Οι ορμόνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ευεξία του σώματος, καθώς “στέλνουν” χημικά μηνύματα στο σώμα μας. Μόλις απελευθερωθούν από τους αδένες στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργούν σε πολλά όργανα και ιστούς με στόχο να ελέγξουν τα πάντα.
Οι ορμόνες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Μια από αυτές τις ομάδες ορμονών έχουν το παρατσούκλι “ορμόνες της καλής διάθεσης“, καθώς δημιουργούν αισθήματα χαράς και κάποιες φορές, ευεξίας και μεταδίδουν μηνύματα στους χώρους μεταξύ των νευρικών κυττάρων (νευροδιαβιβαστές).
Οι ορμόνες που προκαλούν ευεξία είναι:
Η ντοπαμίνη. Αυτή η ορμόνη βοηθά να νιώθουμε ευχαρίστηση ως μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην μάθηση και την προσοχή, την διάθεση, την κίνηση, τον καρδιακό ρυθμό, την λειτουργία των νεφρών και αμοφόρων αγγείων, τον ύπνο, την επεξεργασία του πόνου και την γαλουχία. Η πιο σκοτεινή πλευρά της ντοπαμίνης είναι το έντονο αίσθημα ανταμοιβής που νιώθουν οι άνθρωποι όταν παίρνουν ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Η πολύ λίγη ντοπαμίνη προκαλεί τις δύσκαμπτες κινήσεις που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Πάρκινσον. Η ανεπάρκεια ντοπαμίνης συμβάλλει επίσης στην κακή διάθεση. Ειδικότερα, τα άτομα με κατάθλιψη υποφέρουν συχνά από έλλειψη κινήτρων και συγκέντρωσης.
Η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη παράγεται στο κέντρο του εγκεφάλου και επηρεάζει την μνήμη, τον φόβο, την αντίδραση το στρες, τον εθισμό, την σεξουαλικότητα, τον ύπνο, την αναπνοή και την θερμοκρασία του σώματος. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την τόνωση της διάθεσης, καθώς και επηρεάζει. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη. Για να αυξηθεί η σεροτονίνη φυσικά χρειάζεται γυμναστική, έκθεση στον ήλιο ή το έντονο φως.
Οι ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση ως απάντηση στον πόνο ή το στρες, αυτή η ομάδα πεπτιδικών ορμονών ανακουφίζει από τον πόνο και δημιουργεί ένα γενικό αίσθημα ευεξίας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ενδορφινών. Ενδοφρίνες ελευθερώνονται με την άσκηση, τον βελονισμό, τον διαλογισμό , την μουσική , τον χορό, το γέλιο, τον έρωτα, το σεξ όταν τρώμε ένα νόστιμο γεύμα.
Η οξυτοκίνη. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση. Η κύρια λειτουργία της είναι η διευκόλυνση του τοκετού. Μετά την γέννα, η οξυτοκίνη βοηθά στη μεταφορά του γάλακτος από τους αγωγούς του μαστού στη θηλή και στην προώθηση του δεσμού μεταξύ της μαμάς και του μωρού. Παράγεται επίσης όταν μας διεγείρει ο σεξουαλικός μας σύντροφος και όταν ερωτευόμαστε και για αυτό αποκαλείται “φάρμακο του έρωτα” ή “ορμόνη του έρωτα. Τα χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.Ένας Φυσικοί τρόποι για να αυξηθεί η οξυτοκίνη είναι η άσκηση, η μουσική και το άγγιγμα.
Για το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων δεν χρειάζεται συμπλήρωση ορμονών ευεξίας. Εάν υπάρχει έλλειψη αυτών των ορμονών ευεξίας και υπάρχουν προβλήματα κατάθλιψης όσο δελεαστικά και αν είναι τα συμπληρώματα, ως γρήγορη βοήθεια υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αυξηθούν μέσω της άσκησης, της διατροφής, του διαλογισμού και περνώντας χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους, καθώς τα συμπληρώματα ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, συμπληρώματα που σχετίζονται με την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέονται με ηπατικές και εγκεφαλικές βλάβες. Γι΄αυτό πριν από την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, η συμβουλή γιατρού κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη.