ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, έχει ξεκινήσει η αποζημίωση λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2024

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση αφορά την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων, ενώ δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος αυτού έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις κάτωθι παθήσεις:

1. Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Συστηματική σκλήρυνση
Πολυμυοσίτιδα – Δερματίτιδα
Ρευματοειδής πολυμυαλγία
Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
Αγγυλοποιητική και Ψωριασική αρθρίτιδα

  1. Μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα.
  2. Δερματοπάθειες – Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Η υποβολή του αιτήματος Χορήγησης Αποζημίωσης Λουτροθεραπείας πρέπει να γίνει προς την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά – στην αντίστοιχη πλατφόρμα του gov.gr, ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

  1. Ιατρική Γνωμάτευση (σύμφωνα με το υπόδειγμα): 1) Γνωμάτευση ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, δηλαδή Ορθοπαιδικού, Ρευματολόγου, Δερματολόγου, Φυσιάτρου. Στη γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από ορθοπεδικούς για τις αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκονται σε οξύ στάδιο. Οι γνωματεύσεις εκδίδονται από ιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ, Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. και τέλος από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς. 
  2. Ιατρική γνωμάτευση θεράποντα Καρδιολόγου (συμβεβλημένου ή μη) (σύμφωνα με το υπόδειγμα), από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάστασης του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής. 
  3. Βεβαίωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της λουτροπηγής, ότι αυτή ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν. 
  4. Ψηφιακό αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.


Επιπρόσθετα για τα ΑμΕΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησης του.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες των 15 λούσεων, θα αποδίδεται ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες λουτροθεραπείες κατ΄ αναλογία. Δικαιολογείται μία λουτροθεραπεία ανά ημέρα.

Για την απόδοση δαπανών λουτροθεραπείας, δεν απαιτείται ή δεν λαμβάνεται υπόψη κάποιο φορολογικό παραστατικό. 

Στο επισυναπτόμενο αρχείο θα βρείτε την σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τα δύο υποδείγματα γνωματεύσεων, καθώς και τις καταστάσεις με τις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου Υπουργείου Τουρισμού.

-> Δείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/1gQ1dE0aG9KQq123Yb8-eojy7Ok93ysXp/view?usp=sharing

Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή συμπληρωματικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Κάπα3, είτε τηλεφωνικά στα 2105221424 και 6906265170, είτε υποβάλλοντας απευθείας το αίτημά στην ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *