ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ​

Μετά από 3 χρόνια παρουσίας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια το Καπα3 συνεχίζει τις δράσεις του σε περιοχές που πραγματικά υστερούν στην ενημέρωση και υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Τα δεδομένα της Χαρτογράφησης αλλά και η εμπειρία μας από το πεδίο δράσης, φανερώνουν έντονα προβλήματα και στην περιοχή της Θράκης. Μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από γεωγραφική ιδιαιτερότητα, πληθυσμιακή ανομοιογένεια, αλλά και απόσταση από τα κέντρα εξουσίας.

Μέσα από την πρώτη Κινητή Μονάδα του Καπα3 στη Θεσσαλονίκη, φανερώθηκε πόσο μεγάλος αριθμός ασθενών από τις περιοχές του Έβρου, προσέρχονται στο Θεαγένειο καθημερινά για εξετάσεις και θεραπείες, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση και επιβαρύνοντας την οικονομική τους κατάσταση ακόμη περισσότερο. Μέσω των άμεσων επαφών της ομάδας του Καπα3 με ασθενείς και φορείς των παραπάνω περιοχών, Έγινε αντιληπτή η ελλιπέστατη ενημέρωσή τους για δράσης ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου, για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν αλλά και για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής υποστήριξης που υφίστανται στην περιοχή της Θράκης και θα μπορούσαν να τους υποστηρίξουν.

Η ΝΕΑ Κινητή Μονάδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στην Αλεξανδρούπολη είναι συνέχεια της επιτυχημένης δράσης της πρώτης μας Μονάδας στην Θεσσαλονίκη, που θα την βρείτε στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο αλλά και στην Πυλαία, στην Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος.

kapa3-kiniti-monada-alexandroypoli-3
0-02-05-a7a2cc51df85f028416bd4c6a8ec4ab467355b5ff94b2912d41b7cc5f7f43c8b_1c6db15760ecec
0-02-05-47eee114e513ea729ef6e982fbba6a5f554e26d2b99318d6cfc07f0626eda13a_1c6db157636ddb

μαθετε περισσοτερα

Η δράση υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου καθημερινά η ομάδα του Καπα3, θα ενημερώνει τους ωφελούμενους για το πρόγραμμα, θα καταγράφει κάθε αίτημα και θα αναλαμβάνει την πλήρη διεκπεραίωσή του.

Στόχος μας η πλήρη ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε δομές υγείας, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η κοινωνική τους επανένταξη.

Η ομάδα αποτελείται από εξειδικευμένο στέλεχος υγείας και κοινωνικής υποστήριξης ως υπεύθυνη του έργου, τελειόφοιτους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας), οι οποίοι επέλεξαν να γίνουν μέλη στην ομάδα μας μέσω του θεσμού της πρακτικής αλλά και πλήθος εθελοντών επαγγελματιών υγείας που με τις γνώσεις τους και την αστείρευτη θέληση τους συνδράμουν προς κάθε κατεύθυνση.

Η δράση υλοποιείται με μέγα χορηγό το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Αλεξανδρούπολη, Δραγανά,68100
1ο κτήριο, 1ος όροφος στην Ογκολογική Κλινική-Βραχεία Νοσηλεία
Γραφείο Κ3-απέναντι από την γραμματεία της ογκολογικής μονάδας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο : 6976599184 (8:00- 14:00)
e-mail: k3alex@kapa3.g

Η μονάδα αποτελείται από μία κοινωνική λειτουργό, η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση και την άμεση επικοινωνία με τους ογκολογικούς ασθενείς ή/και τους φροντιστές τους. Ο ρόλος αυτός αφορά την ενημέρωση των ωφελούμενων σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, τις κοινωνικές απαλλαγές και παροχές, αλλά και στο πώς θα τα διεκδικήσουν. Παράλληλα, υποστηρίζει τους ασθενείς σε κάθε είδους γραφειοκρατική διαδικασία, εντός αλλά και εκτός του νοσοκομειακού χώρου.

Επιπλέον την δράση στελεχώνουν δύο φοιτήτριες, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αλλά και πλήθος εθελοντών που καθημερινά συμβάλουν στο έργο με κάθε τρόπο.

Η δράση Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης στη Αλεξανδρούπολη υλοποιείται με την συμβολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλωβ Ν. Έβρου “ΣυνεχίΖΩ”.

Ο σύλλογος ΣυνεχιΖΩ αποτελεί εχέγγυο της όλης προσπάθειας της δράσης μας, καθώς μας βοήθησε να εγκλιματιστούμε στον χώρο του νοσοκομείου να εντοπίζουμε τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς της Θράκης και να επιλέξουμε τον πιο λειτουργικό τρόπο καθοδήγησης των ασθενών. Με τον σύλλογο ΣυνεχίΖΩ μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μία κοινωνία των πολιτών με ισότιμη πρόσβαση στις υγειονομικές παροχές και στην πλήρη ενημέρωση των δικαιωμάτων των ατόμων που νοσούν από τον καρκίνο.

Μαζί θα εργαστούμε για να την εξωστρέφεια της δράσης και την παροχή υποστήριξης κάθε ογκολογικού ασθενή και του περιβάλλοντος του σε κάθε σημείο της Θράκης.

Πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/synexizo.gr/?locale=el_GR

Η νέα Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης του Κάπα3 δημιουργήθηκε εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που εξυπηρετεί όλη την περιοχή της Θράκης. Καθημερινά, καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 100 ασθενείς ελληνικής και μη καταγωγής, μιας και η περιοχή χαρακτηρίζεται από πληθυσμιακή ανομοιογένεια. Το Νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις και έμπειρο προσωπικό, πληθώρα κλινικών και ιδιαίτερα για τον ογκολογικό ασθενή. Το Κάπα3 μέσω της Χαρτογράφησης εντόπισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους στην περιοχή της Θράκης, αναλαμβάνοντας δράση εντός του ΠΓΝΑ. Μόλις σε ενα μήνα λειτουργίας, η Κινητή Μονάδα εξυπηρέτησε 100 ασθενείς διεκπεραιώνοτας κάθε αίτημά τους, με κυριότερο την δημιουργία φακέλου ΚΕΠΑ

Τον Μάρτιο του 2023, το Κάπα3 δημιούργησε με μέγα χορηγό το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και με την υποστήριξη της Roche, μια νέα “Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης” εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με συνοδοιπόρους το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου «ΣυνεχιΖΩ», το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος καθώς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Κάνοντας ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ, συμβάλλουμε ώστε να μην είναι ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ!

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου-Κάπα3 από την Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη  και εδώ

3 μήνες λειτουργίας συμπληρώνει η Κινητή Μονάδα “Ενημέρωσης και Διαχείρισης” του Κάπα3 εντός του ΠΓΝΑ, γεγονός που συνοδεύτηκε από την πρώτη αξιολόγηση της όλης δράσης στην περιοχή.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και με τον Διοικητή του ΠΓΝΑ, κ. Ευάγγελο Ρούφο σε μια δια ζώσης συνάντηση με την Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας Κάπα3, κα. Ευαγγελή Μπίστα.
254 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν από την ομάδα του Κάπα3  στο διάστημα 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2023.
Παρακάτω ακολουθούν συνοπτικά τα Κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία των ωφελούμενων καθώς και τα βασικότερα αιτήματα αυτών προς την ομάδα του Κάπα3.
Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε εδώ την 3μηνη Αξιολόγηση της Δράσης  Στατιστική Ανάλυση-Κ3.docx
Την 13η Ιουνίου η υπεύθυνη του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Ευαγγελή Μπίστα επισκέφτηκε την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης που εδρεύει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κα Μπίστα μαζί με την κοινωνική λειτουργό της Κινητής Μονάδας Νακοπούλου Ζηνοβία, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Διοικητή του ΠΓΝΑ, κύριο Ρούφο Ευάγγελο, όπου πραγματοποιήθηκε μια απολογιστική συζήτηση του έργου για τους τρεις μήνες λειτουργίας και παρουσίας  στην Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝΑ.
 
Έγινε η εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου και κατατέθηκαν τα στατιστικά για τον αριθμό των ωφελούμενων και για τις ανάγκες τους. Δόθηκε ανατροφοδότηση για την συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου και για τις δυσκολίες που προέκυψαν από την έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η ανάγκη για την συνέχιση του προγράμματος και για την υποστήριξη ασθενών και άλλων κλινικών. 
Η συνάντηση συνεχίστηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κυρίου Μάρη Φώτιου σε εξαιρετικό και γόνιμο κλίμα, ενώ παρουσία είχαν τόσο ο ιατρός Πνευμονολογίας και Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Πνευματικός Ιωάννης όσο και ο υποδιοικητής Κωνσταντίνος Γκοτσίδης.
 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολυκοινωνικό Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε γνωριμία με τον Πρόεδρο κύριο Γκουγκουλάκη Χρήστο και περιγράφηκε το έργο του Οργανισμού και ο τρόπος λειτουργίας της Κινητής Μονάδας εντός της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Έγινε μια γόνιμη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες της εκάστοτε κοινωνικής υπηρεσίας του Πολυκοινωνικού,  καθώς και του διαύλου συνεργασίας με το Κάπα3.

Η συνάντηση έγινε με την παρουσία της Προϊσταμένης του Πολυκοινωνικού, κα Στεργάτου Αποστολία και με εκπροσώπους των κοινωνικών υπηρεσιών, κα Τσαρέ Παρθένα- Προϊσταμένη Τμήματος ΑμεΑ, την κα Δώρα Τζαμπάζη-Κοινωνιολόγο του Κέντρου Κοινότητας και την κα Δασακλάκη Βασιλική- Κοινωνική Λειτουργό από το Βοήθεια στο Σπίτι.

Επίσης, το Καπα3 επισκέφτηκε τον χώρο των Κεντρικών Γραφείων της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα Βαλεντίνη Μπόχτσου- Ψυχολόγο, την κα Νάσια Παπαδούδη- Ψυχολόγο και την κα Σοφία Δογιαμάζη – Διοικητική Υπάλληλο, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Οργανισμού και ο τρόπος λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης και Διαχείρισης. Επίσης, έγινε συζήτηση για τον τρόπο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών.
 

Η ομάδα τους Καπα3 συνάντησε τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαλάκη Αθανάσιο, την κα Σιναπίδου Αναστασία και Αρχοντίδου Αριστέα- Συνεργάτιδες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου. Η συζήτηση αφορούσε την διοργάνωση της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον συνοδοιπόρο και συνεργάτη μας Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Συνεχίζω, συγκεκριμένα με την Πρόεδρο του Συλλόγου, κα Τασούλα Σπυρίδου και την Αριστέα Αρχοντίδου- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όπου διαμορφώθηκε το επόμενο πλάνο για τις ενέργειές μας.

Οι δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια για την ομάδα του Καπα3 συνεχίζονται!

Ο ρόλος μας είναι στην πρώτη γραμμή, εκεί που ασθενής και φροντιστής νοσουν ταυτόχρονα. Οι κοινωνικές ανισότητες που παρατηρούνται απαιτούν λήψη άμεσων μέτρων και ο ρόλος των φορέων της κοινωνίας των πολιτών είναι καιραιος για την αντιμετώπιση και εξομάλυνση όλων αυτών των καταστασεων.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η σύμπλευση τόσων φορέων στο όραμα και στην λειτουργία του Καπα3. Να είστε σίγουροι ότι ΜΑΖΙ μπορούμε να πετύχουμε. 

Η δράση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, την συνεργασία του Συλλόγου Συνεχίζω, του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και την υποστήριξη της Roche.

 
Στα φετινά Healthcare Business Awards 2023, σε μια ακόμη λαμπερή τελετή της Boussias Events όπου επιβραβεύτηκε η Αριστεία στην Καινοτομία, στην Υγεία, στις Ψηφιακές Τεχνολογίες και στις Επενδύσεις, η ομάδα του Κάπα3 βραβεύτηκε για την προσπάθειά της να αναδείξει την κοινωνική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών σε βασικό πυλώνα της ολιστικής τους φροντίδας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να είναι κατάλληλη και επαρκής και να παρέχεται εγκαίρως από τα κατάλληλα άτομα.

Το Κάπα3 βραβεύτηκε για την συνολική του προσφορά στα 3,5 χρόνια λειτουργίας του, την επίμονη και επίπονη προσπάθειά για ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού και την δημιουργία ομάδων σύμπλευσης στην πρώτη γραμμή. 
 
Μεταξύ των 3 βραβείων, η δράση της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης και Διαχείρισης που λειτουργεί εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, απέσπασε το Silver Award, στην κατηγορία “Ποιότητα Υπηρεσιών & Φροντίδας Ασθενών”.  
 
 
 
Η Κινητή Μονάδα εντός του ΠΓΝ, λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2023, έχοντας καταφέρει να εξυπηρετήσει περισσότερους από 500 ωφελούμενους ασθενείς και φροντιστές, ενώ τα αποτελέσματα και η αξιολόγηση των παρεχόμενων από το Κάπα3 υπηρεσιών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. 
 
Η σύμπλευση και συνεργασία του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών, με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο αλλά και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου “ΣυνεχίΖΩ” έχει ήδη αποδείξει την δυναμικότητά της στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στην περιοχή της Θράκης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. 

Οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν, για εμάς, το πιο ευαίσθητο ίσως κομμάτι κοινωνικής πολιτικής σε ένα οργανωμένο κράτος. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες /τριες προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αποτελεσματικό μοντέλο παροχής υγειονομικής φροντίδας και αποτελούν συνάρτηση πολλών παραγόντων, που χρήζουν διαρκούς παρακολούθησης και αξιολόγησης.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους εξαιρετικούς συνεργάτες μας, όσο και στους χορηγούς της Κινητής Μονάδας που βοήθησαν να γίνει το όραμά μας πράξη. 
Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Δωρεές

Κάνε μία Δωρεά

Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Άνθρωπο που νοσεί, όσο περισσότερο μπορούμε. Οι δωρεές σας μας βοηθούν να το πετύχουμε.

Γίνε Εθελοντής

Δώσε αξία στις πράξεις σου. Γίνε εθελοντής στο Κ3. Μπορείς να προσφέρεις.