Πως συγκρίνεται η αρχική παραλλαγή της Δέλτα έναντι της COVID-19

Με την πρώτη ματιά, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή Delta είναι παρόμοιες με την αρχική ασθένεια COVID-19. Τα συμπτώματα που αναφέρονται από ασθενείς περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο και απώλεια όσφρησης.

Αλλά οι μελέτες έδειξαν ότι η διαφορά ήταν στο πόσο γρήγορα και σοβαρά αρρώστησαν οι ασθενείς:

  • Ποσοστό εξάπλωσης: Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η μόλυνση σε μια κοινότητα (βάσει του R0 ή του βασικού αναπαραγωγικού αριθμού). Η παραλλαγή Delta εξαπλώθηκε 125% πιο γρήγορα από την αρχική ασθένεια, καθιστώντας την δυνητικά τόσο μολυσματική όσο η ανεμοβλογιά.
  • Ιικό φορτίο: Πόσος ιός είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, με υψηλότερα φορτία να συσχετίζονται με πιο σοβαρές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις Delta είχαν 1000 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο.
  • Ανιχνεύσιμος ιός: Πόσο καιρό μετά την έκθεση ένας ιός είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Οι λοιμώξεις Delta βρέθηκαν να ανιχνεύονται τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση, ταχύτερα από την αρχική ασθένεια (έξι ημέρες).
  • Λοιμώδης περίοδος: Πόσο καιρό ένα μολυσμένο άτομο έχει την ικανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα, από την πρώτη φορά που εκτέθηκε. Οι λοιμώξεις Delta ήταν μεταδοτικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις παραδοσιακές λοιμώξεις COVID-19, σε 18 ημέρες σε σύγκριση με 13 ημέρες.
  • Κίνδυνος νοσηλείας: Πόσο περισσότερο ή λιγότερο πιθανό είναι μια λοίμωξη να χρειαστεί νοσηλεία για θεραπεία; Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την παραλλαγή Delta είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσουν νοσηλεία σε σύγκριση με την αρχική νόσο.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από μελέτες ήταν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον COVID-19 βοήθησαν κατά των λοιμώξεων Delta.

Το CDC διαπίστωσε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια μείωσαν το ποσοστό μόλυνσης κατά 5 φορές και το ποσοστό νοσηλείας κατά 29 φορές σε ένα πρωτοποριακό κρούσμα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η συνολική αποτελεσματικότητα κατά της λοίμωξης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορεί να χρειαστούν ένα αναμνηστικό εμβόλιο.

Τι γίνεται με άλλες παραλλαγές COVID-19;

Η Delta είναι μόνο μία από τις πολλές παραλλαγές του COVID-19 που παρακολουθούνται από υγειονομικούς υπαλλήλους, αλλά είναι αυτή που γνωρίζουμε περισσότερο.

Κι αυτό γιατί αξιόπιστες στατιστικές και πληροφορίες για ασθένειες απαιτούν χιλιάδες περιπτώσεις για συγκρίσεις. Γνωρίζουμε πολλά για το Delta (και το άλλοτε κυρίαρχο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου Alpha) λόγω του πόσο διαδεδομένα έγιναν, αλλά δεν υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις άλλων παραλλαγών για να αξιολογηθούν αξιόπιστα οι διαφορές.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο ΠΟΥ παρακολουθούσε 20 παραλλαγές του COVID-19 σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές ταξινομήσεις βάσει πιθανής σοβαρότητας:

  • 14 Παραλλαγές υπό παρακολούθηση (VUM): Παραλλαγές που θεωρείται ότι δεν αποτελούν σημαντικό παγκόσμιο κίνδυνο για την υγεία ή δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την υγεία.
  • 2 Παραλλαγές Ενδιαφέροντος (VOI): Παραλλαγές που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα, τη λοιμογόνο δύναμη, τη μετάλλαξη και άλλα χαρακτηριστικά του ιού και εξαπλώνονται σε ομάδες.
  • 4 Παραλλαγές ανησυχίας (VOC): Έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το VOI, αλλά συνδέονται περαιτέρω με παγκόσμιο κίνδυνο.

Οι περισσότερες από τις τρέχουσες παραλλαγές ενδιαφέροντος και ανησυχίας εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, αν και εμφανίζονται και οι παραλλαγές του 2021.

Επιγραφή Ονομασία Τεκμηριωμένη προέλευση Πρώιμη Ημερομηνία Αναγνώρισης
Αλφα Παραλλαγή ανησυχίας Ηνωμένο Βασίλειο Σεπτέμβριος 2020
Βήτα Παραλλαγή ανησυχίας Νότια Αφρική Μάιος 2020
Γάμμα Παραλλαγή ανησυχίας Βραζιλία Νοέμβριος 2020
Δέλτα Παραλλαγή ανησυχίας Ινδία Οκτώβριος 2020
Λάμδα Παραλλαγή Ενδιαφέροντος Περού Δεκέμβριος 2020
Mu Παραλλαγή Ενδιαφέροντος Κολομβία Ιανουάριος 2021

Για όλες αυτές τις παραλλαγές ως επί το πλείστον, η έλλειψη περιπτώσεων για την παροχή σαφών πληροφοριών αντικατοπτρίζει επίσης ότι είναι ισοδύναμες ή ασθενέστερες από τις παραδοσιακές λοιμώξεις COVID-19.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανόησή μας για τις ασθένειες και τις παραλλαγές γίνεται πιο λεπτή και ακριβής με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται σε μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα και σε μια ευρύτερη βάση δεδομένων περιπτώσεων, αναμένετε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις παραλλαγές του COVID-19 (και οποιαδήποτε ασθένεια) θα γίνουν πιο συγκεκριμένες.

How Does the COVID Delta Variant Compare?

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *