3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το δίκυκλο αυτό όχημα άκρως απαραίτητο για μέσα στην πόλη και για την υγεία.

Ο ΟΗΕ σε μία προσπάθεια για βελτίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπων, όρισε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, με σκοπό να τους κινητοποιήσει να ασχοληθούν πιο ενεργητικά με το άθλημα αυτό.

Ιστορία του ποδηλάτου:

Η αλήθεια είναι ότι την αρχική εφεύρεση του ποδηλάτου διεκδικούν πολλοί εφευρέτες και συζητούν πολλοί ιστορικοί. Αρχικά, οι πρώτες δημιουργίες ανάγονται στον 19ο αιώνα από τους Γάλλους κατασκευαστές Pierre και ο Ernest Michaux, πατέρας και γιος. Έπειτα, το 1790 όμως, υπήρχε η ιδέα της κατασκευής της λεγόμενης σελινόριζας, “Η Σελεριφέρη”, από τον Γάλλο Μέντ ντε Σιβράκ. Από εκεί και έπειτα πολλές παραλλαγές, μετασχηματισμοί και εξελίξεις οδήγησαν στην τελική δημιουργία του ποδηλάτου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για ποδηλάτες:

Ο ΚΟΚ για τους ποδηλάτες είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας στον δρόμο και την αποφυγή ατυχημάτων. Δεν πρέπει να αγνοείται από τους αναβάτες και να θεωρούν ότι δεν εφάπτεται, γιατί δεν αποτελεί καθαρά όχημα μετακίνησης. Για να καταρριφθεί η άποψη αυτή αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πόσα ατυχήματα ανά καιρούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν ο ΚΟΚ.

Οι ποδηλάτες όσο και οι άλλοι οδηγοί έχουν αυξημένες ευθύνες να γνωρίζουν τις σημάνσεις, τα πρόστιμα που μπορεί να λάβουν σε παράβασή τους και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ποδήλατο:

Ένα απλό μέσο, προσιτό και οικονομικό. Ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και είναι ένα όπλο εναντίον στην μάστιγα της κλιματικής αλλαγής και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Όπως τονίζεται και από τον ΟΗΕ στην Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030, από τους βασικότερους στόχους είναι η προστασία του πλανήτη. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος και το πρώτο μέλημα των πολιτών, πρέπει να είναι η μείωση των επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα, με τη χρήση ποδηλάτων.

Αποτελέσματα ποδηλασίας στην υγεία:

Καθώς το ποδήλατο αποτελεί μια αερόβια γυμναστική, τα οφέλη στον οργανισμό και την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, είναι πολλαπλά. Καταρχάς, αυξάνεται η καρδιακή ικανότητα παράλληλα με την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση του βάρους. Όλα τα παραπάνω είναι ανά τον κόσμο από τα κυριότερα αίτια θανάτου του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, αναφορικά με την ψυχική και πνευματική υγεία, η ποδηλασία, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και στην ευζωία. Εν τέλει, είναι ένα μέσο μετακίνησης, με μηδενική ρίψη ρύπων στο περιβάλλον, επομένως είναι η καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να μη μολύνουμε επιπλέον τον χώρο γύρω μας.

Πηγές:
https://www.eurolife.gr/el-GR/Blog/articles/Pagkosmia-imera-podilatou
https://www.kathimerini.gr/pages/announcements/562456474/3-ioynioy-pagkosmia-imera-
podilatoy/
https://www.greelane.com/el/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%C
E%BA%CE%AD%CF%82-
%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%B9%CF%83%
CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1–
%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%C
F%82/history-of-the-bicycle-1991341/
https://www.shape.gr/fitness/programmata-askiseon/podilato-ta-ofeli-tou-sti-fysiki-katastasi-
kai-tin-psychiki-ygeia/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cycling#health-benefits
https://www.eesc.europa.eu/el/policies/policy-areas/sustainable-development

Επιμέλεια άρθρου:
Σκλάβου Ελένη, Ασκούμενη Κοινωνική Λειτουργός Κάπα3

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *