Ελπιδοφόρα μέθοδος ακτινοθεραπείας SBRT για την χορήγηση ακτινοβολίας σε όγκους μικρότερους από 5-3 εκατοστά

H Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT), αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Είναι μια μη επεμβατική,εκριζωτική θεραπεία, που εφαρμόζεται σε περιοχές του σώματος για τη χορήγηση ακτινοβολίας σε όγκους μικρότερους απο 5-3 εκατοστά, χωρίς να προκαλεί πόνο ή καταστροφή των γύρω ιστών.

Χορηγείται σε μια εώς 5 κλασματοποιημένες υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, οι οποίες χορηγούνται ακριβώς στο σημείο του όγκου, καταστρέφοντας τα αγγεία που τον τροφοδοτούν.Έτσι προκαλείται η απόπτωση του.

Με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να ελέγξει την αναπνοή του κατα τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και κατ’επέκταση, να ελέγξει την κίνηση του όγκου. Αυτό προσδίδει στους ειδικούς την ευκολία να στοχεύσουν την ακτινοβολία με φοβερή ακρίβεια, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους γύρω, υγιείς ιστούς.

Το βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου SBRT έναντι της κλασικής ακτινοθεραπείας είναι πρώτον η μικρή της διάρκεια (στη συμβατική ακτινοθεραπεία η χορήγηση της ακτινοβολίας γίνεται καθημερινά επι εβδομάδες) και δεύτερον η συγκεντρωμένη, αυξημένη δόση ακτινοβολίας που χορηγείται με ακρίβεια στον όγκο σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία είναι τελεσφόρα στην αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του προστάτη.

Ενώ στο παρελθόν θεωρούνταν πως οι υψηλές δόσεις ακτινοβολίας θα προκαλούσαν βλάβες στους περιφερειακούς ιστούς των ατόμων που έκαναν θεραπεία με SBRT για τον καρκίνο του προστάτη, σήμερα τρεις έρευνες έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο.

Αρχικά, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, στο Journal of The American Medical Association (JAMA) όπου συμμετείχαν 2142 ασθενείς, οι ερευνητές αναφέρουν πως η SBRT αποτελεί κατάλληλη μέθοδο θεραπείας για την αντιμετώπιση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου καρκίνο του προστάτη.

Εν συνέχεια, ερευνητές δημοσίευσαν πέντε μήνες μετά, στο International Journal of Radiation Oncology, Biology & Physics (Red Journal) τα αποτελέσματα της έρευνας τους, στην οποία συμμετείχαν 6116 ασθενείς. Βρέθηκε πως το ποσοστό επιβίωσης χωρίς την επανεμφάνιση της αρρώστιας σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία SBRT ήταν 93.7%, επιβεβαιώνοντας πως η μέθοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει βασική επιλογή για τους πάσχοντες.

Τέλος, στη τρίτη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο RED Journal τον Νοέμβρη του 2019, βρέθηκε πως η χρήση της Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη εξαφανίζει ίχνη της ασθένειας, πράγμα που χαρακτηρίζεται απο την μείωση των PSA σε φυσιολογικά ποσοστά.  

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί πως η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία σώματος αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία, για την εφαρμογή της οποίας απαιτούνται εξειδικευμένοι ακτινοθεραπευτές, ογκολόγοι, ακτινοφυσικοί και τεχνολόγοι αλλά και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα.

https://www.skai.gr/news/health/stereotaktiki-aktinotherapeia-somatos-sbrt-i-methodos-pou-allazei-ta-dedomena-stin-antim

https://www.varian.com/resources-support/blogs/clinical-oncology-news/prostate-sbrt-valid-option-evidence-and-its-good

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *