Κλιματική Aλλαγή και Υγεία

Όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή μετρά τις ήδη υπάρχουσες πληγές της πανδημίας και κάνει προβλέψεις για το μέλλον της. Με τον κορονοϊό στο επίκεντρο, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ή να παραμερίζει προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, τα οποία προυπήρχαν και συνεχίζουν να επεκτείνονται με αβέβαιες επερχόμενες συνέπειες.

Λιώσιμο των πάγων, θερμότεροι ωκεανοί, έντονες καταιγίδες, κύματα θερμότητας, ξηρασία, πλημμύρες και πυρκαγιές – όλα αυτά τα καλά τεκμηριωμένα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φαίνονται πολύ απομακρυσμένα για πολλούς ανθρώπους για να τους ωθήσουν να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μπορούν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αλήθεια όμως διαφέρει!

Ανεξάρτητα από το πού ζει ο καθένας ή πόσο υψηλή είναι η κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, η κλιματική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική, τώρα και στο μέλλον!

Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία έδειξαν ότι «οι άνθρωποι έχουν μια ισχυρή τάση να βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως λιγότερο απειλητική για την υγεία τους και για την υγεία της οικογένειάς τους από ότι για την υγεία των άλλων», σύμφωνα με την Julia Hathaway και τον Edward W. Maibach στο Κέντρο Επικοινωνίας για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο George Mason.Ένας, από δύο εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, ζήτησε τη δημιουργία στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ενός «Εθνικού Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας» για την καλύτερη ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, των δημοσίων υπαλλήλων και των απλών πολιτών σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των επικείμενων απειλών για την ανθρώπινη υγεία από περαιτέρω αυξήσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Dr. Howard Frumkin και ο Dr. Richard J. Jackson, και οι δύο πρώην διευθυντές του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προειδοποίησαν ότι οι πρόσφατες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών και ενός ρεκόρ τυφώνων, απέδειξαν ότι η αποτυχία μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή οδηγεί σε περιττό πόνο και θάνατο.

Ενα πλήρες άρθρο στο The New York Times στις 29 Νοεμβρίου με τον τίτλο «Ο καπνός της άγριας φωτιάς στην Καλιφόρνια δηλητηριάζει τα παιδιά», περιέγραφε βλάβες στους πνεύμονες μαζί με απειλές δια βίου για την υγεία των νέων που αναγκάζονταν να αναπνέουν αέρα γεμάτο με καπνό από πυρκαγιές που άρχισαν να μαίνονται τον Αύγουστο και να μολύνουν τον αέρα όλο το φθινόπωρο.Τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που κινδυνεύουν, καθώς εξαιρετικά ευάλωτοι σε τέτοιες περιπτώσεις καθίστανται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα.

«Ενώ η υγεία όλων μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες και άτομα με λιγότερους πόρους», έγραψαν οι Dr.Hathaway και Maibach στις τρέχουσες περιβαλλοντικές εκθέσεις υγείας.Δυστυχώς, είπε ο Dr. Jackson, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, «Τα ανθρώπινα όντα ανταποκρίνονται μόνο σε αυτό που αποτελεί απειλή για αυτούς αυτή τη στιγμή».

Η κοινωνία αλλάζει, αν και αργά. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Μεγάλο βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν η επαναφορά στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού.Επί του παρόντος, ο Dr. Jackson είπε «το 30 τοις εκατό των τροφίμων μας είναι σπατάλη. Αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε και χρησιμοποιήστε το πριν χαλάσει».Επαναχρησιμοποιήστε ή ανακυκλώστε υλικά αντί να πετάξετε ό, τι δεν θέλετε πλέον ούτε χρειάζεστε.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική καθώς δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για ατομικότητες!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στους New York Times και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ

https://www.nytimes.com/2021/02/01/well/eat/climate-change-health.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *