10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Μια νέα ενότητα ξεκινάει η ομάδα του Κάπα3, όπου σε συνεργασία με την Διαιτολόγο Διατροφολόγο Φωτεινή Τολιοπούλου, δίνουμε συμβουλές απαντώντας σε δικές σας ερωτήσεις αναφορικά με την διατροφή και τον καρκίνο!

Για τον ασθενή με καρκίνο, η διατροφή αποτελεί καταλυτικό παράγοντα όχι μόνο, για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου αλλά και για την ποιότητα ζωής του. Για το λόγο αυτό, η συστηματική διατροφική ενημέρωση αποτελεί το μέσο επίτευξης αυτού του στόχου.

Ατυχώς όμως, η ενημέρωση αυτή όταν δε στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, τόσο ο ασθενής, όσο και το οικείο περιβάλλον του, αποπροσανατολίζονται και χάνουν το δρόμο τους για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Μέσα από τις παρακάτω 10 Ερωτήσεις-Απαντήσεις, μπορείτε να ενημερωθείτε για το τι ισχύει πραγματικά για την διατροφή και τη νόσο του καρκίνου.

1. Η πληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο για τη διατροφή και την πρόληψη του καρκίνου είναι έγκυρη και συνάδει με τα επιστημονικά δεδομένα;

Μετά από έρευνα, έχει βρεθεί ότι το 70% της πληροφόρησης στο διαδίκτυο είναι μη επιστημονικά αποδεκτή. Αυτό οφείλεται είτε γιατί δεν υπάρχει τεκμηρίωση, είτε γιατί η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά μη σημαντική, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των πληροφοριών δεν ισχύει, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και το πόρισμα που έχει προκύψει από αυτή. Η πληροφόρηση πρέπει να γίνεται από αναγνωρισμένα site και οργανισμούς υγείας καθώς και από επιστήμονες που είναι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

2. Τι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου;

Η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό βάρος, η σωματική άσκηση, η μείωση/διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι δρουν προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι τηρώντας όλους ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες μειώνονται και οι πιθανότητες νόσησης από καρκίνο.

3. Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου έτσι ώστε να μη νοσήσω από
καρκίνο;

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης προάγει την υγεία. Η κατανάλωση του αλατιού, του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος πρέπει να περιορίζεται ενώ αντίθετα να αυξάνεται η κατανάλωση του ψαριού. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη γιατί προάγουν την παχυσαρκία, ευνοώντας την προδιάθεση για καρκίνο.

4. Γιατί να ακολουθήσω τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή αφού έχουμε δει περιπτώσεις ατόμων που ενώ τρέφονται υγιεινά, έχουν νοσήσει από καρκίνο;

Η σύσταση για υγιεινή διατροφή, καθώς και όλες οι άλλες συστάσεις, μειώνουν τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο. Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που εκτός από τη διατροφή, το σωματικό βάρος, την άσκηση, το αλκοόλ και το κάπνισμα αλληλεπιδρούν και άλλοι παράγοντες όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να προάγονται οι ευεργετικοί και να αποτρέπονται/περιορίζονται οι ανασταλτικοί παράγοντες υγείας.

5. Ισχύει ότι η αλκαλική διατροφή δρα προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο;

Η θεωρία της αλκαλικής διατροφής, ότι δηλαδή η κατανάλωση τροφίμων που είναι αλκαλικά (έχουν pΗ μεγαλύτερο του 7) μπορεί να τροποποιήσει το pΗ του αίματος και να δράσει προστατευτικά απέναντι στα καρκινικά κύτταρα, στερείται επιστημονικής βάσης. Η ρύθμιση του pH είναι μια λειτουργία που επιτελείται από το αναπνευστικό σύστημα και τους νεφρούς και όχι από το είδος της τροφής. Επιπλέον, ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων διατροφικών ομάδων από τη διατροφή εγκυμονεί κινδύνους έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

6. Ισχύει ότι το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την υγεία;

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής, τραχήλου, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου και γυναικείου μαστού. Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι η μικρή επίδραση του κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα φαίνεται να αντιρροπείται από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα με τις συστάσεις του American Cancer Society και του Ευρωπαϊκού Κώδικα. Κατά του Καρκίνου όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, συνιστάται η αποφυγή του αλκοόλ, ενώ τα άτομα που έχουν επιλέξει να πίνουν αλκοόλ θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του σε όχι περισσότερο από 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες.

7. Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί ή προάγει την εξέλιξη του καρκίνου. Η ζάχαρη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης που μετατρέπεται και εκείνη σε γλυκόζη. Αυτή η μετατροπή της τροφής σε μόρια γλυκόζης ισχύει και για τους υπόλοιπους υδατάνθρακες (εκτός από τη γλυκόζη), τις πρωτεΐνες και τα λίπη ως αποτέλεσμα της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού. Επομένως, η τροφή μετατρέπεται πάντα σε ενέργεια με τη μορφή της γλυκόζης για να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρά μας είτε καταναλώσουμε ζάχαρη, είτε όχι.

8. Κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας τι θα πρέπει να τρώει ο
ασθενής;

Η διατροφή του ασθενούς κατά την περίοδο των θεραπειών είναι πολύ σημαντική γιατί ενισχύει την καλύτερη έκβασή τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στη μυϊκή ενδυνάμωση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Η σωστή διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλύτερη έκβαση της νόσου. Το καθημερινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη των διατροφικών ομάδων όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη έτσι ώστε ο ασθενής να παίρνει τις απαιτούμενες θερμίδες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Βέβαια, η διατροφή του ασθενούς χρειάζεται εξατομίκευση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές του ανάγκες αλλά και οι παρενέργειες που, πιθανόν, να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

9. Πώς να αντιμετωπίσει ο ασθενής τις παρενέργειες των θεραπειών που σχετίζονται με τη διατροφή;

Ο ασθενής με την κατάλληλη διατροφή, μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που προκαλούνται από τις θεραπείες και να οδηγηθεί στην καλύτερη έκβαση αυτών αλλά και σε μια ποιότητα ζωής. Οι παρενέργειες που προκύπτουν είναι κυρίως η απώλεια όρεξης, ο γρήγορος κορεσμός, η αλλαγή της γεύσης, η ξηροστομία, η δυσφαγία/οδυνοφαγία, η ναυτία, ο έμετος και η δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση του ασθενούς αναλόγως των συμπτωμάτων που εμφανίζει.

10. Η λήψη αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας δρα ευεργετικά στην καλύτερη έκβασή της;

Η χρήση αντιοξειδωτικών πρέπει να αποθαρρύνεται γιατί έχει παρατηρηθεί μείωση της ογκολογικής αποτελεσματικότητας της θεραπείας, με μείωση της κυτταροτοξικής δράσης αυτής. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση υψηλών δόσεων αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να μειώνει τον τοπικό έλεγχο του όγκου και να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου και της θνησιμότητας από καρκίνο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Κάπα3, καθώς και με την ίδια την κα. Φωτεινή Τολιοπούλου, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00 μ.μ., στα τηλέφωνα 2105221424, 6906265170, είτε στο παρακάτω email: info@kapa3.gr.

 

Φωτεινή Τολιοπούλου

Φωτεινή Τολιοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Φωτεινή Τολιοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του  Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ιδιωτικά με την Κλινική Διατροφή, το Εξατομικευμένο Διαιτολόγιο διαχείρισης σωματικού βάρους και το Health and beauty coaching. Είναι  αρθρογράφος στη στήλη Διατροφή-Ευ ζην, του Sociall.gr παρέχοντας διατροφική ενημέρωση και συμβουλευτική.

Επίσης, ασχολείται με την υγιεινή και δημιουργική κουζίνα, δημιουργώντας πρωτότυπες και υγιεινές συνταγές, παρέχοντας τη διατροφική τους ανάλυση. Το ενδιαφέρον της για τη γαστρονομία και το ευ ζην την οδήγησαν στην ενασχόλησή της με τη δημιουργία εύκολων και εύγευστων συνταγών. Στόχος της είναι η επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής, η οποία να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, συντελώντας στην διαμόρφωση μιας ποιοτικής ζωής και στην απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *