ΣΦΕΕ ,Επιστήμονες και Ασθενείς δίνουν τις προτάσεις τους για την διαχείριση του Καρκίνου στην Ελλάδα

Κοινές προτάσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο κατέθεσαν εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής, ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και ο φαρμακευτικός κλάδος στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.  Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

Στη κατεύθυνση δημιουργίας ενός βιώσιμου Σχεδίου διαχείρισης του καρκίνου  και στη χώρα μας προτείνεται από τους φορείς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως αναδεικνύεται από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με πρότυπο το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» (EU Beating Cancer Plan)  επιδιώκεται η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τις θεραπείες, την καινοτομία και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής. Απώτερος σκοπός είναι η ολοκληρωμένη ολιστική αντιμετώπιση της νόσου,  με αφετηρία την πρόληψη και τελικό όφελος την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους.

Στο πνεύμα αυτό προβάδισμα ζητάται να δοθεί στην αντιμετώπιση του Καρκίνου για τη διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου),  η πρωτοβουλία των φορέων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αρχή προσπάθειας συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Συνοπτικά οι προτάσεις των φορέων είναι:

 1. Δημιουργία μηχανισμών με στόχο τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου
 2. Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Καρκίνου
 3. Θεραπεία (Το νέο κύμα επιστημονικής καινοτομίας και η ιατρική ακρίβεια δημιουργούν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εξατομικευμένων επιλογών στις θεραπείες για τον καρκίνο).
 4. Πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης εξετάσεων ανίχνευσης βιοδεικτών
 5. Αναγνώριση της αξίας και των οφελών των Κλινικών Μελετών
 6. Θέσπιση μετρήσιμων στόχων
 7. Ταμείο Καινοτομίας (Η ραγδαία εξέλιξη της καινοτομίας καθιστά απαραίτητη την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης).
 8. Ενθάρρυνση και ενίσχυση συνεργατικών μορφών στη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικών παρεμβάσεων

Διαβάστε αναλυτικά: Joint Call for Action on Cancer

Η  «Λευκή Βίβλος» που συνέταξε η ομάδα εργασίας του ΣΦΕΕ για τον Καρκίνο παρουσιάζεται εδώ επιγραμματικά:

 1. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Να θέσει στο επίκεντρο την διασφάλιση της ίσης και ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση, τις θεραπείες, την καινοτομία και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής.
 2. Δημιουργία μηχανισμών με στόχο τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου.
 3. Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου.
 4. Πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης εξετάσεων ανίχνευσης βιοδεικτών.
 5. Δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για τον καρκίνο.
 6. Εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.
 7. Αναγνώριση της αξίας και των οφελών των Κλινικών Μελετών.
 8. Ταμείο Καινοτομίας(Η διασφάλιση επιπρόσθετου προϋπολογισμού για τις καινοτόμες θεραπείες αποτελεί βασικό εργαλείο για την συνεχή, αποτελεσματική και βιώσιμη πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου).

Διαβάστε αναλυτικά : SFEE White Paper on Cancer in Greece_Feb2023

Δείτε αναλυτικά στο : virus.com

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *