Το Δικαίωμα στη Λήθη – Το παράδειγμα της Ιρλανδίας για τους ογκολικούς ασθενείς

Στις μέρες μας, το προσδόκιμο ζωής καρκινοπαθών ασθενών αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο, οι επιζώντες του καρκίνου αντιμετωπίζουν και άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα στη ζωή τους, όπως δυσκολίες επιστροφής στον χώρο εργασίας, μειωμένη πρόσβαση σε οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ γενικά υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις και μετά τη θεραπεία τους. 

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ιρλανδική Εταιρεία Καρκίνου, οι καρκινοπαθείς ασθενείς και οι οικογένειές τους βιώνουν μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία τους.   

Πιο συγκεκριμένα, μερικοί ασθενείς συνάντησαν δυσκολίες σε κάθε είδος κάλυψης λόγω της διάγνωσής τους, τα μηνιαία ασφάλιστρα αυξήθηκαν, ενώ υπήρχαν δυσχέρειες και στις ασφάλειες ζωής και στα προσωπικά δάνεια. 

Τα δεδομένα αυτά πυροδότησαν  το 2016 πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δράσουν και να προστατεύσουν τους ανθρώπους μετά τον καρκίνο. Μέσω του Δικαιώματος στη Λήθη, εξασφαλίζονται μέχρι το 2025 έως και 10 χρόνια διαγραφής προσωπικών δεδομένων για ενήλικες μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο,  και 5 χρόνια για ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν τα 18 έτη. 

Σκοπός της Ιρλανδικής Εταιρείας Καρκίνου είναι η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για καρκινοπαθή άτομα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την θεραπεία. 

Με βάση τις εμπειρίες ασθενών με καρκίνο, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ιρλανδίας, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς είναι η συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τράπεζες και  ασφαλιστικούς φορείς. Η έκδοση πιστωτικής κάρτας, η προστασία του εισοδήματος, οι ασφάλειες ζωής και ταξιδιών, αλλά και η απόκτηση ιδιόκτητου σπιτιού είναι διαδικασίες, στις οποίες η πρόσβαση καρκινοπαθών ασθενών είναι περιορισμένη λόγω της ασθένειάς τους.  

Επιπλέον, αναφέρονται η άρνηση ή/και η άδικη αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, από διάφορους χρηματοπιστωτικούς φορείς και υπηρεσίες, πράγμα που αποδίδεται στη διάγνωσή τους. Μόνο ένα μικρό ποσοστό καρκινοπαθών θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκαν δίκαια. Οι περισσότεροι, βέβαια, βιώνουν αδικίες για χρόνια ή ακόμη για δεκαετίες, ενώ παράλληλα παρεμποδίζεται κάθε πτυχή της ζωής τους. 

 Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι ο καρκίνος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο και επιπλέον βάρος στη ζωή των καρκινοπαθών ασθενών. Αυτός είναι και ο στόχος του Δικαιώματος στη Λήθη: να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, ώστε να μην αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις δυσκολίες, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να μην νιώθουν ότι τιμωρούνται και ότι περιθωριοποιούνται. 

Το 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για ενίσχυση της Ευρώπης κατά του Καρκίνου, όπου καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν το Δικαίωμα στη Λήθη έως το 2025, αλλά και να εισαχθεί στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λόγο σε αυτή την αλλαγή έχουμε όλοι. Πρέπει να στηρίξουμε τους καρκινοπαθείς ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να θεσπίσουν νομοθεσίες για το Δικαίωμα στη Λήθη. Παράλληλα, έχουν και οι χρηματοπιστωτικοί φορείς χρέος να ενημερωθούν περισσότερο για τους καρκινοπαθείς ασθενείς και τη μετέπειτα ζωή τους.

 Ας παραδειγματιστούμε από την Ιρλανδική Εταιρεία Καρκίνου, τις δράσεις της και το ενδιαφέρον της για τους ασθενείς με καρκίνο, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή.

Ήδη  χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης προσπαθούν να “σηκώσουν ” το θέμα αυτό !

Περισσότερα : https://www.cancer.ie/sites/default/files/2022-02/Access%20to%20Financial%20products%20report%202022.pdf

https://politis.com.cy/politis-news/cyprus/522058/karkinopatheis-dikaioma-sti-lithi-dikaioma-sti-zoi

https://www.nextdeal.gr/asfalistikes-eidiseis/idiotiki-asfalisi/128927/ti-einai-dikaioma-sti-lithi-kai-pos-mporei-na

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *