Παγκόσμια Μέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η Παγκόσμια Ένωση Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCA) έχει καθιερώσει το δεύτερο Σάββατο κάθε Οκτώβρη ως την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας. 

Τι εννοούμε όμως Ανακουφιστική Φροντίδα ;

Η Μαρία Λαβδανίτη, Καθηγήτρια -Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – Διευθύντρια Ερευνητικού Εργαστηρίου “Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο”, συνεργάτης του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3 μας εξηγεί και μας καθοδηγεί:

Ανακουφιστική φροντίδα είναι  η διεπιστημονική  προσέγγιση που εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών (και των οικογενειών τους) που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Εξαιρετική σημασίας θεωρείται ο έλεγχος του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανακουφιστικής Φροντίδας (EAPC), η Ανακουφιστική Φροντίδα επικυρώνει την αξία της ζωής και θεωρεί την πορεία προς το θάνατο ως μια φυσιολογική διαδικασία, χωρίς να επιδιώκει να τον επισπεύσει αλλά ούτε και να τον αναβάλλει, θέτοντας ως στόχο την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής, μέχρι τη στιγμή που αυτός θα επέλθει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς δύο μεταφράσεις για την απόδοση του αγγλικού όρου «Palliative Care»:

  • «Ανακουφιστική Φροντίδα» και
  • «Παρηγορική Φροντίδα»

Ο  επίσημος ελληνικός όρος που υιοθετήθηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και Υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα του Υπουργείου Υγείας είναι «Ανακουφιστική Φροντίδα».

Ειδικότερα, η ανακουφιστική φροντίδα:

  • Ανακουφίζει από τον πόνο και άλλα επώδυνα συμπτώματα
  • Επιβεβαιώνει την αξία της ζωής και θεωρεί τον θάνατο ως φυσιολογική διαδικασία, δεν προσπαθεί να επισπεύσει ούτε να αναβάλει τον θάνατο
  • Ενσωματώνει τις ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές πτυχές της φροντίδας του ασθενούς
  • Προσφέρει ένα μηχανισμό στήριξης που βοηθάει τους ασθενείς να παραμείνουν κατά το δυνατό δραστήριοι μέχρι το θάνατο
  • Προσφέρει ένα μηχανισμό στήριξης που βοηθάει τα μέλη της οικογένειας να αντιμετωπίσουν την ασθένεια του αρρώστου αλλά και τη δική τους θλίψη
  • Χρησιμοποιεί ομαδική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, παρέχοντας και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αν χρειαστεί
  • Ενισχύει την ποιότητα ζωής και ενδεχομένως επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας,
  • Μπορεί να εφαρμοσθεί σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας από κοινού με άλλες θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή, και αναζητεί τρόπους για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση οδυνηρών επιπλοκών της ασθένειας.

Η «Ανακουφιστική Φροντίδα» παρέχεται ως Βασική, Γενική και Εξειδικευμένη, σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας, αναλόγως των αναγκών του πληθυσμού στον οποίον απευθύνονται και του επιπέδου επιμόρφωσης/εξειδίκευσης των επαγγελματιών που τις παρέχουν.

Η ΑΦ αφορά σε ποικίλες υπηρεσίες και επίπεδα φροντίδας που πρέπει να εστιάζουν στις εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών από το νοσοκομείο έως το σπίτι.

Ως προς το είδος /επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας ταξινομείται σε βασική ΑΦ, σε  γενική ΑΦ και σε εξειδικευμένη ΑΦ.

Ως προς τις μονάδες παροχής φροντίδας, η ΑΦ ταξινομείται σε μονάδες του νοσοκομείου και σε μονάδες της κοινότητας που περιλαμβάνουν και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο σπίτι του ασθενούς.

Ως προς τις φάσεις της φροντίδας σε σχέση με το χρόνο από το τέλος της ζωής.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που χαρακτηρίζονται από μικρό αριθμό ξενώνων και υπηρεσιών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, οι οποίες συνήθως παρέχονται από ΜΚΟ σε εξωνοσοκομειακές δομές και κατ’ οίκον και είναι περιορισμένες συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας.

Μπορείτε να δείτε τις υπάρχουσες δομές στο : http://www.kapa3.gr/ogkologika-kentra-nosokomeia-athinas/

Μαρία Λαβδανίτη, Καθηγήτρια-Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – Διευθύντρια Ερευνητικού Εργαστήριου “Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο”

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *