Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ανισότητες του παιδικού καρκίνου στην Ευρώπη.

Η νέα αναφορά του ΠΟΥ επικεντρώνεται στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη ασθενείς του παιδικού καρκίνου και εξετάζει τους τρόπους δράσης σε εθνικά και περιφερειακά επίπεδα όσον αφορά την ασθένεια.

Σημαντική πρόοδος σε ποσοστά επιβίωσης

Αναφέροντας το γεγονός πως η συνολική επιβίωση 5 ετών για παιδιά με καρκίνο έχει αυξηθεί από 30% που ήταν στη δεκαετία του 1960, σε πάνω από 80% στις μέρες μας, η αναφορά αποδίδει αυτή την επιτυχία σε παράγοντες όπως τη βελτίωση των φαρμάκων, των διαγνωστικών μεθόδων αλλά και την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Τη προηγούμενη χρονιά την Ευρώπη, 4.8 εκατομμύρια άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο και 2.1 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Με βάση πρόσφατα δεδομένα, καθημερινά, περισσότερα από 1000 παιδία μαθαίνουν πως πάσχουν από καρκίνο.

Αναφέρεται πως σε χώρες υψηλού εισοδήματος ο καρκίνος δεν θεωρείται πια θανατική ποινή για παιδιά και εφήβους, δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιοχές της Ευρώπης.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν δράσεις οι οποίες θα μειώσουν τα χάσματα που ακόμη υπάρχουν όσον αφορά τον παιδικό καρκίνο και τη θεραπεία του, έτσι ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία στην αντιμετώπιση του.

Η θνησιμότητα εμφανίζεται σε ποσοστά από 9% σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έως και 57% σε άλλες. Αυτή η έντονη διαφορά αντιπροσωπεύει πολυάριθμες ανισότητες που αφορούν τον νεαρό ευπαθή πληθυσμό και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν, τονίζει ο ΠΟΥ.

Οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται να οδηγούν σε αυτή την έντονη διαφορά είναι οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί, με έμφαση στο εισόδημα, το φύλο, τη κοινωνική ομάδα, την ηλικία αλλά ακόμη και η εγγύτητα σε αστικά κέντρα

Στη αναφορά επίσης ο παιδικός καρκίνος ερευνάται και ως αιτία ανισοτήτων, αναλύοντας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους παιδία που επιβιώνουν από τον καρκίνο, καθώς μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την σωματική υγεία τους, την ψυχική υγεία τους αλλά και τις ευκαιρίες τους στον εργασιακό χώρο.

Κάποιες από τις αναφερόμενες ανισότητες είναι η έλλειψη φαρμάκων σε κλινικές, οι αργοπορημένες ή λανθασμένες διαγνώσεις λόγω μειωμένης γνώσης για τον παιδικό καρκίνο αλλά και ο μειωμένος αριθμός παιδιατρικών κλινικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην αναφορά του προτείνει κάποιες πολύ σημαντικές δράσεις.

  • Την επένδυση στην συλλογή δεδομένων και στην ανάλυση τους.
  • Την εξασφάλιση δωρεάν διάγνωσης και θεραπείας για να αποφευχθούν τα τεράστια έξοδα που βαραίνουν τις οικογένειες.
  • Τη χρηματοδότηση επαγγελματικής κατάρτισης γιατρών και νοσηλευτών για την  εξασφάλιση των απαραίτητων γνώσεων και τη χρήση τυποποιημένων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου.
  • Την υποστήριξη των επιζώντων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων που μπορεί να έχουν με την εγκαθίδρυση Πλάνων Υποστήριξης και Φροντίδας (Support Care Plans).
  • Tην οικονομική και κοινωνική υποστήριξη των επηρεασμένων οικογενειών.

Περισσότερα :

https://news.un.org/en/story/2022/02/1111992

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *