Η γνώση για τα δικαιώματα μας είναι η δύναμη μας

5 οι κύριες αιτίες που οι γονείς καθυστερούν το εμβόλιο HPV στα παιδιά τους

Παρά τα περισσότερα από 15 χρόνια σταθερών στοιχείων ότι τα εμβόλια HPV είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι γονείς αναφέρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων τα τελευταία χρόνια. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη γιατροί και ηγέτες δημόσιας υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες με τους γονείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ηγήθηκαν της μελέτης.

Το εμβόλιο HPV προστατεύει από έξι διαφορετικά είδη καρκίνου (τραχήλου, πρωκτού, πίσω λαιμού, πέους, κόλπου και αιδοίου) που προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV.

Το εμβόλιο συνιστάται για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 ή 12 ετών. Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται από τότε που εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο HPV από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2006, μόνο το 59% των νέων ηλικίας 13 έως 17 ετών εμβολιάστηκαν πλήρως το 2020 .

Μερικοί γονείς ανέκαθεν ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια για την άρνηση λήψης του εμβολίου HPV για τα παιδιά τους. Αλλά από το 2015 έως το 2018, έδειξε η μελέτη, το ποσοστό των γονέων που αρνήθηκαν το εμβόλιο HPV για τα παιδιά τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχεδόν διπλασιάστηκε. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αναφορές για σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό κατά του HPV ήταν σταθερά σπάνιες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου στο JAMA Network Open .

«Η υποψία μας είναι ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια πιθανώς οφείλονται στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν πληροφορίες για τα εμβόλια στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Kalyani Sonawane, Ph.D., του UTHealth School of Public. Υγεία στο Χιούστον του Τέξας.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από το 2015 έως το 2018, σημείωσε ο Δρ Vanderpool, πολύ πριν από την πανδημία COVID-19 και τον αυξανόμενο δισταγμό σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19. «Η ανησυχία μου είναι ότι θα έχετε μια συνέργεια ή σύγκλιση και η διστακτικότητα του εμβολίου HPV μπορεί να επιδεινωθεί», είπε.

«Οι κοινότητες δημόσιας υγείας και ελέγχου του καρκίνου θα πρέπει να σκέφτονται πώς να αντιμετωπίσουν αυτό το πιθανό αποτέλεσμα τόσο μέσω της έρευνας επικοινωνίας για την υγεία όσο και μέσω της πρακτικής δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο Δρ Vanderpool.

Περισσότεροι γονείς αναφέρουν ανησυχίες για την ασφάλεια

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας από το CDC σε γονείς εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών. Από το 2015 έως το 2018, περισσότεροι από 39.000 φροντιστές εφήβων που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο HPV ανταποκρίθηκαν στην έρευνα και επέλεξαν 1 από τους 31 λόγοι για την απόρριψη του εμβολίου.

Οι πέντε κορυφαίοι λόγοι που επιλέχθηκαν ήταν:

  • “Ανησυχίες για την ασφάλεια”
  • “Δεν προτείνεται”
  • “Έλλειψη γνώσης”
  • “Μη σεξουαλικά ενεργός”
  • “Δεν χρειάζεται ή δεν είναι απαραίτητο”

Το 2015, το 13% των γονέων είχε αναφέρει ανησυχίες για την ασφάλεια ως τον κύριο λόγο για την απόρριψη του εμβολίου HPV. Αλλά μέχρι το 2018, αυτό το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 23%. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε πτώση στο ποσοστό των γονέων που αναφέρουν τρεις από τους άλλους πιο συνηθισμένους λόγους για την απόρριψη ή την καθυστέρηση του εμβολίου για τον HPV.

Παρενέργειες εμβολίου HPV

Τα εμβόλια HPV μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο που έγινε η εμβολιασμός, καθώς και πονοκεφάλους, κόπωση και ναυτία. Οι πιο συχνές σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά του HPV είναι η ζάλη και η λιποθυμία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια HPV οδηγούν σε στειρότητα ή αυτοάνοσα νοσήματα, αν και αυτοί είναι κοινοί μύθοι.

Παραπληροφόρηση για τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Γιατί ανησυχούν περισσότεροι γονείς τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου [HPV] από ό,τι όταν πρωτοκυκλοφόρησε ή το 2015; τώρα που έχουν χορηγηθεί πάνω από 135 εκατομμύρια δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες;». Ο Nosayaba Osazuwa-Peters, Ph.D., MPH, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, και οι συνάδελφοί του έγραψαν σε ένα σχόλιο για τη μελέτη 

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα άτομα εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας για πληροφορίες υγείας, ένας αυξανόμενος αριθμός στρέφεται στο διαδίκτυο για πρώτη και δεύτερη γνώμη σχετικά με τον HPV, τα εμβόλια HPV και τον καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV», συνέχισαν.

Δυστυχώς, ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια HPV και τον καρκίνο που βρίσκονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανακριβείς . Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί οι αρνητικές και εσφαλμένες πληροφορίες -που ονομάζονται επίσης παραπληροφόρηση- σχετικά με τα εμβόλια HPV στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ο Δρ Sonawane. Και η έρευνα έχει δείξει ότι οι γονείς που εκτίθενται σε παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια HPV στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιάσουν τα παιδιά τους .

Προγράμματα σε εθνικό επίπεδο, όπως το πρόγραμμα «Εμβολιασμός με Εμπιστοσύνη» του CDC , μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια και να παρέχουν πόρους για αποτελεσματική επικοινωνία, είπε ο Δρ Sonawane.

Για να αλλάξουμε τη γνώμη των ανθρώπων, το κλειδί είναι να μην είμαστε επικριτικοί και να παρέχεται ο χρόνος και ο χώρος για εις βάθος συνομιλίες, σημείωσε ο Δρ Κόμπριν.

Εκτός από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις για ένα θέμα, η συμπεριφορά των ανθρώπων επηρεάζεται επίσης από «τα πράγματα που βλέπουν τους φίλους και την οικογένειά τους και σημαντικούς ανθρώπους στην κοινότητά τους να συστήνουν ή να κάνουν για τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Το NCI έχει χρηματοδοτήσει 11 ερευνητικά έργα για να διερευνήσει την επιρροή που έχουν οι τοπικοί οργανισμοί στα μέλη της κοινότητας με διστακτικότητα έναντι του εμβολίου HPV. Αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αξιοσέβαστοι τοπικοί οργανισμοί μπορούν να έχουν θετική επίδραση στις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια HPV, είπε ο Δρ Kobrin.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *