Ο ΟΑΣΑ καταγράφει την επίδραση του COVID-19 στον τομέα της υγείας και ζητά την ενίσχυση των συστημάτων υγείας

Η πανδημία του COVID-19 αποτέλεσε ένα γεγονός που είχε σημαντική επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης.  

Ο COVID-19% συνέβαλε σε αύξηση κατά 16% των θανάτων το 2020 και στο πρώτο μισό του 2021. Το προσδόκιμο ζωής φαίνεται να έπεσε σε 24 χώρες των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, με πτώσεις ιδιαίτερα σημαντικές στις ΗΠΑ( -1,6 χρόνια) και στην Ισπανία (-1,5 χρόνια) με βάση μια νέα αναφορά του ΟΕCD.  

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η επίδραση που είχε η πανδημία στην ψυχική υγεία, με επικράτηση του άγχους και της κατάθλιψης σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από αυτά που είχαν καταγραφεί πριν την εξάπλωση του ιού.  

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη διαφορά σε ποσοστό ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται στο Μεξικό με αύξηση από λιγότερο από 5% σε περίπου 28%. Ύστερα έρχονται η Σουηδία και  η Αμερική με ποσοστά 30% και 25% αντίστοιχα.  

Ο COVID-19 είχε επίσης σημαντικές επιπτώσεις σε άτομα που δεν νόσησαν από αυτόν. Για παράδειγμα,οι μαστογραφίες μειώθηκαν κατά 5% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ η μέση λίστα αναμονής για αντικατάσταση ισχίου αυξήθηκε κατά 58 μέρες και για αντικατάσταση γονάτου κατά 88 μέρες.  

Η πανδημία επίσης οδήγησε σε έντονη αύξηση των δαπανών του συστήματος υγείας. Σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι μέσες δαπάνες σε σύγκριση με το ΑΕΠ αυξήθηκαν από 8,8% το 2019 σε 9.7% το 2020.  

Yπογραμμίζεται η συνεχιζόμενη έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τονίζοντας τη σημασία της μεγαλύτερης επένδυσης τα επόμενα χρόνια στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της πρόληψης ασθενειών και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας των συστημάτων υγείας. Πράγματι, η έκθεση αναφέρει ότι οι δαπάνες για την υγεία συνεχίζουν να επικεντρώνονται κυρίως στη θεραπευτική περίθαλψη παρά στην πρόληψη ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας, και πολύ περισσότερα δαπανώνται στα νοσοκομεία παρά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πριν από την πανδημία, οι δαπάνες για την υγεία ανέρχονταν σε πάνω από 4.000 USD ανά άτομο κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, φτάνοντας σχεδόν τα 11.000 USD στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έλλειψη προσωπικού υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης αποδεικνύεται περισσότερο δεσμευτικός περιορισμός από τα κρεβάτια και τον εξοπλισμό νοσοκομείων, αναφέρει η έκθεση.

Η πανδημία έχει επίσης υπογραμμίσει τον αντίκτυπο των ανθυγιεινών τρόπων ζωής, με το κάπνισμα, τη βλαβερή χρήση αλκοόλ και την παχυσαρκία να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από τον COVID-19. Ωστόσο, οι δαπάνες για την πρόληψη ασθενειών παραμένουν σχετικά χαμηλές, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 2,7% του συνόλου των δαπανών για την υγεία κατά μέσο όρο.

Παρά το γεγονός ότι τα καθημερινά ποσοστά καπνίσματος μειώνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ την τελευταία δεκαετία, το 17% εξακολουθεί να καπνίζει καθημερινά. Τα ποσοστά έφτασαν το 25% ή περισσότερο στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Χιλή και τη Γαλλία.

Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ κυμαίνονται από 4% έως 14% του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ που αναλύθηκαν, ωστόσο καταναλώνουν 31% έως 54% αλκοόλ. Η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Λετονία και την Ουγγαρία.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, με κατά μέσο όρο το 60% των ενηλίκων να μετράται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας είναι στο Μεξικό, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.oecd.org/health/covid-19-pandemic-underlines-need-to-strengthen-resilience-of-health-systems-says-oecd.htm

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *