H έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά θέματα υγείας όπως το άσθμα, τη χρόνια πνευμονοπάθεια και τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτές οι ασθένειες φαίνεται να προσβάλλουν περισσότερο άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, τα οποία μάλιστα είναι πιθανότερο να ζούν σε περιοχές με μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης.
Σε μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο “Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention” αναλύθηκε η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καρκίνου του πνεύμονα και των περιοχών στις οποίες ζουν μειονότητες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 478 ασθενείς που παρακολουθούσαν θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα στο ιατρικό κέντρο “City of Hope” στη Καλιφόρνια, μεταξύ των 2015-2018.Βρέθηκε πως επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM2.5 συσχετίζονται με τη πιθανότητα ο καρκίνος των ασθενών να έχει τη μετάλλαξη TP53, που τον καθιστά πιο επιθετικό.
Το PM2.5 υποδηλώνει σωματίδια τα οποία έχουν διάμετρο απο 2.5 μικρόμετρα και κάτω. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από αυτοκίνητα από εργοστάσια, μπορεί να παραχθούν από τη μαγειρική αλλα και απο το κάπνισμα. Οτιδήποτε προκαλεί την απελευθέρωση ύλης στον αέρα ουσιαστικά μπορεί να δημιουργήσει σωματίδια PM.
Είναι γνωστό πως τα σωματίδια στον αέρα, και συγκεκριμένα αυτά που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα είναι συνδεδεμένα με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα,καρδιακής νόσου και άσθματος σε παιδιά.
Το γονίδιο TP53 είναι ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη όγκων.Όταν μεταλλάσσεται, χάνει τη δυνατότητα του αυτή, με αποτέλεσμα να μην παρεμποδίζει την αύξηση των όγκων που οδηγούν στον καρκίνο, κάνοντας την ασθένεια πιο επιθετική και επικίνδυνη.
Στην έρευνα βρέθηκε πως σε περιοχές με τις μεγαλύτερες τιμές PM2.5 ζούν κυρίως πληθυσμοί που ανήκουν σε μειονότητες, χρίζοντας εξαιρετικής σημασίας την παρέμβαση του κράτους για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα.
Περισσότερα :
https://www.cancertodaymag.org/Pages/cancer-talk/Risk-in-the-Air.aspx