5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών το 1972, όρισε τη συγκεκριμένη ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Κύριος στόχος είναι η σήμανση κινδύνου για τη μόλυνση που υφίσταται και η προστασία του οικοσυστήματος από τον ίδιο τον πληθυσμό του.

Βασικό και εξελισσόμενο πλήγμα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η σταδιακή αποσύνθεση του οικοσυστήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι ο άνθρωπος. Οι συνεχείς εκπομπές βλαβογόνων αερίων με τη χρήση αυτοκινήτων, η μη χρήση βιοδιασπώμενων υλικών στην καθημερινότητα,που αναπόφευκτα οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην λεγόμενη τρύπα του όζοντος, αποτελούν πρωταρχικοί λόγοι που μολύνεται το περιβάλλον.

Στη Συμφωνία του Παρισιού, που διεκπεραιώθηκε το 2015 με συμμετοχή 196 χωρών, έθεσε ως στόχο την μη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου. Δυστυχώς, αυτό δε λειτούργησε και η άνοδος της θερμοκρασίας έφτασε μέχρι και τους 4 βαθμούς.

Πλέον, το 50% του υδάτινου εδάφους είναι μολυσμένο, η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζει την παραγωγή καθαρού οξυγόνου, δύο δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι συχνότερες ξηρασίες, τα κύματα ζέστης και καύσωνα, οι πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν διαρκώς τον πλανήτη. Κύριοι δέκτες των επιπτώσεων είναι κατά βάση, οι ευάλωτες ομάδες, ειδικά των υπο αναπτυσσόμενων χωρών. Αυξανόμενα ποσοστά πείνας, υψηλή θνησιμότητα και εκδήλωση ασθενειών, που στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρούνται ξεπερασμένες, είναι ενδείξεις για μία ουσιαστική προσπάθεια για προστασία του συστηματος.

Στην Ελλάδα, το 50% του πληθυσμού κατοικεί στις πόλεις, συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα. Αυτό εντείνει ολοένα και περισσότερο την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος,λόγω της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων, λόγου χάρη ΧΑΠ, είναι κύρια αίτια θανάτου παγκόσμια.

Προβλέψεις για το μέλλον:

Σύμφωνα με έρευνα του WHO ( World Health Organization) η παγκόσμια σύμπραξη πρέπει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς.Βέβαια ακόμα και αυτό δε θα αντιστρέψει την βλάβη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά κάθε επιπλέον δέκατο αύξησης είναι επιβλαβές για την υγεία. Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν το 2019 σε μία δεσμίδα στρατηγικών στόχων έως το 2050. Η συμφωνία, ονομαζόμενη <<Πράσινη Συμφωνία>>,  αποτελείται από πρωτοβουλίες, μοντέλα και πρότυπα για κλιματική ουδετερότητα. Το πρόγραμμα Fit for 55, αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο, που δεσμεύει τα κράτη μέλη στην μείωση των ατμοσφαιρικών εκπομπών κατά 55% έως το 2030.

Ενημερώσου για το σήμερα. Προετοιμάσου για το αύριο.

Δείτε στο παραπάνω πλαίσιο και το άρθρο της ομάδας του Κάπα3:

https://www.kapa3.gr/05-06-pagkosmia-mera-perivallontos-quot-to-klima-einai-to-pan-quot-xana-fantazomaste-xana-dimioyrgoyme-apokathistoyme/

 

Πηγές:

https://ggore.wordpress.com/

https://www.kapa3.gr/05-06-pagkosmia-mera-perivallontos-quot-to-klima-einai-to-pan-quot-xana-fantazomaste-xana-dimioyrgoyme-apokathistoyme/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-and-health

https://www.unep.org/facts-about-nature-crisis

https://www.wwf.gr/?uNewsID=6342191

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/green-deal/

https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *