Μάσκες αγαπημένες και απαραίτητες για το 2022.Οι ειδικοί συνιστούν

Με τις συστάσεις και τους κανονισμούς που σχετίζονται με την πανδημία να εξελίσσονται συνεχώς μαζί με τον ίδιο τον κορονοϊό, οι μάσκες πιθανότατα θα παραμείνουν μέρος της ζωής των ανθρώπων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς, οι μάσκες ιατρικού τύπου είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να βρεθούν σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, όταν οι περισσότερες προορίζονταν για εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Αν υποθέσουμε ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά και το φιλτράρισμα της έχει δοκιμαστεί αυστηρά, μια ιατρική μάσκα είναι το πιο προστατευτικό κάλυμμα προσώπου που μπορείτε να αγοράσετε.

Κριτήρια επιλογής μάσκας

 • Προστασία 

  Όλες οι επιλογές μας θα πρέπει να προσέχουμε είτε να έχουν εκκαθαριστεί από το FDA για να μπλοκάρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων 0,1 micron είτε έχουν δοκιμαστεί σε εργαστήριο για να επιβεβαιώσουν παρόμοια διήθηση.

 • Καλή εφαρμογή και αίσθηση

  Τα πρόσωπα διαφέρουν, αλλά οι μάσκες που επιλέγουμε θα πρέπει να μπορούν να δεθούν και να τεντωθούν για να παραμείνουν τοποθετημένες σε διάφορα μεγέθη ενώ παρέχουν άφθονο χώρο αναπνοής.

 • Νομιμότητα

  Ελέγχουμε τους πωλητές και τους κατασκευαστές για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνετε το γνήσιο προϊόν.Καλά θα είναι να μην επιλέγουμε επιλογές που κοστίζουν λιγότερο από τις περισσότερες άλλες μάσκες που παρέχουν το ίδιο επίπεδο φιλτραρίσματος.

  Ωστόσο, ο διαχωρισμός των καλών επιλογών από τις κακές μπορεί να είναι δύσκολος. Παρακάτω θα δείτε κάποιες μοντέλα  χειρουργικών μασκών ή  N95, KN95 .

  Τύποι Μασκών  Ιατρικού Τύπου

  Ένα ελαφρύ N95 εγκεκριμένο από το NIOSH

  Αυτό το παράξενο, παράξενα άνετο N95 είναι ένας αναπνευστήρας εγκεκριμένος από τη NIOSH που προορίζεται για μη ιατρική χρήση. Οι κεφαλόδεσμοί του είναι μαλακοί αλλά βοηθούν στο σχηματισμό μιας σφιχτής σφράγισης και το μακρύ σύρμα γέφυρας μύτης μειώνει το θάμπωμα των γυαλιών.

  Αναπνευστική συσκευή θήκης Kimberly-Clark N95
  Παρά το περίεργο σχήμα του, το Kimberly-Clark N95 Pouch Respirator είναι η πραγματική δουλειά. Το εύπλαστο υλικό και οι μαλακές κορδέλες κεφαλής σφραγίζουν καλά τα περισσότερα πρόσωπα και η γενναιόδωρη κοπή αυτής της μάσκας επιτρέπει να φιλτράρει περισσότερο αέρα για ευκολότερη αναπνοή.

  Μάσκα αναπνευστήρα WellBefore WB-N-200 N95

  Τα στιβαρά κεφαλόδεσμα και το άφθονο διάκενο πάνω από τη μύτη και το στόμα δημιουργούν μια άνετη εφαρμογή που εξακολουθεί να επιτρέπει την εύκολη αναπνοή. Αλλά αυτό το N95 είναι πιο ακριβό από τις άλλες επιλογές αναπνευστήρα μας.

   

Η μάσκα αναπνοής WellBefore WB-N-200 N95 είναι πιο βαριά από την τυπική δίπτυχη αναπνευστική συσκευή μιας χρήσης. Τα ρυθμιζόμενα κεφαλόδεσμά του βοηθούν στην αποφυγή κενών, αλλά δεν είναι τόσο άνετα ώστε να μην είναι άνετα. Επιπλέον, αυτή η αναπνευστική συσκευή τοποθετεί ψηλά και πλατιά από το πρόσωπο, ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για αναπνοή.

Μάσκα αναπνευστήρα Powecom KN95 (θηλιές αυτιών)

Αυτή η εύκολη και εύκολη μάσκα αναπνοής KN95 έχει θηλιές αυτιών που τεντώνουν καλά για ευρύτερη εφαρμογή αλλά και κόμπουν εύκολα για πιο άνετη.

Μάσκα αναπνευστικής μάσκας Powecom KN95 (κεφαλόδεσμοι)

Η ίδια μάσκα, με κορδέλες στο κεφάλι

Εάν προτιμάτε τις κεφαλόδεσμες από τις θηλιές αυτιών, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή η φιλική προς τα αυτιά μάσκα αναπνευστήρα παρέχει καλύτερη εφαρμογή.

Η σχεδίαση Powecom KN95 διατίθεται και σε έκδοση με κρίκο και κεφαλόδεσμο , ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει. Τα στρογγυλεμένα (αντί για επίπεδα) κουμπώματα είναι ευκολότερα από τα περισσότερα, αν χρειαστεί να προσαρμόσετε την εφαρμογή.

Χειρουργική μάσκα DemeTech DemeMask

Μια εύκαμπτη χειρουργική μάσκα με απαλούς βρόχους αυτιών

Επίσης ιδανική για στρώσεις, αυτή η χειρουργική μάσκα με βάρος πουπουλένιο διαθέτει ιδιαίτερα μαλακούς βρόχους αυτιών και αναδιπλούμενες άκρες. Είναι πιο δαπανηρή από τις περισσότερες πτυχωτές μάσκες μιας χρήσης, αλλά κυκλοφορεί συχνά.

Οι εντυπωσιακά απαλές θηλιές αυτιών στη χειρουργική μάσκα DemeTech DemeMask είναι απαλές για τα αυτιά. Η μάσκα είναι επίσης καθαρισμένη από το FDA, πληρώντας τα πρότυπα ASTM Level 3, πράγμα που σημαίνει ότι μπλοκάρει το 98% των σωματιδίων με διάμετρο 0,1 micron (όταν φοριέται με καλή σφράγιση, ίσως χρειαστεί να βάλετε κόμπους στις θηλιές του αυτιού και να πτυχώσετε τη μάσκα για να επιτύχει αυτό). 

Μάσκα προσώπου διαδικασίας Medline ASTM επιπέδου 1 με βρόχους αυτιών

Προσιτό και ευέλικτο

Η πιο προσιτή μάσκα μιας χρήσης εγκεκριμένη από το FDA που έχουμε δει δεν είναι ιδιαίτερα μαλακή, αλλά είναι στιβαρή και έχει γενναιόδωρες θηλιές για τα αυτιά. Οι θηλιές των αυτιών είναι ελαφρώς φαρδύτεροι από τους περισσότερους που έχουμε δει, επομένως εφαρμόζουν εύκολα σε μεγαλύτερα πρόσωπα ή διπλώνουν κόμπους (βίντεο) για πιο ασφαλή εφαρμογή σε μικρότερα πρόσωπα.

Παρόλα αυτά υπάρχει και η επιλογή των επαναχρησιμοποιουμένων όπου θα πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω  :

 • Φίλτρο

  Ένα φίλτρο —ένα που είναι ενσωματωμένο ή χωράει σε μια τσέπη— βοηθά να μπλοκάρουν μικροσκοπικά σωματίδια που ένα ή δύο στρώματα υφάσματος από μόνα τους δεν μπορούν.

 • Σύρμα μύτης-γέφυρας

  Ένα χυτευόμενο σύρμα βοηθά μια μάσκα να εφαρμόζει στενά, εμποδίζοντας τα σταγονίδια να εισχωρήσουν και να βγουν κρυφά κατά μήκος των πλευρών της μύτης σας.

 • Ρυθμιζόμενες θηλιές αυτιών

  Οι θηλιές αυτιών που μπορείτε να προσαρμόσετε βοηθούν μια μάσκα να εφαρμόζει άνετα και άνετα στις πλευρές και στο κάτω μέρος του προσώπου σας.

Για κάθε άτομο, η αποτελεσματικότητα μιας συγκεκριμένης μάσκας περιλαμβάνει μυριάδες παράγοντες (το μέγεθος του κεφαλιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου κάποιου, τη συμπεριφορά του και το περιβάλλον) αλλά κυρίως το γεγονός ότι πρέπει να φοριούνται σωστά .

Τέλος για να είστε σίγουροι ότι ότι οι μάσκες που αγοράσατε δεν είναι “μαιμού” έχετε στα υπόψη σας και τις οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας:

Ασφαλείς σημάνσεις της μάσκας FFP2 (KN95)

Α. Η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 για τα ΜΑΠ.

Β. Η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας (κοινοποιημένος οργανισμός-Notified Body –NB). O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας. Οι οργανισμοί κοινοποίησης με έγκυρη κοινοποίηση για ΜΑΠ φαίνονται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.

Γ. Επί της μάσκας, πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται οι παρακάτω επισημάνσεις:

 1. Η ταυτότητα /διακριτικός τίτλος/ εμπορικό σήμα του κατασκευαστή
 2. Το όνομα/ο τύπος του προϊόντος
 3. Ο αριθμός και η έκδοση του προτύπου EN 149:2001+A1:2009
 4. Η κατηγορία FFP2. Η κατηγορία FFP2 δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 95%. Η επιλογή της FFP2 δεν αποκλείει την κατηγορία FFP3 που δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 99%)
 5. Η ένδειξη ΝR (Non Reusable – Μιας χρήσης) ή R (Reusable – Πολλαπλών χρήσεων)

Δ. Πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένη. Η συσκευασία, πρέπει, πέραν του CE και του τετραψήφιου αριθμού, να φέρει τις ακόλουθες επισημάνσεις:

 1. ημερομηνία παραγωγής και διάρκεια ζωής του προϊόντος
 2. οδηγίες χρήσης/προφυλάξεις ασφαλείας/προειδοποιήσεις στα ελληνικά, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Εναλλακτικά οι οδηγίες μπορούν να εσωκλείονται στη συσκευασία.
 3. στοιχεία κατασκευαστή
 4. στοιχεία εισαγωγέα όταν προέρχεται από τρίτη χώρα
 5. αριθμό και έκδοση προτύπου (EN 149:2001+A1:2009)
 6. κατηγορία FFP2
 7. επισήμανση ΝR ή R
 8. όνομα/τύπο προϊόντος

Ε. Μάσκες προστασίας της αναπνοής που φέρουν την ένδειξη ΚΝ95 ή Ν95 υποδηλώνοντας συμμόρφωση με το εθνικό πρότυπο Κίνας GB2626-2019 ή 2006 και το εθνικό πρότυπο Αμερικής NIOSH-42CFR84 αντίστοιχα, επιτρέπεται να διατίθενται για χρήση στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία και φέρουν οπωσδήποτε σήμανση CE και τις λοιπές αναφερόμενες παραπάνω επισημάνσεις.

ΣΤ. Οι καταναλωτές, για ευνόητους λόγους, πρέπει να αποφεύγουν την προμήθεια μεμονωμένων μασκών, όταν η συσκευασία τους δεν φέρει τις παραπάνω επισημάνσεις και αποτελεί περιεχόμενο μεγαλύτερης συσκευασίας (χύδην διάθεση).

Περισσότερα :

https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/where-to-buy-n95-kn95-masks-online/?campaign_id=190&emc=edit_ufn_20220116&instance_id=50450&nl=updates-from-the-newsroom&regi_id=158470112&segment_id=79902&te=1&user_id=5838368fc27f3acabd32a77c8dff3dce

https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-cloth-face-masks/

ecozen.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *