Η 2η ημέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί
ως η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
Αν δούμε τη λέξη ετυμολογικά, προέρχεται από την λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Αρχικά, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από τον Ελβετό ψυχίατρο Όιγκεν Μπλόιλερ (Eugen Bleuler) το 1911. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, δύο άλλοι ψυχίατροι, ο Λέο Κάννερ (Leo Kanner) και ο Χανς Ασπέργκερ (Hans Asperger) περιέγραψαν περιπτώσεις παιδιών που παρουσίαζαν ελλείμματα στην κοινωνική ανάπτυξη, ιδιόμορφη γλωσσική ανάπτυξη και περιορισμένα στερεότυπα ενδιαφέροντα.
Ό Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που δημιουργεί κυρίως από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Η γενετική του βάση είναι αρκετά ισχυρή, αν και πολύπλοκη-έτσι είναι ασαφές κατά πόσον το ASD εξηγείται περισσότερο από σπάνιες μεταλλάξεις ή από σπάνιους συνδυασμούς των κοινών γενετικών παραλλαγών. Σε λίγες περιπτώσεις, ο αυτισμός συνδέεται με παράγοντες που προκαλούν ανωμαλίες εκ γενετής. Υπάρχει ασυμφωνία σχετικά με τα άλλα προτεινόμενα περιβαλλοντικά αίτια(φυτοφάρμακα, εμβόλια κα). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αναλογία του αυτισμού είναι περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα.
Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι η λεκτική ή μη επικοινωνία (καθυστέρηση ή απουσία ομιλίας, μιλά και σταματά ή μιλά ασταμάτητα για ένα θέμα), η κοινωνική αλληλεπίδραση (απουσία οπτικής επαφής, αδυναμία ομαδικού παιχνιδιού), Ανάπτυξη της φαντασίας και της σκέψης που συνοδεύονται από εμμονική, τελετουργική ενασχόληση με αντικείμενα ή καταστάσεις, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αντίδραση στην αλλαγή και άλλα συναφή.
Δυστυχώς, ο αυτισμός φαίνεται πως δε θεραπεύεται. Η επιστημονική έρευνα σήμερα εστιάζει στη δημιουργία ανταγωνιστών των ενδορφινών, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το
πλεόνασμα που εμφανίζεται στα αυτιστικά παιδιά (αντίστοιχες θεραπείες έχουν επιδράσει θετικά στη μείωση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς). Η μόνη αντιμετώπιση γίνεται μέσω της ειδικής αγωγής και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση.
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε όλες τις ασθένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και προϋπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
O πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “Αναγέννηση”, Γιώργος Τσιράκης, τοποθετείται σήμερα λέγοντας ότι για να έχει λάμψη αυτή η μέρα θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει διάρκεια προσφοράς και στήριξης για τα αυτιστικά άτομα καθημερινά προκείμενου την μέρα να χαμογελάμε και να χαιρόμαστε όλοι μαζί τους την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και στην εργασία.όλοι μαζί γονείς και πολιτεία πρέπει να συμβάλλουμε στον κοινό σκοπό χωρίς προσκόμματα, κωλυσιεργίες και δικαιολογίες!
Καλή φώτιση σε όλους μας !
Η Ομάδα κ3