Νοέμβριος – Μήνας ενημέρωσης για τον αγώνα κατά των ανδρικών ασθενειών

Το κίνημα Movember (Moustache + November), ξεκίνησε το 2003 και παροτρύνει τους άνδρες κάθε Νοέμβριο να αφήσουν μουστάκι προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να ενημερώσουν για την αξία της πρόληψης και την σοβαρότητα των ανδρικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Στόχος αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας, είναι να τους υπενθυμίσει να προσέχουν τους εαυτους τους και να τους ενθαρρύνει να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις καθώς και να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετα τον καρκίνο του πνεύμονα. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο.  Στόχος του Movember είναι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη να μειωθεί.

Είναι πολύ σημαντικό, οι άνδρες, από την ηλικία των 50 (σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, από τα 45 έτη), να πραγματοποιούν προληπτικό έλεγχο κάθε χρόνο, γιατί ο καρκίνος του προστάτη – στα αρχικά του στάδια – μπορεί να μην δώσει κανένα σύμπτωμα.

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, και περιλαμβάνουν:

·       Εξέταση αίματος PSA

·       Δακτυλική εξέταση του προστάτη

·       Διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη

Ακόμα και σήμερα, πολλοί άντρες δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.  Δεν πρέπει να παραβλέπεται από κανέναν ο ετήσιος έλεγχος και δεν πρέπει να παραβλέπεται καμία από τις παραπάνω εξετάσεις, που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο που διαθέτουμε για να ανακαλύψουμε σε αρχικό στάδιο τον καρκίνο και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να μας βλάψει.

«Αφήνουμε μουστάκι αυτόν τον Νοέμβριο λοιπόν, για να θυμόμαστε πως η υγεία είναι πάνω απ΄ όλα και πως η πρόληψη σώζει ζωές.»

Δείτε περισσότερα στην επίσημη σελίδα του κινήματος Movember:

https://movember.com/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *