Μειωμένη αποτελεσματικότητα εμβολίων κατά του COVID-19 σε νεφροπαθείς

Νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό JASN, δείχνει πως οι νεφροπαθείς ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση ύστερα από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα μελετήθηκαν 543 ασθενείς σε αιμοκάθαρση και 75 χωρίς νεφρική δυσλειτουργία, ύστερα από τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό τους είτε με το Pfizer/BioNTech είτε με το Moderna. 

Βρέθηκε πως οι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Moderna εμφάνισαν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση, δηλαδή ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν τα επιθυμητά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης ποσοστά αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν με της Pfizer.

Η διαφορά αυτή πιθανότατα οφείλεται στη μεγαλύτερη δόση mRNA που υπάρχει στο Moderna έναντι του Pfizer.

Αντίθετα, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση οι οποίοι δεν λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και είχαν μολυνθεί από τον ιό στο παρελθόν, φάνηκαν να έχουν καλύτερη ανοσιακή απόκριση με περισσότερα αντισώματα, ενώ χρειάστηκαν και λιγότερο χρόνο αιμοκάθαρσης.

Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενός εμβολίου υψηλής δόσης για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Ιδίως όσον αφορά ασθενείς που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και κάνουν καιρό αιμοδιάλυση, η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

https://www.iatropedia.gr/ygeia/covid-19-meiomeni-i-apotelesmatikotita-ton-emvolion-stous-nefropatheis-se-aimokatharsi-poio-parechei-schetika-perissoteri-prostasia/149492/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *