Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού λίπους και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού λίπους και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένους καρκίνους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. (Το εν λόγω περιοδικό εκδίδεται από την Αμερικανική Ένωση Έρευνας για τον Καρκίνο, η οποία εκδίδει επίσης το Cancer Today).

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 935.000 ενήλικες για διάστημα έως και 34 ετών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτών ημερησίως σχετιζόταν με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο που σχετίζεται με το βάρος σε σύγκριση με το να μην τα πίνει κανείς ποτέ.

Η μελέτη απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τον αυξημένο κίνδυνο στον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων που έπιναν τακτικά αυτά τα ποτά. “Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα ζαχαρούχα ποτά προωθούν την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία”, λέει η Marji McCullough, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος διατροφής στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τουλάχιστον 13 καρκίνοι έχουν συνδεθεί με το υπερβολικό σωματικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, των καρκίνων του πεπτικού συστήματος και των καρκίνων των ωοθηκών, του ήπατος, των νεφρών και του παγκρέατος. Οι καταναλωτές ζαχαρούχων ποτών είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου και των νεφρών, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Η συμπυκνωμένη ποσότητα ζάχαρης σε αυτά τα ποτά αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, και αυτό θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο”, λέει η Karen Collins, σύμβουλος διατροφής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο. “Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ενεργοποιούν μονοπάτια που προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων”.

Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία, η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, σύμφωνα με τον Collins. “Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου, οπότε είναι λογικό όσοι είναι υπέρβαροι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον περιορισμό των ζαχαρούχων ποτών”, λέει.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη του καρκίνου τονίζουν τον περιορισμό των ζαχαρούχων ποτών και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Η Collins ενθαρρύνει όσους υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου να μιλήσουν με έναν ογκολογικό διαιτολόγο για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εφαρμόσιμες στρατηγικές διατροφής.

Δείτε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί από την Anne Danahy στο cancertoday :

Not So Sweet

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *