“Εργασία μετά τον καρκίνο, η αληθινή πλευρά.”Μία ημερίδα του φορέα ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία” με την συμμετοχή του Καπα3

Με μεγάλη χαρά και τιμή αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αθηνών του φορέα Θάλπος – Ψυχική Υγεία για συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα:
«Εργασία μετά τον καρκίνο, η αληθινή πλευρά»

την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:00 έως 19:00 στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου στην εργασία, τις σωματικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου, τις προκλήσεις ως προς την επιστροφή στην εργασία και τις καλές πρακτικές για την επιστροφή των εργαζομένων.
Η παρουσία του Κάπα3 στην πρώτη γραμμή αλλά και η πληθώρα αιτημάτων που καθημερινά γίνεται κοινωνός, μας δίνει την δυνατότητα καταγραφής, ενημέρωσης και διαχείρισης των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς μιλώντας για
«Εξισορρόπηση Εργασίας και Καρκίνου. Μελέτη Περιπτώσεων.»

Η παρουσίαση  του Οργανισμού καθώς και των περιπτώσεων των οφειλουμένων έγιναν από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Οργανισμού κα Μπίστα όπου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαδρομή του Οργανισμού στα 4 χρόνια λειτουργίας του, τις δράσεις του, τους στόχους του, στους πυλώνες εργασίας τους και στον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουμε πετύχει. Οι περιπτώσεις των οφειλομένων που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο στην παραγωγική ηλικία έδωσαν το έναυσμα για συζητήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον .

Η ανάγκη των ασθενών να συνεχίσουν να εργάζονται,να μιλήσουν μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον για αυτό που τους απασχολεί ώστε να τύχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση είναι απο τα καίραια θέματα που τους αφορούν.
Οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες και περίπλοκες πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης αλλά και η παντελής έλλειψη άτυπων και τυπικών υποστηρικτών ενεργειών τους.

Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ του συστήματος υγειας και πρόνοιας ανάλογα με:

  • το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται
  • την ηλικία
  • το επίπεδο εκπαίδευσης
  • την γεωγραφική περιοχή που κατοικούν και εργάζονται
  • το εισόδημα του νοικοκυριού
  • το φύλο , κάνουν δύσβατη την διαδρομή τους και τους οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση και οικονομική αιμορραγία σε μια φάση της ζωής τους που χρειάζονται στο έπακρο και τα δυο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν :

ο Υπουργός Υγείας κ.Άδωνις Γεωργιάδης, όπου αναφέρθηκε ότι τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα η επιστροφή του ασθενους στην εργασία μιας και αυτό αποτελεί ποιότητα ζωής και τον κάνει παραγωγικό ,υγιή και λειτουργικό σε κάθε επίπεδο.Τόνισε δε ,ότι η Η ψυχική υγεια είναι το α και το ω, δεν είναι πολυτέλεια .

ο Υφυπουργός Υγείας κ.Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των Ουσιαστικών υπηρεσίες δημόσιας υγείας ώστε να δίνετε η δυνατότητα σε όλους για υποστηριξη  σε όλους και ιδιαίτερα σε χρόνια πάσχοντες μιλώντας για την δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου υπηρεσιων .

– Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ.Ασκητής τόνισε ό καρκίνος έχει μπει σε κάθε σπίτι και αποτελει για όλους μας σχεδον μια “βιωματική εμπειρία”

Συμβούλεψε να γίνουμε φίλοι της υγείας, να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να μιλάμε για τον καρκίνο, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, και να όλοι να εργαστούμε ώστε το στιγμα να εξαλειφθεί.

Πλήθος εξαιρετικών συνομιλητών από τους συνεργαζόμενους φορείς έδωσαν το στίγμα των δράσεων τους αλλά και πλήθος ερευνών και μελετών που συνηγορούν ότι είναι ένα θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης

ωστε να γίνει εξυγίανση στα κακώς έχοντα στους χώρους εργασίας,

ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτωσεις του καρκίνου σε κάθε επίπεδο

ενώ τονίστηκε η σημασία της εργασίας στον άνθρωπο που νοσεί.

Ολοι συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα για ενέργειες και όπως ανέφερε η κα Μπίστα “Να γίνει το άτυπο …τυπικό” ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες υποστήριξης .

Άκρως συναισθηματικές οι δηλώσεις ανθρωπων που νόσησαν και παραβρέθηκαν στην ημερίδα δίνοντας την πραγματική εικόνα στο πεδίο .

Δείτε το αναλυτικό προγραμμα στο link που ακολουθεί

καθώς επίσης και φωτογραφίες από την εκδήλωση καθώς και την παρουσίαση της κ.Μπίστα  στο παρακάτω σύνδεσμο

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *