Πρόληψη : Η αγάπη για τον Εαυτό μας το Πρώτο Βήμα

Ο Γκάντι έλεγε : “Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις”.

Παραφράζοντας θα λέγαμε “Γίνε εσύ η αγάπη που ψάχνεις να βρεις”.

Μία μέρα αγάπης σαν την σημερινή όλοι εμείς δεν θα θέλαμε τίποτε περισσοτερα από το να διατρανώσουμε τον εξής ορισμό της λέξης-έννοιας :

«Πρόληψη» 

Πρόκειται για κάθε δράση-ενέργεια, η οποία στοχεύει στην αναχαίτιση της όποιας μορφής αρνητικοποίησης της ζωής. Αφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες προάγουν συνέχειες –vs. ασυνέχειες- στις λειτουργίες της ζωής».

Η αγάπη για τον εαυτό μας πρέπει πάντα να κυριαρχεί στο θεμιτό επίπεδο. Η ημέρα των ερωτευμένων δεν χρειάζεται ταίρι για να εορταστεί. Αγάπησε τον εαυτό σου και κάνε το καλύτερο δυνατό για την υγεία, την ευεξία, την ποιοτική άσκηση και την ποιότητα της ζωής σου. Γυμνάσου, φάε σωστά, φρόντισε για την καλύτερη υγεία σου.Η υγεία και η ευεξία ενός οργανισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να φροντίζει ένας άνθρωπος. Αυτή τη χρονιά δώσε λίγη περισσότερη βάση στα δικά σου «θέλω».

Αγαπάω τον εαυτό μου. Τι πραγματικά σημαίνει η προτροπή πολλών ειδικών σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και πως αυτό εφαρμόζεται πρακτικά; Αποδέξου αυτό που είσαι ακούμε, κάνε αυτό που σου αρέσει, μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Όλη αυτή η θεωρία λοιπόν πως περνάει στην πράξη? Όταν λοιπόν μπαίνουμε στη διαδικασία να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, αυτό σημαίνει ότι  χρειάζεται να τον φροντίσουμε και σε ψυχικό και σε πνευματικό και σε σωματικό επίπεδο.

”Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.” 

Ψυχικό επίπεδο

Είναι το σύνολο των συναισθηματικών και νοητικών μας λειτουργιών. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες μας, να εντοπίσουμε το λόγο της ύπαρξής τους και να τις αποδεχτούμε χωρίς να κρίνουμε τον εαυτό μας. Είναι άλλο να λες είμαι ανήθικος και άλλο να λες αυτό που έκανα ήταν ανήθικο. Ρίχνοντας φως στις «σκοτεινές» μας πλευρές, αυτόματα αυτές εξαφανίζονται. Όσο τις καταχωνιάζουμε τις δυναμώνουμε. Όταν χρησιμοποιούμε τις φράσεις εγώ δεν ζηλεύω, εγώ δεν είμαι παράλογος, εγώ δεν είμαι ανάγωγος, εγώ δεν έχω ανήθικα κομμάτια, εγώ δεν κάνω λάθη, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα μας ανοίξει η πόρτα της αλλαγής.

Πνευματικό επίπεδο

Η πνευματική νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με θρησκεία. Υπάρχουν θρήσκοι άνθρωποι με χαμηλή πνευματική νοημοσύνη αλλά υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι, οι οποίοι έχουν περάσει σε υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας. Η πνευματικότητα, έχει να κάνει με το επίπεδο που αντιλαμβανόμαστε ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με το σκοπό της ύπαρξής μας. Έχει να κάνει με την ικανότητα του να μην ακολουθούμε το όχλο, αλλά να λειτουργούμε ανεξάρτητα και μόνο βάση της δικής μας αντίληψης των πραγμάτων. Έχει να κάνει με την αποδοχή της ροής των γεγονότων και που αυτά μας οδηγούν. Έχει να κάνει με την αποδοχή του θανάτου.

Σωματικό επίπεδο

Το σώμα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ολότητά μας. Σε αυτό αντικατοπτρίζονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα με τη μορφή ψυχοσωματικών. Το στρες, το άγχος, η θλίψη, το σοκ, ο θυμός, η ζήλια, καθρεπτίζονται σωματικά με συμπτώματα κούρασης, εξάντλησης, ημικρανιών, πονοκεφάλων, προβλήματα στο στομάχι, τριχόπτωση, διάφοροι πόνοι όπως αυχένας  και μέση και πολλά άλλα. Η διατροφή μας από την άλλη. Χρόνιες κακές επιλογές γευμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία, τα ορμονικά προβλήματα κ.α.

Τα πάντα λοιπόν ξεκινάνε και τελειώνουν με εμάς. Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει ότι τον θρέφω σωστά για να έχω καλή υγεία. Διαβάζω, προβληματίζομαι, ρωτάω, προκειμένου να ανοίξει η αντίληψή μου να κατανοήσω και να αποδεχτώ. Απομακρύνομαι από καταστάσεις και ανθρώπους που με αρρωσταίνουν καθημερινά. Αγαπάω τον εαυτό μου δεν είναι μόνο συναίσθημα. Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει πράξη.

Η θεωρία των πέντε στοιχείων στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μας λέει ότι:

  • Η καρδιά φιλοξενεί το πνεύμα
  • Ο σπλήνας φιλοξενεί τη λογική
  • Το συκώτι φιλοξενεί την ψυχή στην αιθέρια μορφή της
  • Ο πνεύμονας φιλοξενεί την ψυχή στην πιο υλική της μορφή
  • Τα νεφρά φιλοξενούν τη δύναμη της θέλησης

Η βιασύνη και η άρνηση είναι πάντα κακοί αρωγοί γι αυτή μας την προσπάθεια. Ο δρόμος για να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας είναι πάντα υπό κατασκευή.  Η διαδρομή επιφυλάσσει εκπλήξεις, χαρά και πόνο. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του!

Να περάσεις πανέμορφα σήμερα

Να αγαπήσεις πραγματικά εσένα  και… να γιορτάζεις κάθε μέρα! 😉 ❤️🙏

Με αγάπη Κ3 🧡 🧡 🧡

Ευχαριστούμε:

https://www.epekeina.gr/a_files/2015/ProlipsiDefinitions.pdf

https://www.Health path.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *