Ο καρκίνος είναι μια μακροχρόνια ασθένεια, η οποία αφορά όχι μόνο στην θεραπεία της, αλλά και στις μετέπειτα συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται. Η ανεπαρκής ιατρική ενημέρωση και πληροφόρηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της άγνοιας των ασθενών. Υπάρχουν άραγε περισσότερες ή καλύτερες επιλογές θεραπείας του παιδικού καρκίνου, που μπορεί να ανατρέψουν πιθανές βλαβερές μελλοντικές επιπτώσεις;
Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα, οι ασθενείς που έχουν βιώσει καρκίνο κατά την παιδική τους ηλικία και έλαβαν ως θεραπεία χημειοθεραπείες σε συνδυασμό με ακτινοθεραπείες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλες σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.
Περίπου το 85% των παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων με καρκίνο – η πιο αντιπροσωπευτική πληθυσμιακή ομάδα-επιβίωσε αλλά βρίσκεται σε μεγάλο ρίσκο για μετέπειτα επιπτώσεις. Αυτές οφείλονται τόσο στην ασθένεια του καρκίνο, όσο και στο είδος της θεραπείας του. Τα δεδομένα αυτά χρήζουν άμεση την ανάγκη για συστηματική εκτίμηση των προηγούμενων συνεπειών που είχαν καρκινοπαθείς ασθενείς, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση και σε αυτό το πεδίο.
Η έρευνα της Alvina Lai από το Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες παιδικού καρκίνου κάθε είδους, τους τρόπους θεραπείας καθώς και τις κατηγορίες φαρμάκων χημειοθεραπείας. Βασίστηκαν σε ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα, ληξιαρχικές πράξεις και κώδικες 3.466 νέων που διαγνώστηκαν με καρκίνο, ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι οποίοι επεβίωσαν έως και πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία τους, συγκριτικά με μια ομάδα 13.517 ατόμων που δεν είχαν βιώσει παιδικό καρκίνο. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν εννιά θεραπείες καρκίνου: όλες τις χημειοθεραπείες, όλες τις ακτινοθεραπείες, όλες τις επεμβάσεις, μόνο χημειοθεραπείες, μόνο ακτινοθεραπείες, μόνο επεμβάσεις, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και επεμβάσεις, ραδιοθεραπείες και επεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Από τους 4.063 ασθενείς ≤ 25 ετών με καρκίνο, οι 3.466 επιβίωσαν ≥ 5 χρόνια.
- Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προϋποθέσεις, οι συνολικές επιπτώσεις ηλικίας 35 ετών είναι μεγαλύτερες για τους επιζώντες λευχαιμίας και μικρότερες για όσους βίωσαν όγκους γενετικών κυττάρων.
- Όταν οι επιζώντες έφταναν τη ηλικία των 45 ετών, το ανοσολογικό τους σύστημα ήταν πιο πιθανό να υποστεί άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Οι επιζώντες που έλαβαν χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες βίωσαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, ενώ οι λιγότερες επιπτώσεις αναφέρονται σε όσους έκαναν μόνο επεμβάσεις.
Ο μέσος αριθμός ετών που έχασαν οι επιζώντες με μετέπειτα επιπτώσεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν, είναι 19,93 έτη για αιματολογικές παθήσεις, 12,5 έτη για νεφρικές παθήσεις, 11,67 έτη για νεόπλασμα, 10,98 έτη για νευρολογικές παθήσεις, 10,13 έτη για καρδιαγγειακές παθήσεις και 8,07 έτη για πνευμονικές καταστάσεις.
- Η ανάλυση των μετέπειτα συνολικών επιπτώσεων σε 183 καταστάσεις ξεχωριστά έδειξε μια διαφοροποίησή τους όσον αφορά τα διαφορετικά επίπεδα κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Για παράδειγμα, στην ηλικία των 35 ετών οι συνολικές επιπτώσεις καρδιαγγειακών προβλημάτων ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες μεταξύ άπορων επιζώντων συγκριτικά με τους λιγότερο στερημένους.
- Η εξέταση των κατηγοριών φαρμάκων χημειοθεραπείες οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι επιζώντες που έλαβαν θεραπεία με αντιμεταβολίτες είχαν υψηλότερο ρίσκο για μετέπειτα επιπτώσεις.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείες για τους καρκινοπαθείς ασθενείς κατά τη διάγνωσή τους. Έτσι, θα ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά κάθε θεραπείας και θα υπάρχει δυνατότητα αποφυγής των μετέπειτα βλαβερών επιπτώσεων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός οδηγού, που θα αναγνωρίζει εκ των προτέρων και θα παρεμβαίνει στις πιθανές επιπτώσεις που προκαλούνται από κάποια είδη θεραπείας. Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί κύριο στόχο καθώς και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερων νεοπλασματικών θεραπειών.
Τα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες πέραν της Αγγλίας, με παρόμοια δημογραφικά στοιχεία.
Θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στην ελληνική κοινωνία και να θίξουμε το συγκεκριμένο θέμα επιλογής της καταλληλότερης θεραπείας σε καρκινοπαθείς ασθενείς με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο μέλλον. Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καρκινοπαθείς σχετικά με τις θεραπείες τους και τις συνέπειές τους; Πώς θα μπορούσαν να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία γι αυτούς; Πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες για μετέπειτα σοβαρά προβλήματα υγείας; Όλα αυτά αφορούν άμεσα τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους αλλά και την ελληνική ιατρική κοινότητα.
Περισσότερα: https://cancerworld.net/study-provides-insights-into-long-term-effects-of-childhood-cancers/