Ανισότητες & Μέτρα πρόληψης στην υγεία : Η επόμενη πανδημία

Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει το σημαντικό χάσμα στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά των χωρών να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις, όπως μια νέα πανδημία.

Όλα τα υγειονομικά συστήματα επηρεάστηκαν από την πανδημία Covid-19, ωστόσο ορισμένες χώρες προχωρούν σε πιο αποτελεσματικά μέτρα προετοιμασίας, για επόμενες επιδημίες και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη, για στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα των χωρών σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις χώρες της Ευρώπης, εξετάζοντας 36 παραμέτρους, όπως το εργατικό δυναμικό του κλάδου υγείας, τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών, τους πλεονάζοντες θανάτους, το φορτίο της νόσου και τον στρατηγικό σχεδιασμό, για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων, μετά την πανδημία. Εντυπωσιακό είναι ότι, οι χώρες που κατατάσσονται υψηλά σε επιδόσεις, συχνά ανέφεραν και υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και άλλων ασθενειών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δυνατότητα τους να χρησιμοποιούν μέσα που διαγιγνώσκουν καλύτερα τις διάφορες παθήσεις.

Ακόμη, οι χώρες με χαμηλές επιδόσεις συνήθως διαθέτουν λιγότερα νοσοκομεία και ειδικές κλινικές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός και μεγάλες αναμονές. Ενώ, οι νέες θεραπείες συχνά καθυστερούν να γίνουν διαθέσιμες και οι πολίτες αυτών των χωρών εκφράζουν ανησυχίες, για υψηλά επίπεδα διαφθοράς στα νοσοκομεία.

Συγκετρωτικά, η Νορβηγία αποδείχθηκε η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις, με την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Δανία, να ακολουθούν. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 19η θέση, μεταξύ των 27 χωρών, ανάμεσα στην Τσεχία και την Εσθονία. Τη βάση της λίστας αποτελούν η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Να σημειωθεί ότι από τις δέκα χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, οι οκτώ βρίσκονται στην Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επόμενη πανδημία, ο ΕΟΔΥ  ενισχύει την επιδημιολογική επιτήρηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (EU4Health, HERA) και παράλληλα, ενισχύει την ετοιμότητα και την απόκριση, με Εθνικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Απόκρισης, για τα Μεταδοτικά Νοσήματα και ειδικά σχέδια, για συγκεκριμένα νοσήματα (Η5Ν1 κλπ).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «Κάθε 4-5 χρόνια εμφανίζεται ένα νέο παθογόνο. Δεν ξέρουμε ποιο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία ή πόσο σοβαρή θα είναι. Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πλάνο, ώστε να είμαστε έτοιμοι, για όλα τα ενδεχόμενα. Με την παγκοσμιοποίηση και την ταχύτητα των ταξιδιών, η μετάδοση θα γίνει άμεσα, ανεξαρτήτως των μέτρων που θα ληφθούν στις πύλες εισόδου, κάτι που επιβεβαιώνεται από αποδείξεις».

Πηγές:

https://healthpharma.gr/public-health/ai-epomeni-pandimia-dichazei-tin-eyropi-anisotites-stin-ygeiatest-2/

https://www.dimokratiki.gr/30-09-2024/kinisis-proetimasias-gia-tin-epomeni-pandimia-apo-ypourgio-ygias-ke-eody/

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *