Χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

Μετά από ανακοίνωση των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης την 1-2-2022 , για την έναρξη της διαδικασίας για τη χορήγηση των χαπιών κατά του κορωνοϊού δημοσιεύθηκε και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή για την Εξέταση των Αιτήσεων για την χορήγηση Αντιϊκών Φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό COVID-19, υλοποιείται με τη χρήση μέσων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε ειδική εφαρμογή, εντός του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η οποία διαλειτουργεί με το Μητρώο Ασθενών COVID 19. Ειδικότερα η ΚΥΑ ορίζει τα εξής :

Διαδικασία Χορήγησης Αντιϊκών Φαρμάκων

1.Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή για την Εξέταση των Αιτήσεων για την χορήγηση Αντιϊκών Φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό COVID-19, υλοποιείται με τη χρήση μέσων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε ειδική εφαρμογή, εντός του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η οποία διαλειτουργεί με το Μητρώο Ασθενών COVID 19.

2.Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους θεράποντες ιατρούς των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια προτεραιοποίησης της χορήγησης Αντιϊκών Φαρμάκων. 

3.Η Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και καταχωρεί στην εφαρμογή την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης αυθημερόν ή το αργότερο μέχρι την 12η μεσημβρινή της επόμενης της υποβολής της αίτησης. Τα μέλη της Επιτροπής εισέρχονται στην εφαρμογή με τη χρήση ειδικών κωδικών πιστοποίησης, που τους αποδίδονται για τον σκοπό αυτόν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.).

4.Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης χορήγησης, το SMS προς τον ασθενή ενημερώνει ότι το φάρμακο θα παραδοθεί κατ’ οίκον και παραπέμπει σε σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας με αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης του φαρμάκου και οδηγίες για την παροχή (α) εξουσιοδότησης προς την υπηρεσία ταχυμεταφορών για την κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου στον ασθενή και (β) συναίνεσης του ασθενούς για τη λήψη του φαρμάκου.

5.Ο αρμόδιος υπάλληλος του Φαρμακείου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του ασθενούς και προγραμματισμό της κατ’ οίκον παράδοσης του φαρμάκου.

6.Καθημερινά ως τις 19:00, τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταχωρούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τις προγραμματισμένες, τις πραγματοποιηθείσες, καθώς και τις ακυρωθείσες παραδόσεις φαρμάκων.

7.Τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενημερώνουν καθημερινώς το Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη των αποθεμάτων των φαρμάκων και των παραδόσεών τους στους ασθενείς.

8.Ο αιτών θεράπων γιατρός θα πρέπει να καταγράφει στην πλατφόρμα την έκβαση της νόσησης, εντός 28 ημερών από τη νόσηση.

9.Η χορήγηση του φαρμάκου θα καταχωρείται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας Ασθενούς (Α.Η.Φ.Υ.).

Διαβάστε αναλυτικά και κατεβάστε το ΦΕΚ

Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΠ.οικ.5070/2022 – ΦΕΚ 396/Β/3-2-2022

 

https://www.e-nomothesia.gr/law-news/demosieutheke-sto-phek-apophase-gia-ti-xorigisi-se-astheneis.html

https://mindigital.gr/wp-content/uploads/2022/01/%CE%A6%CE%B1%CC%81%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CC%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-COVID-19_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CC%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85%CC%81%CF%82.pdf

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *