Καρκίνος του Προστάτη.Πρώτα Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άντρες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Σε μία δημοσκόπηση του YouGov, στην οποία συμμετείχαν 1,456 άντρες, βρέθηκε πως το 68% συμμετεχόντων δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα σημάδι του καρκίνου του προστάτη.

Ακόμη και σε άντρες μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, το 62% των ανδρών μεταξύ των 50 και 59 ετών δεν γνώριζε κανένα σύμπτωμα, όπως αντίστοιχα δεν γνώριζε το 60% των 60-60 χρονών και το 54% των 70-79 χρονών.

Στα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη συμπεριλαμβάνεται η αίσθηση συχνής ή ξαφνικής ανάγκης για ούρηση, το πρόβλημα έναρξης της ούρησης ή η μειωμένη ροή των ούρων.

Άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την εμφάνιση αίματος ή και σπέρματος στα ούρα.

Αν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, ένδειξη της ασθένειας μπορούν να αποτελέσουν πόνοι στα κόκαλα και στη μέση και στους όρχεις, απώλεια ορέξεως και απώλεια βάρους.

Η έρευνα έδειξε πως μόνο ένας στους οκτώ άντρες (13%) γνώριζαν το πιο κοινό σύμπτωμα, το οποίο είναι η συχνή ανάγκη για ούρηση.

Ένας στους πέντε συμμετέχοντες απάντησε πως έχει πραγματοποιήσει έλεγχο του προστάτη σε γιατρό, με τα ποσοστά να αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία.

Απο την άλλη, ένας στους πέντε (18%) ανέφερε πως δεν είναι πρόθυμος να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του 6% που δήλωσε πως σίγουρα δεν θα την πραγματοποιούσε.

Η πλειοψηφία των ανδρών που συμμετείχε ανέφερε πως γνωρίζει την σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής στη μείωση του ρίσκου του καρκίνου του προστάτη (59%) αλλά και πως ο καρκίνος του προστάτη είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου στους άντρες.

Όμως, μόνο το ένα τρίτο (35%) των αντρών γνώριζε πως η κληρονομικότητα αποτελεί παράγοντα. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια αν κάποιο αρσενικό μέλος της οικογένειας τους έχει διαγνωστεί με αυτήν.

Περισσότερα από 47,500 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου 11,500 βρετανοί άντρες πεθαίνουν από αυτόν ετησίως.

Η Έιμι Ρίλανς, επικεφαλής στο Prostate Cancer Uk αναφέρει:

“Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος σε άνδρες, πράγμα που κάνει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως οι περισσότεροι άντρες δεν διαθέτουν βασικές γνώσεις για την ασθένεια.”

“Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα εώς ότου έχει ήδη εξαπλωθεί. Αυτό σημαίνει πως οι δεν μπορούν να περιμένουν για τα συμπτώματα μέχρι να πράξουν και πως πρέπει να αναλογιστούν τον κίνδυνο.”

“Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει κυρίως άνδρες άνω των 50, με το ρίσκο να είναι υψηλότερο για τους μαύρους άντρες ή αυτούς με οικογενειακή ιστορία καρκίνου του προστάτη και είναι άνω των 45.”

“Αυτοί οι άντρες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τα υπέρ και τα κατά της εξέτασης.”

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/prostate-cancer-symptoms-men-poll-b1964202.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *