Διατροφή ενηλίκων μετά από παιδικό καρκίνο

Mελέτη που διεξήχθη από το τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη, σε συνεργασία με το Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude, στο Τενεσί εξέτασε εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της θεραπείας του παιδικού καρκίνου και της διατροφικής πρόσληψης των επιζόντων. Η μέθοδος,χρησιμοποίησε ένα αυτοχορηγούμενο ερωτηματολόγιο Block Food Frequency,σε 2.570 ενήλικες που είχαν ξεπεράσει τον παιδικό καρκίνο και έδειξε:

ότι οι επιζώντες από καρκίνο της παιδικής ηλικίας, έχουν, πολύ συχνά, κακή διατροφή κατά την ενήλικη ζωή τους.

είχαν ιδιαίτερα χαμηλές προσλήψεις τροφών ολικής άλεσης, αλλά υπερβολικές προσλήψεις νατρίου και κενών θερμίδων

κατανάλωναν λιγότερο από αυτό που συνίσταται φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και Ε.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Fang Fang Zhang, από το Πανεπιστήμιο Tufts, εξηγεί ότι τα υπερβολικά επίπεδα νατρίου και κορεσμένου λίπους που βρέθηκαν στους συμμετέχοντες, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Μία δίαιτα που αποτελείται από

φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης, με περιορισμένες ποσότητες λίπους, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη,

μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να υπολογίσουν πόσο καλά συμμορφώθηκαν με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές οι συμμετέχοντες. Η ομάδα των συμμετεχόντων είχε κατά μέσο όρο μόνο 57,9 στη κλίμακα.

Επισημαίνουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της διατροφής στη φροντίδα του καρκίνου. Δηλώνουν ότι η  υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και πνευματική λειτουργία των επιζώντων από καρκίνο της παιδικής ηλικίας.Ο Δρ Ζανγκ αναφέρει ότι οι ενήλικες επιζώντες από καρκίνο έχουν «χειρότερη συνολική ποιότητα διατροφής σε σύγκριση με τους ελέγχους που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η τρέχουσα μελέτη δεν έλαβε υπόψη τα συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες ή μέταλλα.

Περισσοτερα στο: https://www.careacross.com/news/childhood-cancer-survivors-lack-a-balanced-diet

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *