Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, διέξοδος στα αδιέξοδα.

Η πανδημία COVID‑19 έχει καταστρέψει σωματικά, ψυχικά, οικονομικά & κοινωνικά τη ζωή πολλών ανθρώπων & άσκησε τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας.
Άτομα με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν «διπλή απειλή»: είναι πιο ευάλωτα σε επιπλοκές & θάνατο από COVID‑19 & βιώνουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία από διαταραχές στην απαραίτητη φροντίδα.

Διαγνώσεις καρκίνου, ραντεβού χημειοθεραπείας & επισκέψεις σε περιπατητικές πρακτικές έχουν μειωθεί.Υπάρχουν νέοι ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο COVID‑19 που έχουν όμως υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις – σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού άνω των 15 ετών ζει με ένα η δυο χρόνιες παθήσεις. Στα δυο τρίτα του πληθυσμού που είναι τα άτομα 65 ετών και πάνω διαπιστώνονται άμεσες συνέπειες στη συνέχεια της φροντίδας τους ή της προηγούμενης φροντίδας τους.

Έρευνες στην Κίνα καταδεικνύουν πως αυτοί που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν άτομα με υποκείμενα νοσήματα σε ποσοστό (78%) ενώ στην Ιταλία οι ασθενείς που πέθαναν από μολύνσεις covid 19, το 98,5% είχε υποκείμενα νοσήματα.Στο  Ηνωμένο Βασίλειο οι επιδράσεις του ιού είναι ακόμα πιο έντονες στα άτομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.Το 90% των ατόμων που πέθαναν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 από covid-19 έφεραν και άλλο νόσημα. ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει πληθώρα μελετών που επιβεβαιώνει τα νούμερα αυτά σε όλα τον κόσμο και μάλιστα δίνονται και οι υποκείμενες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων, νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ μετά από λοίμωξη .Ενδεικτικά αναφέρονται : Καρκίνος, Χρόνια Νεφρική Νόσος, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), Καρδιακές παθήσεις όπως στεφανιαία νόσος, Μεταμόσχευση, Διαβήτης τύπου 2, Ασθένεια Δρεπανοκυττάρων μας αναφερει το Centres for Disease Control and Prevention (2020[5]), ‘People with Certain Medical Conditions”, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η πολιτική δεν μπορεί απλώς να επικεντρωθεί στον «ιό & στο νοσοκομείο».  Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών σωματικής, ψυχικής & κοινωνικής υγείας των πληθυσμών που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Για συστήματα υγείας ανθεκτικά στις κρίσεις υγείας αυτού του μεγέθους, η ισχυρή πρωτοβάθμια & κοινοτική υγειονομική περίθαλψη-η πρώτη γραμμή όλων των συστημάτων υγείας-είναι απαραίτητη.Παρέχει την πρώτη γραμμή φροντίδας σε κοινότητες & βοηθά στη διατήρηση της συνέχειας της φροντίδας για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Μειώνει την πίεση σε ολόκληρα τα συστήματα υγείας.
Αντιμέτωποι με την πανδημία, πολλές χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ενισχύσει την πρώτη γραμμή. Εμείς τι κάνουμε ;

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *