Ποιο είναι το «προφίλ» των πλήρως εμβολιασμένων που καταλήγουν σε νοσηλεία;

Οι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα μιας πρόσφατης μελέτης ερευνητών από τη Νορβηγία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια βάση καταγραφής των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό στη Νορβηγία, στο διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου 2021.

Από αυτούς που νοσηλεύονταν, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν αρκετά μεγαλύτεροι, με μέση ηλικία τα 77 έτη, ενώ αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί, είχαν μέση ηλικία τα 55 έτη.

Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως:

  • καρδιαγγειακά νοσήματα (60,7% έναντι 27,3%)
  • καρκίνο (12,6% έναντι 2,8%)
  • χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (19,7% έναντι 5,3%)

Οι ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί, είχαν αρκετά μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αυξάνει γρήγορα και σημαντικά τα αντισώματα, και αποτρέπει έτσι την πιθανότητα λοίμωξης μετά από έκθεση στον ιό, και συνεπώς τη σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, έχουν 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει μόνο τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δείτε περισσότερα:

https://parallaximag.gr/top/to-profil-ton-emvoliasmenon-pou-nosilevontai-ta-symperasmata-erevnas

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *