Κάθε χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου έχει οριστεί ως ημέρα – φόρος τιμής στο δύσκολο αγώνα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο καθώς και οι φροντιστές τους.
Πρόκειται για μία ημέρα εορτασμού που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και σιγά σιγά εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο ως Ημέρα Ζωής, στοχεύοντας στην κατάρριψη του μύθου ότι ο καρκίνος είναι θανατηφόρος, και αποτελώντας έναν φάρο ελπίδας για το μέλλον των ασθενών.
Παράλληλα, αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση για περαιτέρω έρευνα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη νόσο του καρκίνου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και κυρίως των επιζώντων αυτού.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ έχει καταγραφεί ως η πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.
Αυτή η ημέρα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους που ζουν με ιστορικό καρκίνου να συνδεθούν μεταξύ τους, να γιορτάσουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε αυτό το δύσκολο ταξίδι της νόσου, έχοντας βέβαια δίπλα τους πληθώρα Συλλόγων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που τους υποστηρίζουν σθεναρά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επιβιώσαντες από καρκίνο
Σύμφωνα με έρευνες, το 2022, υπολογίζεται πως το 69% των επιζώντων έχουν ζήσει περισσότερα από 5 χρόνια από τη διάγνωσή τους, το 47% περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ το 18% των επιζώντων έχουν ζήσει περισσότερα από 20 χρόνια από τη διάγνωσή τους.
Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, επηρεάζονται και τα ποσοστά επιβίωσης, καθώς αυτά σχετίζονται τόσο με τον τρόπο ανίχνευσης, το στάδιο της διάγνωσης, όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένους τύπους καρκίνου αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οφείλεται στη διαθεσιμότητα και την αποδοχή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, που οδηγούν σε έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση. Παράλληλα, η επιβίωση μπορεί να εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε ατόμου, την ύπαρξη συννοσηροτήτων, καθώς και πληθώρα άλλων παραγόντων. Ακόμη και μέσα στην εποχή προόδου της έρευνας και της τεχνολογίας, ορισμένοι τύποι καρκίνου παραμένουν δύσκολο να διαγνωστούν έγκαιρα αλλά και να αντιμετωπιστούν ριζικά σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου.
Οι Έλληνες χειρουργοί ογκολόγοι επισημαίνουν ότι απαιτείται η οργάνωση εξειδικευμένων κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου κατά όργανο-στόχο (μαστός, παχύ έντερο-ορθό, οισοφάγος-στόμαχος, ήπαρ, πάγκρεας-χοληφόρα, γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, μελάνωμα, κλπ.), χωροταξικά κατανεμημένων στην επικράτεια, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις απαιτήσεις, συνυφασμένες με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. «Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία τέτοιων εξειδικευμένων κέντρων θα βοηθήσει την καλύτερη και αποδοτικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας».
Το Κάπα3, θέτει πάντοτε στο επίκεντρο τον ασθενή με καρκίνο καθώς και το οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ μέσα από τις δράσεις του, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ασθενών -σε κάθε στάδιο της νόσου από την διάγνωση, τη θεραπεία έως και την αποκατάσταση-, στη δημιουργία νέων προοπτικών για κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη, κοινωνική προστασία και απασχόληση μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης ανάλογων δράσεων.
Ας γιορτάσουμε σήμερα όλοι μαζί αυτή την ημέρα για τη ΖΩΗ, με το σύνθημα πως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ στον αγώνα διεκδίκησης της ζωής.
Πηγές: