Η σωστή διατροφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για την πρόληψη την ανάπτυξη όσο και για τη διαχείριση του καρκίνου. Μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή όχι μόνο βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, αλλά υποστηρίζει επίσης το σώμα κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τις πιθανότητες ανάρρωσης(1)
Στην πρόληψη του καρκίνου συμβάλουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τα όποια υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν το DNA και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Επίσης μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς βελτιώνει τους συμβιωτικούς μικροοργανισμούς του εντέρου και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την αποβολή τοξινών. Η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Από την άλλη πλευρά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου (2,3,4)
‘Η διατροφή κατά την διάρκεια της θεραπείας είναι πολύ σημαντική γιατί η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί ο υποσιτισμός και η απώλεια μυϊκής μάζας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανοχή στη θεραπεία και την αποκατάσταση. Μια σωστή διατροφή επίσης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και απώλεια όρεξης. Επίσης η σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να αντέχει καλύτερα τις εντατικές θεραπείες (5, 6,7).
Ο ρόλος της διατροφής είναι εξίσου σημαντικός στην διάρκεια της ανάρρωσης και αποκατάστασης και για την μείωση του κινδύνου υποτροπής. Τεκμηριωμένες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης ποιότητας διατροφής συνδέθηκε με μείωση 23% στη συνολική θνησιμότητα σε επιζώντες από καρκίνο.
Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, γενικά σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, βελτίωσαν τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών (8)
Επιμέλεια :
Andrea Paola Rojas Gil PhD Associate Professor of Biology and Biochemistry Faculty of Health Sciences,Department of Nursing University of Peloponnese, Tripoli, Greece
- WCRF/AICR. Food, nutrition and the prevention of cancer: a global perspective: World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. 1997. DOI: 10.1016/s0899-9007(99)00021-0
- Gonzalez CA, Riboli E. Diet and cancer prevention: where we are, where we are going. Nutr Cancer. 2006;56(2):225-31. doi: 10.1207/s15327914nc5602_14.
- Campbell TC. The Past, Present, and Future of Nutrition and Cancer: Part 1-Was A Nutritional Association Acknowledged a Century Ago? Nutr Cancer. 2017 Jul;69(5):811-817. doi: 10.1080/01635581.2017.1317823.
- Gangopadhyay A. Ultraprocessed Foods and Cancer in Low-Middle-Income Countries. Nutr Cancer. 2023;75(10):1863-1873. doi: 10.1080/01635581.2023.2272814.
- Foecke Munden E, Kemp M, Guth A, Chang AM, Worster B, Olarewaju I, Denton M, Rising KL. Patient-Important Needs and Goals Related to Nutrition Interventions during Cancer Treatment. Nutr Cancer. 2023;75(4):1143-1150. doi: 10.1080/01635581.2023.2178938.
- August DA, Huhmann MB; American Society for Parenteral, Enteral Nutrition (ASPEN) Board of Directors. ASPEN clinical guidelines: nutrition support therapy during adult anticancer treatment and in hematopoietic cell transplantation. JPEN. 2009;33:472–500
- Hariyanto, T.I.; Kurniawan, A. Cachexia in Cancer Patients: Systematic Literature Review. Asian J. Oncol. 2020, 06, 107–115.
- Castro-Espin C, Agudo A. The Role of Diet in Prognosis among Cancer Survivors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Dietary Patterns and Diet Interventions. Nutrients. 2022 Jan 14;14(2):348. doi: 10.3390/nu14020348.