Καρκίνος Παχέος Εντέρου – Δωρεάν Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις

Στο πλαίσιο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, υπεγράφη στις 4 Ιουνίου η απόφαση για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει η πολιτεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου Σπύρος Δοξιάδης και να κάνουμε τις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.Το πρόγραμμα θέτει ώς στόχο τη μείωση της θνησιμότητας, την έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση ποιότητας ζωής. Υλοποιείται  με συνεργασία της ΗΔΙΚΑ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών.Πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ και να μην έχουν διαγνωστεί με κάποιο είδος καρκίνου ή με κάποια νόσο σχετικά με το παχύ έντερο.

Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής;

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματη ειδοποίηση είτε με sms είτε στο email τους. Όποιος δεν το έχει ενεργοποιημένο μπορεί να προσκομίσει το ΑΜΚΑ και να μεταβεί στο πλησιέστερο, συνεργαζόμενο με τη δράση, φαρμακείο και να ρωτήσει αν είναι δικαιούχος. Το λογότυπο που θα αναγράφεται πάνω είναι ‘’Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδας 2.0’’. Έπειτα, όσοι  έλαβαν το μήνυμα, θα μεταβούν αποκλειστικά στα συμβεβλημένα φαρμακεία, που θα παραλάβουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ (self-test kit) για να το υλοποιήσουν, έως και τέσσερις(4) μήνες μετά τη λήψη της ειδοποίησης.

Αναλυτικά Περιλαμβάνει :

– δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία,
– δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).
Επιπλέον, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, περιλαμβάνει
– δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν στον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την ολοκλήρωση του τεστ, με οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται, ο δικαιούχος θα λάβει το αποτέλεσμα και μετά θα το μεταβιβάσει στο φαρμακείο όπου έλαβε το τεστ.

Ανάλογα με την έκβαση του αποτελέσματος 

Αν ο δικαιούχος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα, η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αν ο δικαιούχος λάβει άκυρο αποτέλεσμα, επαναλαμβάνει τη διαδικασία, με τη λήψη νέου αυτοδιαγνωστικού. Αν λάβει δεύτερη φορά άκυρο, η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αν ο δικαιούχος λάβει θετικό αποτέλεσμα η διαδικασία έχει ως εξής:

Θα δημιουργηθεί αυτόματα στον ΗΔΙΚΑ εσωτερικός κωδικός. Ο ωφελούμενος θα ενημερωθεί, με την ίδια διαδικασία που έλαβε την αρχική ειδοποίηση για την αυτοδιάγνωση, και θα έχει τη δυνατότητα να να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της θετικής διάγνωσης.

Αν μετά, ο γιατρός δώσει αρνητικό αποτέλεσμα στον δικαιούχο, η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αν ο γιατρός δώσει θετικό αποτέλεσμα, ο δικαιούχος έχει δικαίωμα σε δωρεάν κολονοσκόπηση και βιοψία.

Η ισχύ της διαδικασίας ξεκινά με την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε αναλυτικότερα το ΦΕΚ:

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *