ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Κάπα3 στηριζόμενο στον Προσωπικό Βοηθό Υγείας, και με βάση το Πιλοτικό Έργο της Χαρτογράφησης όλης της επικράτειας, διαπίστωσε τις τεράστιες αδυναμίες του δημοσίου συστήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς. Αναλαμβάνοντας ΔΡΑΣΗ δημιούργησε Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης, η οποία παρέχει στον ασθενή έναν δικό του άνθρωπο κατά την πορεία της νόσου εντός και εκτός νοσοκομείου.

Σε μία εποχή που ο Covid-19 οδήγησε στο να καλύπτεται μόνο το 6% της συνολικής δαπάνης για την ασθένεια του καρκίνου και που παραβιάζονται ασύστολα τα δικαιώματα ποιότητας ζωής των ανθρώπων που νοσούν, το Κάπα3 συγκεντρώνει με την βοήθεια της τεχνολογίας νέα όπλα στη μάχη απέναντι στον καρκίνο πέρα από τις κλινικές μελέτες, τις προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές, αλλά και τα καλύτερα  χημειοθεραπευτικά φάρμακα που δίνουν, μια ιδεατή θεραπευτική αντιμετώπιση και εξατομικευμένη στρατηγική αντιμετώπιση της ασθένειας χωριστά.

K3 Κινητή Μονάδα Πρόληψης

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου “Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης” είναι:

 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών 
 • Ενδυνάμωση και ενεργή συμμετοχή των ασθενών με καρκίνο στην αυτοθεραπεία και ενεργή πρόληψη  
 • Μείωση των ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται και του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση καρκινοπαθών και επιζώντων
 • Δημιουργία μιας ομάδας ειδικών και εξουσιοδοτημένων ασθενών που είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο, καθώς και μια ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία.
K3 Κινητή Μονάδα Πρόληψης
K3 Κινητή Μονάδα Πρόληψης

μαθετε περισσοτερα

Η δράση Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης  (Mobile Information and management  Unit) ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία Εργαστηρίου Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. 
Εκεί προσωπικό και εθελοντές του Κ3 επεξεργάζονται αιτήσεις των ασθενών με γνώμονα το ιδεατό που δεν είναι άλλο από την «εξατομικευμένη φροντίδα», για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς και «η εμπιστοσύνη μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας»

Η δράση υλοποιείται με μέγα χορηγό το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

Ξεκινώντας από το Θεαγένειο, που είναι ένα εκ των τεσσάρων Αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας και εξυπηρετεί καθημερινά τα 2/5 της χώρας με 900 ασθενείς, δημιουργήθηκε η “Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης” εντός του χώρου του Νοσοκομείου. Το Κ3 με βάση το Πιλοτικό Έργο της Χαρτογράφησης όλης της ελληνικής επικράτειας, κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και αναλαμβάνει δράσεις στοχεύοντας στον πυρήνα του προβλήματος.

Σε διάστημα μολις 4 μηνών έχει εξυπηρετηθεί ένας σημαντικός αριθμός ασθενών της Β. Ελλάδος, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του έργου να αριθμούνται περίπου 500 αιτήσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης προς όλους του ωφελούμενους είναι θετικά και άμεσα ορατά. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα HIGGS έγινε η ορθή μέτρηση του Κοινωνικού Αντίκτυπου της συγκεκριμένης δράσης στην τοπική κοινωνία.

Η καινοτομία της Κινητής Μονάδας έγκειται στο ότι με ευέλικτο τρόπο μπορούν να προσεγγίζονται άτομα της ομάδας – στόχου, στον τόπο τους – μέσα στο νοσοκομείο – σε αντίθεση με τις συνήθεις μεθόδους ενημέρωσης. Η ψηφιακή πλατφόρμα του ογκολογικού ασθενούς K3 αποτελεί το εργαλείο προσβασιμότητας μιας και προσφέρει ολιστική, εξατομικευμένη καθοδήγηση γι αυτούς, καθώς περιηγούνται σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

Η μονάδα αποτελείται από μια Κοινωνική Λειτουργό, μια Νοσηλεύτρια ειδικευμένη στον ογκολογικό ασθενή καθώς και από πληθώρα εθελοντών του τμήματος Νοσηλευτικής  του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ο ρόλος του κλιμακίου δεν περιορίζεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ομάδων-στόχων σχετικά με τα θέματα που άμεσα τους αφορούν, αλλά προβλέπεται να παρέχει και συγκεκριμένες ολοκληρωτικές λύσεις και παρεμβάσεις για κάθε περιστατικό που ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια. Έτσι, το έργο θα συνδράμει θετικά στην ενσωμάτωση των ομάδων-στόχων στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους τόσο πριν όσο και μετά την ασθένειά τους.

Η διάσταση της όλης δράσης επεβάλε την δημιουργία ενός ακόμα γραφείου. Η ομάδα του Κ3 βρίσκεται πλέον και στην Μ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία, δηλώνοντας έτοιμη για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών, σε θέματα που απορρέουν από την ασθένεια τους. Καθημερινά, το κλιμάκιο βρίσκεται στο γραφείο Κ3 στον πρώτο όροφο και εξυπηρετεί τους εισερχόμενους ασθενείς σε ό,τι χρειαστούν.

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός, υπήρξε η αρχή μιας σειράς “Μεγάλων” Δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, 13.000 μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 παραδόθηκαν στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη βελτίωση τωv συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Ενώ, άλλες 8.450 μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 παραδόθηκαν στη “Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος” του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, στην Πυλαία, μια δωρεά του Δεσμού και της εταιρείας H&M ως μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής του Μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Δεσμού στην βελτίωση και ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και εν προκειμένω τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.
Η πολύ σημαντική αυτή ενεργεία έρχεται να καλύψει κενά και για ακόμη μία φορά η συμβολή τους υπήρξε πολύτιμος αρωγός στον δικό μας αγώνα, καθώς με περίσσεια δοτικότητα αφουγκράζονται τις ανάγκες των ανθρώπων που νοσούν.

Στα ίδια πλαίσια μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία υλοποιήθηκε μετά από εισήγηση του K3 και σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός, όπου η εταιρία «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε.», προχώρησε στη δωρεά ειδών προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικών στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τους ασθενείς που νοσούν.

Στο πλαίσιο των Βραβείων “Healthcare Business Awards 2022”, που διοργανώνονται για 7η συνεχή χρονιά από το BOUSSIAS, το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών,απέσπασε 2 βραβεία.
 
Η Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης,  απέσπασε το SILVER βραβείο στην κατηγορία Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας & Φροντίδας Ασθενών.
 
Η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ ΚΑΠΑ3, Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου και του Ερευνητικού Εργαστηρίου “Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο” του Τμήματος Νοσηλευτικής, έδωσε λύσεις σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Υγεία. Η αξία και η δυναμική εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων υποστήριξης, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα εργαλεία, τεχνικές και συνέργειες αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας, ήταν για όλους εμάς ο πρωτεύον στόχος.
 
Στην ενότητα “Προσφορά στην Υγεία από ΜΚΟ”, το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών, απέσπασε το BRONZE βραβείο. Οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν, για εμάς, το πιο ευαίσθητο – ίσως κομμάτι κοινωνικής πολιτικής σε ένα οργανωμένο κράτος. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους λήπτες /τριες προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αποτελεσματικό μοντέλο παροχής υγειονομικής φροντίδας και αποτελούν συνάρτηση πολλών παραγόντων, που χρήζουν διαρκούς παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Η μελέτη Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου(ΜΚΑ) του Προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός-Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης” αποτυπώνει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. 

Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε για τη μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου συμπεριλάμβανε 4 στάδια:

 1.  Προσδιορισμός εμπλεκομένων φορέων

 2. Διενέργεια συνεντεύξεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο τη συγκέντρωση απόψεων και εμπειριών που αποκόμισαν από το πρόγραμμα.

 3. Δημιουργία ημιδομημένων ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων με στόχο τη συλλογή και ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων και

 4. ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε στα παρακάτω εμπλεκόμενα μέρη:

 • Ογκολογικοί Ασθενείς-μέσω προφορικών συνεντεύξεων και συμπλήρωση ερωτηματολογίου 

 • Φροντιστές ογκολογικών ασθενών-μέσω προφορικών συνεντεύξεων και συμπλήρωση ερωτηματολογίου 

 • Υπάλληλοι του Θεαγενείου Νοσοκομείου-μέσω προφορικών συνεντεύξεων και συμπλήρωση ερωτηματολογίου 

 • Ομάδα έργου-Εθελοντές, μέσω focus group και συμπλήρωση ερωτηματολογίου

Τα αποτελέσματα :
 
Για το 91% των ασθενών το Καπα3 είχε πολύ σημαντική παρουσία εντός του Θεαγενείου Νοσοκομείου. 
Το 97% των ασθενών δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες της Μονάδας.
Το 71% των ασθενών δήλωσαν ότι απέκτησαν νέες γνώσεις και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο.
Το 71,7% των ασθενών και το 89,1% των φροντιστών δήλωσαν πως η Μονάδα συνέβαλλε στη διευκόλυνση της καθημερινότητας του ασθενούς.  
 
  Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 500 ασθενείς  
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 διοργανώσαμε την ημερίδα  στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η συμβολή της Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης του ΚΑΠΑ3 στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών. Συμπεράσματα Δράσης, Τάσεις και Προοπτικές» με αφορμή το έργο της “Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης”, που δημιούργησε το Καπα3 εντός του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και με την αποκλειστική χορηγία του ΤΙΜΑ-Κοινωφελές Ίδρυμα. 
Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία καθώς την ασθένεια του καρκίνου προσέγγισαν ολιστικά οι ομιλητές και διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την υποστήριξη των καρκινοπαθών ασθενών και των φροντιστών τους.
Δείτε περισσότερα για την ημερίδα μας : https://www.kapa3.gr/deltioy-typoy-osa-eipothikan-stin-imerida-toy-kapa3-tin-paraskeyi-stis-11-11-2022/

Το 2023, συνεχίζεται η παρουσία της «Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης και Διαχείρισης» στο
Θεαγένειο και στην Μ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» με στόχο όλο και περισσότεροι ασθενείς
να ενημερωθούν σχετικά με τη νόσο του καρκίνου και τα δικαιώματά τους, καθώς και να
διεκπεραιώσουν τα αιτήματά τους.

Μέγας χορηγός το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, ενώ πιστοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το έργο είναι για άλλη μια φορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, και συγκεκριμένα το Ερευνητικό Εργαστήριο “Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο”, όπου εθελοντές Νοσηλευτικής συνεισφέρουν στις δράσεις του Κάπα3

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεπικουρεί επίσης στο έργο του Κάπα3, με φοιτητές κοινωνικής εργασίας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στις
Κινητές Μονάδες εντός των Νοσοκομείων.

 

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κάπα3, στις 20-24 Οκτωβρίου βρέθηκε στη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ESMO 2023, “Μια εξαιρετική επιστημονική και εκπαιδευτική εκδήλωση για την ογκολογική κοινότητα” όπως χαρακτηριστικά αποτύπωσε ο πρόεδρος της ESMO, Andrés Cervantes.

Η Υπεύθυνη  Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Κάπα3, Μπίστα Ευαγγελή, συμμετείχε σε συναντήσεις Επιστήμης, Καινοτομίας και Ευκαιριών, καθώς και σε συζητήσεις με αξιόλογους συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Μια ευκαιρία μάθησης όπου περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες συμμετέχοντες, μοιράστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ομάδες ασθενών από όλα τα επίπεδα (Τσεχία, Κοπεγχάγη, Ιταλία, Αγγλία) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα προγράμματα δράσεων του Καπα3 όπου διαπιστώθηκε :

 • η δυσκολία των ασθενών με καρκίνο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης,
 • οι πολλές ανισότητες που υφίστανται στην πρόσβαση σε όλες τις χώρες καθώς και
 • η απουσία συσχέτισης μεταξύ της οικονομικής κατάστασης ενός ασθενούς και της δυνατότητας πρόσβασης του.

Αποδεδειγμένα, η πρόσβαση των ασθενών εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τόπος διαμονής, η εκπαίδευση και η δημογραφική ομάδα, ενώ η αδυναμία πολλών από αυτών να πράξουν τα βέλτιστα για την θεραπεία τους αποδυναμώνεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η αδυναμία ή/και η κινητικότητα.

Η παρουσία του Κάπα3, αφορούσε την καταγραφή της δράσης της πρώτης Κινητής Μονάδας υποστήριξης ογκολογικών ασθενών από οργανισμό της Κοινωνίας των Πολιτών με εταίρους το Ερευνητικό  Εργαστήριο “Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο” του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνές Πανεπιστημίου και το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αποκλειστική υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Τέλος, πολύ σημαντικά είναι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, που αφορούν τις Oργανώσεις των Aσθενών και αναφέρουν ότι :

 1. Διαθέτουν μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη και πόρους σε συγκεκριμένους τομείς και μπορούν να ασκήσουν επιρροή στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
 2. Μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε στρατηγικά σχέδια υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας.
 3. Χρειάζεται χρόνος για να ενδυναμωθούν οι ασθενείς με τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται ώστε να επικοινωνούν αποτελεσματικά με την ιατρική κοινότητα.
 4. Χρειάζεται ένα πρακτικό, διευρυμένο πλαίσιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες και τους ερευνητές που θα χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για την εννοιολόγηση και τη στόχευση των βασικών μηχανισμών επιρροής των Κοινωνικών Προσδιοριστικών Παραγόντων της Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κάπα3 πρωτοστατεί σε δράσεις πρώτης γραμμής δίνοντας νόημα στις έννοιες «εξατομικευμένη φροντίδα», πλήρη ενημέρωση, η ισότιμη πρόσβαση, κοινωνική επανένταξη σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου. 

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Δωρεές

Κάνε μία Δωρεά

Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Άνθρωπο που νοσεί, όσο περισσότερο μπορούμε. Οι δωρεές σας μας βοηθούν να το πετύχουμε.

Γίνε Εθελοντής

Δώσε αξία στις πράξεις σου. Γίνε εθελοντής στο Κ3. Μπορείς να προσφέρεις.