Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει καρκίνο; Οι ειδικοί απαντούν

Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά περιορίστε την κατανάλωση τους. Είναι καλύτερα για πρόληψη του καρκίνου να μην πίνετε αλκοόλ.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και δραστηριοτήτων. Στις ευρωπαϊκές πληθυσμιακές ομάδες, οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής που συνάδει με τις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου υπολογίζεται ότι διατρέχουν 18% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με όσους δεν πληρούν τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής και το σωματικό βάρος.

Η μείωση αυτού του κινδύνου έχει υπολογιστεί με βάση έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει: διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (ο Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9 kg/m2) και αποφυγή τροφών που οδηγούν σε πρόσληψη βάρους, όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα και το γρήγορο φαγητό (fast food)· μέτρια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα· μητρικό θηλασμό (για τις γυναίκες)· κατανάλωση τροφίμων ως επί το πλείστον φυτικής προέλευσης· περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος· αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων· και περιορισμό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθανόλη και ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όσο αυξάνεται η πρόσληψη. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η χρήση αλκοόλ στη ζωή τους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, του παγκρέατος και του πνεύμονα, καθώς και του καρκίνου του μαστού τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης δυνατόν να βλάψει το DNA, το οποίο αποτελεί ένα εξελιγμένο μόριο που φιλοξενεί τη γνώση που χρειάζεται ένα κύτταρο για να λειτουργήσει σωστά και να αναπαραχθεί. Ακόμη, η αιθανόλη, που βρίσκεται μέσα στο αλκοόλ, διευκολύνει την είσοδο καρκινογόνων ουσιών από τα τσιγάρα και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τη χρήση αλκοόλ, καθώς με την κατανάλωση μιας μεγάλης πηγής θερμίδων. Έτσι, ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε παχυσαρκία και υποσιτισμό.

Σύμφωνα με την AICR, είναι προτιμότερη η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ για την πρόληψη και την αποφυγή του καρκίνου. Όσοι προτιμούν να πίνουν αλκοόλ θα πρέπει να τηρούν τους κυβερνητικούς κανόνες. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025, «για όσους επιλέγουν να πίνουν, η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται σε 1 ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες ».

Καταληκτικά, το αλκοόλ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την ένταση. Αντίθετα, μπορεί το άτομο να ασκηθεί, να εγγραφεί σε μια λέσχη κοινότητας ή να ξεκινήσει ένα νέο ενδιαφέρον. Τέλος, είναι προτιμότερη η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών ή η επιλογή ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Πηγές :

https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/el/12-ways/alcohol

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *