Δελτίου Τύπου : Όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα του Καπα3 την Παρασκευή στις 11.11.2022

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών διοργάνωσε ημερίδα με φυσική παρουσία στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και με θέμα «Η συμβολή της Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης του ΚΑΠΑ3 στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών. Συμπεράσματα Δράσης, Τάσεις και Προοπτικές» με αφορμή το έργο της “Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης”, που δημιούργησε το ΚΑΠΑ3 εντός του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και με την αποκλειστική χορηγία του ΤΙΜΑ-Κοινωφελές Ίδρυμα. 

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο πατήρ Δημήτριος Τάνος, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, o Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος  Καλαφάτης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, Αναστασιάδης Σαββας Ιωαννης Κατερίνα Νοτοπούλου,  Χαράλαμπος Καστανίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, καθώς και η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου. Παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κ. Τσαλικάκης Γ. Δημήτριος, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο ιατρός κ. Χάρης Αηδονόπουλος.

 

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο Αντιπρύτανης Ερευνητικού Εργαστηρίου κ. Αγγελόπουλος, η πρόεδρος του τμήματος Νοσηλευτικής κ.Ευγενία Μηνασίδου, καθώς και οι εκπρόσωποι του Higgs Αναστασία Ψωμά και του CLEO Γεώργιος Γλαρός.

Από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών το παρών έδωσαν η εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες  κ.Ελίνα Ρέπα, από τον Σύλλογο Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο “Αλέξανδρος Συμεωνίδης” η Μαρία Σιδηροπούλου, η Γενική Γραμματέας του ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής” Θεσσαλονίκης Ανδρομάχη Αθηναίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας και Θράκης Ι. Σαριδάκης, καθώς και η πρόεδρος Τασούλα Σπυρίδου και τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου “ΣυνεχίΖΩ”.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος  Φένια Κλιάτση και συμμετείχαν οι: Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή, Διοικήτρια του Θεαγενείου Νοσοκομείου, Μαρία Λαβδανίτη-,Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής, Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου “Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο” του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Μπίστα Ευαγγελή, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, MSC, MBA, Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΚΑΠΑ3, Paul Kidner, Σύμβουλος ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, Αντώνιος Ι. Χρήστου – Ph.D., SFHEA, AFBPsS Επίκουρος Καθηγητής Νευρογνωστικής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής-Βόλος, Αντώνης Κοντάκης – Φυσιοθεραπευτής–Συγγραφέας, Αναστάσιος Μπούτης – Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ- Επιστημονικά Υπεύθυνος Θεαγενείου Νοσοκομείου, Έφη Σίμου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία – Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας- Σχολή Δημόσιας Υγείας- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Χριστίνα – Γραμματική Τσόπελα, Επιστημονικά Υπεύθυνη για τα θέματα πρόληψης και λοιμώξεων του CLEO, MD Παιδίατρος, Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Αντώνιος Κώστας– Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Διδάσκων ΔΙΠΑΕ και ΕΑΠ, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καβάλας (ΚοιΣΠΕ Καβάλας).

Για τη διοργάνωση της ημερίδας το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών ευχαριστεί θερμά τόσο τη συντονίστρια όσο και την INNACT.NGO για την εξαιρετική βοήθεια.

Τον κύκλο της πρώτης συνεδρίας με τίτλο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ άνοιξε η κ. Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή, Διοικήτρια του Θεαγενείου Νοσοκομείο με τίτλο εισήγησης «Καινοτομικό Νοσοκομείο με “Κοινωνική Νοημοσύνη”, η οποία μας παρουσίασε το σημαντικό έργο που επιτελεί το Θεαγένειο Νοσοκομείο, στο πλήθος κόσμου που έχει παράσχει νοσηλεία καθώς και τις αμέτρητες εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε τη σπουδαιότητα και προσφορά του Θεαγενείου νοσοκομείου μέσα στη φράση “είναι ένα νοσοκομείο που δεν μετράει τις μέρες, αλλά κάνει τις μέρες να μετράνε”. Σημείωσε, επίσης πως το Θεαγένειο είναι πρότυπο υγειονομικής περίθαλψης στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά, ανέφερε «όπου υπάρχει επιθυμία υπάρχει και δρόμος”. Επιπλέον, σχετικά με την συνεργασία με το ΚΑΠΑ3 “…ανοίγουν προοπτικές, καθώς στόχος μας είναι ένα πανευρωπαϊκό κέντρο ολιστικής αντιμετώπισης της ασθένειας». Οι στόχοι του Θεαγενείου είναι η προαγωγή της υγείας, επιμόρφωση του πληθυσμού και η αντιμετώπιση των ογκολογικών παθήσεων με απόλυτη εξειδίκευση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού με την χρήση των τεχνολογιών.

Εν συνεχεία, η κα. Μαρία Λαβδανίτη Καθηγήτρια Κλινικής Νοσηλευτικής – Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο, Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου “Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο”, Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (IHU) παρουσίασε τις προοπτικές «Συνέργειας επιστημονικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών-Η συμμετοχή του Ερευνητικού Εργαστηρίου στο έργο».  Το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» ιδρύθηκε το 2020 και έκτοτε συνεργάζεται με πλήθος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, εξυπηρετώντας διάφορες ανάγκες και παρέχοντας συμβουλευτικές, νοσηλευτικές και άλλες υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Το 2021 ξεκίνησε η ιδιαίτερη διαδικασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-ΚΑΠΑ3. Η κ. Λαβδανίτη αναφέρθηκε στη στενή σχέση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία των πολιτών και τόνισε την αναγκαιότητά της με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικών κατευθύνσεων σχετικά με τους τρόπους κάλυψης των αναγκών της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα από το Πανεπιστήμιο. Έκλεισε τονίζοντας ότι οι 3 φορείς που συνεργάζονται σε αυτή τη δράση, βρίσκονται σε μια αποτελεσματική επικοινωνία και συνέργεια προσφέροντας σημαντικό έργο στην κοινωνία των πολιτών και συγκεκριμένα πολλαπλά οφέλη στους ογκολογικούς ασθενείς και στους φροντιστές τους.

Έπειτα, ο κ. Paul Kidner, ο οποίος παρουσίασε τα πεδία που στοχεύει το ίδρυμα ΤΙΜΑ σχετικά με την τρίτη ηλικία καθώς και τις δράσεις του με αριθμούς. Στη συνέχεια, παρέθεσε μερικά στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα για τους πολίτες άνω των 65 και το πόσο κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τη νόσηση. Κατέληξε μιλώντας για το ΚΑΠΑ3 και την καινοτόμα πρωτοβουλία της “Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης”, τους στόχους του βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα Σημεία Στήριξης, δράση όπου ξεκίνησαν όλα καθώς και τους βασικούς λόγους για τους οποίους επικοινωνούν οι ασθενείς με το ΚΑΠΑ3. Τέλος, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του έργου μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων είναι οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν, η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ομάδα έργου και στους εθελοντές, καθώς και η υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων επικοινωνίας για καλύτερη πρόσβαση και ενημέρωση ασθενών και φροντιστών.

Ακολούθησε παρέμβαση  από τους κ.κ Αντώνιο Ι. Χρήστου, και Αντώνη Κοντάκη, , ο καθένας από τους οποίους παρουσίασε το προσωπικό του βίωμα σχετικά με τη νόσο του καρκίνου στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Τον πρώτο κύκλο με την ομιλία της ολοκλήρωσε η κα. Ευαγγελή Μπίστα, Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ΚΑΠΑ3  παρουσίασε το ρόλο του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών(ΚΑΠΑ3) στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών. Αποτελέσματα δράσης, προκλήσεις και προοπτικές.Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τους στόχους του οργανισμού:

  • Ολοκληρωμένη και πλήρης ενημέρωση των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο για τα δικαιώματά τους, καθώς και για δράσεις, μέτρα και ενέργειες που τους αφορούν, συγκεντρώνοντας το σύνολο των πληροφοριών σε έναν ιστότοπο.
  • Η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ενημέρωση της ομάδας στόχου για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πρόνοιας και δράσεων που τους αφορούν, για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα κριτήρια αξιολόγησης.
  • Η υποστήριξη της ομάδας στόχου για την αξιολόγηση και διεκπεραίωση κάθε μορφής αίτησης και διαδικασίας που απαιτείται στην αξιοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Τόνισε ότι η καινοτομία της κινητής ομάδας έγκειται στο ότι με ευέλικτο τρόπο μπορούν να προσεγγίζονται άτομα της ομάδας – στόχου, απευθείας στο χώρο που πραγματώνουν ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της υγείας τους, – μέσα στο νοσοκομείο αλλα και η επένδυση σε συνεργατικό δίκτυο που χτίστηκε με το σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών όσον αφορά την υποστήριξη της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους λειτουργώντας κάτω από το πρίσμα του #ανθρωποκεντρικούμοντέλου, έχοντας ως εργαλείο την #εφαρμογήψηφιακώντεχνολογιώνυγείας μέσα από #διαγενειακήπροσέγγιση – εκπαιδευτική σχέση ανάμεσα στις διάφορες γενεές που ενισχύει την καλλιέργεια κοινωνικής συνοχής – έφερε ιδεατά αποτελέσματα.

Άλλωστε τα αποτελέσματα της δράσης έδειξαν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει όταν οι 400 ωφελούμενοι δημιουργούν από μόνοι τους μητρώο ανισοτήτων.

Η κ. Μπίστα υπογράμμισε «Ένα κομμάτι αν έλειπε από το παζλ, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο. Μοιάζει μια από εκείνες τις σπάνιες ευτυχείς συγκυρίες που ο καθένας βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Όπως ήταν το ΤΙΜΑ που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του, όπως ήταν το Θεαγένειο και η Διοικήτρια του η κ. Ευαγγελία Κουρτέλη- Ξουρή, όπως ήταν η 4η  ΥΠΕ με τον Διοικητή της κ.Τσαλικάκης Δημήτριος, όπως ήταν το Ερευνητικό Εργαστήριο του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με την κ. Λαβδανίτη». Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Κι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή σε όποια πόλη της Ελλάδας μπορούμε. Όπως λέμε και στο Κ3 «κανείς μόνος». Τώρα το λέμε με σιγουριά: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ. Σας ευχαριστούμε».

Μετά το lunch break, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν προβολές βίντεο και φωτογραφιών, τον δεύτερο κύκλο συνεδρίας με τίτλο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΥ  άνοιξε  ο κ. Αναστάσιος Μπούτης –, με τίτλο εισήγησης “Η συμβολή του ΚΑΠΑ3 στην ογκολογική κοινότητα: από τη σκοπιά του παθολόγου ογκολόγου”. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα και στα κενά που υπάρχουν εντός του ελληνικού συστήματος υγείας, τα οποία έρχεται να καλύψει το ΚΑΠΑ3 με τη δημιουργία της Κινητής Μονάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης.Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, χωρίς εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις του ανθρώπινου δυναμικού ή με ιατρική παιδεία, δυσκολίες στη μετάβαση από ιατροκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό σύστημα υγεία, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στους πόρους, τις διαδικασίες και την ευελιξία του συστήματος.

Τα κενά που καλύπτει το ΚΑΠΑ3 – ενημέρωση, πληροφόρηση, επικοινωνία – μαζί με τους κύριους πυλώνες δραστηριοποίησης του όπως είναι η δημιουργία φακέλου ΚΕΠΑ, η γραμματειακή υποστήριξη, η καθοδήγηση σε χώρους καθώς και η διευκόλυνση πρόσβασης και επικοινωνίας των ογκολογικών ασθενών, η πλήρης ενημέρωση και εκπαίδευσή τους αποτελούν εχέγγυο ολιστικής αντιμετώπισης για τον ασθενή και το περιβάλλον του.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η κ. Έφη Σίμου, που παρουσίασε την ομιλία της με θέμα: «Επικοινωνία ασθενούς – επαγγελματιών υγείας: Πως να επικοινωνούμε αποτελεσματικά». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της φώτισε τους παράγοντες που οδηγούν στην κακή επικοινωνία ασθενούς-γιατρού και τα λάθη που κάνουμε γενικότερα σύμφωνα με τον τρόπο που έχουμε μάθει να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και στη συνέχεια διερεύνησε τη σημαντικότητα και τα είδη της επικοινωνίας στο πεδίο της υγείας και το πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους αλλά και τα οφέλη της σωστής και υγιούς επικοινωνίας. Ακολούθως επεσήμανε τα εμπόδια που παρεισφρέουν στην επαφή μεταξύ του ασθενούς και του υποστηρικτικού του δικτύου και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ασθενής. Τέλος, ανέλυσε κάποιες παραμέτρους των βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Η κα. Χριστίνα – Γραμματική Τσόπελα, ξεκίνησε την ομιλία της με τίτλο εισήγησης «Νοσοκομειακές λοιμώξεις και ογκολογικοί ασθενείς», αναφέροντας πως ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα που εξέθεσε έχουν γίνει 62.577 νέες διαγνώσεις καρκίνου και έχουν σημειωθεί 3.300 θάνατοι. Επιπλέον η κ. Τσόπελα μας έδωσε τον ορισμό της νοσοκομειακής λοίμωξης. Παρουσίασε την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων μετά τη πανδημία του COVID-19. Στο κεφάλαιο νοσοκομειακές λοιμώξεις και ογκολογικοί ασθενείς ανέφερε τα ποσοστά των νοσοκομειακών λοιμώξεων των ογκολογικών ασθενών συγκριτικά με τους άλλους ασθενείς και ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε νοσοκομειακές λοιμώξεις. Συμπερασματικά σύμφωνα με την κ. Τσόπελα: Ο καρκίνος είναι μια νόσος που μας αφορά όλους, και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις που επιφέρουν επιπτώσεις όπως Παράταση χρόνου νοσηλείας, Μακροχρόνια αναπηρία, αντοχή στα αντιμικροβιακά, Οικονομικό κόστος στο σύστημα υγείας κόστος σε ασθενείς & οικογένειές τους.

Τον κύκλο των ομιλιών ολοκλήρωσε ο κ. Αντώνιος Κώστας, ο οποίος εξέθεσε τις δυνατότητες κεφαλαιοποίησης και επέκτασης του Έργου, μέσω της ανάπτυξης συνεργειών και συνεργασιών με κοινωνικούς και υγειονομικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σωστή χημεία ανθρώπων που από το μηδέν δημιουργούν δράσεις, όπως ακριβώς το ΚΑΠΑ3 στο έργο “Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν φορείς που δραστηριοποιούνται τόσο στην πρόβλεψη για θεραπεία όσο και στην κοινωνική επανένταξη. Στόχος είναι και θα πρέπει να είναι για όλους τους φορείς-ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος- η δημιουργία κοινωνικού αποτελέσματος και κοινωνικού αντικτύπου, ώστε η πολιτεία και η κοινωνία να αγκαλιάσει το πρόβλημα, που είναι η περιθωριοποίηση των ογκολογικών ασθενών και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας εν γένει.

Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία καθώς την ασθένεια του καρκίνου προσέγγισαν ολιστικά οι ομιλητές και διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την υποστήριξη των καρκινοπαθών ασθενών και των φροντιστών τους.

Από όλους εμάς στο Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών ένα μεγάλο ευχαριστώ αρχικά στο ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα που έδωσε αμέριστη υποστήριξη, ενθάρρυνση και ως αποκλειστικός χορηγός κατάφερε μια μικρή ιδέα να γίνει μεγάλη δράση αλλά και σε όλους τους λοιπούς που καταφέραμε να γίνουμε οικογένεια σε μια δύσκολη διαδρομή δημιουργώντας δράσεις με νόημα.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *