Ψηφιακή βεβαίωση και ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού.

Δύο νέες υπηρεσίες «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και « Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» επιτρέπουν στους πολίτες να βεβαιώσουν ψηφιακά την υπογραφή τους, σε όλα τα είδη εγγράφων ή συμφωνητικού.Έτσι ολοκληρώνονται οι ήδη εμβληματικές υπηρεσίες της ψηφιακής έκδοσης Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς, πως «Η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» αφορά τα έγγραφα με έναν υπογράφοντα, ενώ «η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» αφορά έγγραφα με δύο ή περισσότερους συνυπογράφοντες ενώ η  συναλλαγή υπενθυμίζεται, πως αφορά προς το παρόν μέχρι δύο συνυπογράφοντες.

Η λειτουργία των δύο υπηρεσιών είναι πολύ απλή. Αρχικά για την ταυτοποίηση του ο πολίτης πρέπει να ακολουθήσει κάποια βήματα , τα οποία είναι ίδια με εκείνα που χρειάζονται για την συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνής Δήλωσης.

  1. Ο πολίτης μπαίνει στην σελίδα https://docs.gov.gr/ ή αλλιώς μπορεί να εισέλθει μέσω του gov.gr , στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα.»

Ο πολίτης για να μπορέσει να εισέλθει πρέπει να χρησιμοποιήσει είτε:

  • Τους κωδικούς Taxisnet, εφόσον έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Τους κωδικούς web banking τράπεζων (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

 

  1. Στην συνέχεια πολίτης πρέπει να αναρτήσει το έγγραφο σε μορφή pdf , στο οποίο θέλει να βεβαιώσει την υπογραφή του.
  2. Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό μιας χρήσης ( ΟΤP- One Time Password) , ο οποίος θα τους αποσταλείς στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει. Το έγγραφο μετά από αυτό θα καταχωρείται στην θυρίδα my.gov.gr και είναι διαθέσιμο για αποθήκευση, εκτύπωση , ή και αποστολή σε φορέα Δημοσίου.

 

Μετά την διαδικασία, η ψηφιακή βεβαίωση του γνήσιου υπογραφής θα τίθεται στο τέλος του κάθε εγγράφου. Ταυτόχρονα, σε ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ αναγράφεται ο μοναδικός κωδικός του καθενός και ο κωδικός QR , με τους οποίους θα ελέγχεται ευκολότερα η εγκυρότητα.

Η επαλήθευση γίνεται http://docs.gov.gr/validate και έτσι ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών και η αξιοπιστία εγγράφων.

ΠΗΓΕΣ :

Σύμφωνα με το ΦΕΚ  παρ.4 του άρθρου 27 του ν.4727/2020 :

Περισσότερα για το Δελτίου τύπου / Ανακοινώσεις : https://mindigital.gr/archives/2754

Περισσότερες  πληροφορίες για το άρθρο : https://www.taxheaven.gr/circulars/38102/41115-ex-19-11-2021

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *