6η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

H 6η Απριλίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας και μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν ο Σωτήρης Χάρμπας φοιτητής ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τον καθηγητή Ανδρέα Φλουρή, έδειξε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα για την “Υποκινητικότητα στην Ελλάδα”.

Η υποκινητικότητα αναφέρεται σε συμπεριφορές της καθιστικής ζωής, δηλαδή το να είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι για πολλές ώρες κάθε ημέρα.

Η καθιστική ζωή είναι παράγοντας πρόκλησης των κορυφαίων μη μεταδοτικών ασθενειών, δηλαδή των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, καθώς και του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, τα επίπεδα υποκινητικότητας είναι αυξημένα εξαιτίας των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, της χρήσης της τεχνολογίας, καθώς και της αστικοποίησης.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει έντονη υποκινητικότητα έχει αυξηθεί από 54% το 2002 σε 68% το 2018 (Γράφημα 1).

Οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας στην Ελλάδα

Εκτιμήσαμε τις οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2019 ακολουθώντας μια αναγνωρισμένη διεθνώς μεθοδολογία. Οι εκτιμήσεις μας περιλαμβάνουν μόνο τις πέντε πιο σημαντικές μη μεταδοτικές ασθένειες, δηλαδή τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη, καθώς και τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Βρήκαμε ότι το συνολικό κόστος της υποκινητικότητας στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2000-2019 ήταν 2,2 δις ευρώ. Κατά το έτος 2000, το οικονομικό κόστος της υποκινητικότητας ήταν 90 εκ. ευρώ και αυξήθηκε σταδιακά κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 131 εκ. ευρώ το έτος 2019 (Γράφημα 2).

Η Ελλάδα χωρίς υποκινητικότητα

Αν κατά το έτος 2019 η υποκινητικότητα είχε εξαλειφθεί, η ελληνική οικονομία θα είχε επιπλέον οικονομικούς πόρους για να καλύψει πολλές από τις ανάγκες της.

Οι παρακάτω εικόνες παρουσιάζουν παραδείγματα επενδύσεων σε τομείς της παιδείας, της υγείας και της εθνικής άμυνας. Είναι εντυπωσιακό το πόσες από τις βασικές ανάγκες της χώρας μας θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί αν όλοι μας ήμασταν σωματικά δραστήριοι.

        

Τι είναι η σωματική δραστηριότητα : Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει κάθε σωματική κίνηση που οφείλεται σε δραστηριότητα των σκελετικών μυών και απαιτεί ενεργειακή δαπάνη (1). Μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: περπάτημα, ποδηλασία, σπορ και μορφές κινητικής αναψυχής (π.χ., χορός, γιόγκα, τάι τσι).Επίσης, η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει κινήσεις που μπορεί να εκτελούνται κατά την εργασία (π.χ., περπάτημα, μεταφορά φορτίων, ή άλλα καθήκοντα) και τα οικιακά καθήκοντα (καθαρισμός, μεταφορά και φροντίδας). Κάποια είδη σωματικής δραστηριότητας παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη, ωστόσο, όλες οι μορφές της ωφελούν τη σωματική και την ψυχική υγεία εάν πραγματοποιούνται τακτικά και σε επαρκή διάρκεια και  ένταση.

https://runnermagazine.gr/nea/77220/i-ypokinitikotita-stin-ellada-kai-oi-epiptoseis-tis/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *