Μέτρα Ενίσχυσης των Ευάλωτων Συμπολιτών μας: Επιδότηση καυσίμων,ρεύματος,έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα

Μια σειρά νέων μέτρων λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και δυσχερειών στην ελληνική κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται σε τρεις άξονες: Επιδοτήσεις ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, Ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών, Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Επιδοτήσεις ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

 • Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται στο 80% μέσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310Kwh, για τον μήνα Απρίλιο.
 • Η επιδότηση ρεύματος για επιχειρήσεις διπλασιάζεται, ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης τον Απρίλιο.
 • Έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110εκ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεων ρεύματος κατά τους μήνες Ιανουάριο-Απρίλιο στις μικρές επιχειρήσεις.
 • Συνεχίζεται η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 ευρώ/Kwh.

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας, χορηγείται μια σημαντική ενίσχυση πριν το Πάσχα:

 • 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στα 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος εισοδήματός του, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
 • Ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ.
 • Ενίσχυση 200 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ
 • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους ΑμεΑ με κόστος 33.4 εκατ. ευρώ
 • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ

Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης:

Εισάγεται η κάρτα καυσίμων, χορηγείται κατά το μήνα Απρίλιο (αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
 2. Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
 3. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
 4. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
 5. Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
 6. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
 7. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

***Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, αφού δημιουργηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ.

 • Επιδοτείται από τον κρατικό μηχανισμό η τιμή της πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τον μήνα Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Θα υπάρξει μείωση από 2 ευρώ στα 1,82 ευρώ.
 • Δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί, ύψους 200 ευρώ, η οποία αφορά σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί.

Τέλος τρεις ακόμη παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ανακοινώθηκαν:

 • Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις. Ενώ παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που επιστραφούν εφάπαξ.
 • Μειώνεται σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ
 • Ενισχύονται οι αγρότες, με μια σειρά παρεμβάσεων των οποίων το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες εδώ:

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225130&utm_source=daily_newsletter&utm_medium=email&utm_content=important_news&utm_campaign=18%2F03%2F2022&smclient=3ef25751-ec76-11e6-8a95-0cc47a6bceb8

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225129&utm_source=daily_newsletter&utm_medium=email&utm_content=important_news&utm_campaign=18%2F03%2F2022&smclient=3ef25751-ec76-11e6-8a95-0cc47a6bceb8

https://government.gov.gr/metra-antimetopisis-tis-klimakosis-tis-timis-tis-energias-ke-ton-kafsimon/

https://www.imerisia.gr/oikonomia/38166_epidoma-kaysimon-pote-anoigei-i-platforma-10-erotiseis-apantiseis

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *