Πώς τα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαναφορά της φροντίδας του καρκίνου

Τα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου έχουν περάσει μια απίστευτα δύσκολη χρονιά. Η πανδημία COVID-19 παρουσίασε αμέτρητες προκλήσεις για αυτήν την κοινότητα, από διαταραχές στα σχέδια θεραπείας και κλινικές δοκιμές έως καθυστερήσεις στις συνηθισμένες προβολές και αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Καθημερινές εργασίες όπως το να πάνε στο παντοπωλείο ή να πιούν ένα φλιτζάνι καφέ παρουσίασαν σημαντικούς κινδύνους και πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να δουν την οικογένεια ή τους φίλους τους σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Αλλά με τις άδειες έκτακτης ανάγκης ή τις εγκρίσεις και την κυκλοφορία πολλαπλών εμβολίων COVID-19, υπάρχει μια ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ της κοινότητας του καρκίνου. Τώρα, δύο νέες ερωτήσεις είναι στο μυαλό:

  1. Πρέπει τα μέλη της κοινότητας του καρκίνου να κάνουν εμβόλιο COVID-19;
  2. Και τι μπορεί να σημαίνουν τα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον;  

Πρέπει τα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου να κάνουν εμβόλιο COVID-19;

Πολλές ιατρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός)(ASCO) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός)(ESMO), συνιστούν στους περισσότερους ανθρώπους με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου να κάνουν το εμβόλιο COVID-19. Τούτου λεχθέντος, ο τύπος καρκίνου που έχει κάποιος (ή είχε), η θεραπευτική του κατάσταση και η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση εμβολιασμού του. Έτσι, ενώ η καθοδήγηση για τους περισσότερους ασθενείς είναι να κάνουν το εμβόλιο COVID-19, η οδηγία στα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου είναι να μιλήσουν με τον γιατρό τους για το ατομικό τους σχέδιο εμβολιασμού.

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται νευρικοί για τη λήψη ενός σχετικά νέου εμβολίου. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι βιοφαρμακευτικές έρευνες γίνονται σύμφωνα με αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα. Οι άδειες για τα εμβόλια COVID-19 σε όλο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα εξαντλητικών και ανεξάρτητων κανονιστικών ελέγχων που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των γνωστών και δυνητικών κινδύνων.

Τι σημαίνουν τα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον;

Σε ευρύτερο επίπεδο, η διάθεση των εμβολίων για τον COVID-19 θα βοηθήσει ελπίζουμε να αντιστραφεί η δραστική μείωση(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός)στις συνηθισμένες εξετάσεις για τον καρκίνο και στα ραντεβού παρακολούθησης που είδαμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι για καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 89,2% και οι εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 84,5% τον Μάιο του 2020(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός), σε σύγκριση με το 2019. Η έγκαιρη σύλληψη του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτές οι προσυμπτωματικές εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους καρκίνους στα πρώτα τους στάδια, όταν είναι γενικά ευκολότερο να αντιμετωπιστούν. Οι ειδικοί προειδοποιούν(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) ότι η καθυστέρηση αυτών των ευκαιριών παρέμβασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο διαγνωστικές φάσεις με δυνητικά χειρότερες προγνώσεις.

Τα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αλλάξει αυτό. Εμβολιάζοντας περισσότερους ανθρώπους και κινούμενοι προς το λαμπερό φως στο τέλος της σήραγγας, μπορούμε να εργαστούμε για να διορθώσουμε την πορεία και να επαναφέρουμε τη θεραπεία του καρκίνου σε καλό δρόμο. 

Η περίπτωση της Pfizer: COVID-19 και Ογκολογία

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινότητα του καρκίνου καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με το πρωτοφανές επίπεδο καινοτομίας και συνεργασίας που είδαμε ως απάντηση, έδωσαν επίσης σημαντικές γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη φροντίδα του καρκίνου στο μέλλον. Η Pfizer έλαβε πολλά διδάγματα από την ταχεία ανάπτυξη του εμβολίου για τον COVID-19 με το BioNTech*, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των ογκολογικών  επεμβάσεων και μπορεί τελικά να φέρει νέα φάρμακα στους ασθενείς γρηγορότερα. Ήδη εφαρμόζεται η νοοτροπία «lightpeed» στον αγωγό ανάπτυξης της  ογκολογίας. 

Επίσης έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ξαναρχίσουν τις εξετάσεις για τον καρκίνο και τα ραντεβού παρακολούθησης. Για παράδειγμα, το Get It Done(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) προσπαθεί να προσελκύσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της συζήτησης με τους γιατρούς του σχετικά με την παρακολούθηση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο και τα ραντεβού παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Αλλά, φυσικά, η ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου COVID-19 ή ενός νέου πρωτοποριακού φαρμάκου για τον καρκίνο δεν σημαίνει τίποτα εάν δεν μπορούν να φτάσουν στους ανθρώπους που το χρειάζονται. Η δέσμευση της Pfizer για δίκαιη και προσιτή πρόσβαση στα φάρμακά είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός επιδιώκει να προωθήσει ένα πιο δίκαιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στην ογκολογία,όλοι θα πρέπει να  εργάζονται ακούραστα για να γεφυρώσουν τα κενά στη φροντίδα και να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με καρκίνο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή πού ζουν, μπορούν να επωφεληθούν από την πρόοδο της επιστήμης.

Η ανθεκτικότητα που έδειξαν οι άνθρωποι που ζουν με καρκίνο, οι επιζώντες από τον καρκίνο και η ευρύτερη κοινότητα σε όλη την πανδημία είναι πραγματικά εμπνευσμένο γεγονός. Τα άτομα με καρκίνο και επιζώντες από καρκίνο θα είναι πάντα άφοβοι ήρωες, η ελπίδα είναι στον ορίζοντα.

https://www.uicc.org/blog/how-covid-19-vaccines-could-help-put-cancer-care-back-track

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *