31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!

Κάθε χρόνο, η 31η Μαΐου τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος- World No Tobacco Day, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Έρευνες έχουν αναδείξει πως η χρήση καπνού αποτελεί βασική αποτρέψιμη αιτία καρκίνου και θανάτων από καρκίνο. Μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τουλάχιστον 15 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων αναφέρονται ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού, των φωνητικών χορδών, του οισοφάγου, του στομάχου, των νεφρών, του παγκρέατος, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του ορθού, καθώς και έναν τύπο λευχαιμίας.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα ποσοστά των καπνιζόντων αυξάνονται ραγδαία, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υγειονομική πανδημία.

Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος φέρει ένα ηχηρό μήνυμα για τη διακοπή και τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.

Το Κάπα3, όντας μέλος της Ένωσης, υποστηρίζει θερμά αυτή την καμπάνια, η οποία συνδέει το κάπνισμα με την Χρόνια Αποφρακτική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ), ως την κύρια αιτία που προκαλεί τη νόσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ΧΑΠ, κατατάσσεται στις πέντε πιο επικίνδυνες ασθένειες, με τις τοξίνες του τσιγάρου να αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων, ενώ συχνά αποκαλείται και νόσος των καπνιστών, καθώς σχετίζεται με το κάπνισμα σε ποσοστά έως και 90%. Σε σχετικές έρευνες, έχει αναφερθεί ότι το 45-63% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζουν ΧΑΠ, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 436.000 άτομα ζουν με τη νόσο.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, πρωταρχικό μέλημα αποτελούν η γενική στροφή προς ένα καλύτερο τρόπο ζωής, μέσα και από διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη με τη διενέργεια τακτικών εξετάσεων στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φυσικά και η εγγραμματοσύνη του γενικού πληθυσμού μέσα από αντίστοιχες ολιστικές ενέργειες ενημέρωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 είναι:

Youth step in and speak out #TobaccoExposed …

θέτοντας στο επίκεντρο τους νέους και προστατεύοντάς τους από την παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με μια καπνοβιομηχανία, δημοσίευσαν μια έκθεση αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία καπνού και νικοτίνης σχεδιάζει προϊόντα, υλοποιεί εκστρατείες μάρκετινγκ και εργάζεται για τη διαμόρφωση πολιτικών περιβαλλόντων ώστε να τους βοηθήσει να εθίσουν τη νεολαία του κόσμου.

Σύμφωνα με δεδομένα της έκθεσης, εκτιμάται ότι παγκοσμίως 37 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού, ενώ σε πολλές χώρες το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των εφήβων υπερβαίνει εκείνο των ενηλίκων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ΠΟΥ “δουλεύοντας από κοινού, οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις δημόσιας υγείας, η Κοινωνία των Πολιτών..” και φυσικά η ίδια η κοινωνία μπορούν όλοι μαζί να συμβάλουν στην πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών τόσο για τον εθισμό στη νικοτίνη, όσο και για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, στο ακόλουθο άρθρο του Κάπα3: https://www.kapa3.gr/to-kapnisma-kai-oi-epiptoseis-toy-stin-ygeia-mas-kai-to-perivallon/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *