Η ζωή μετά τον εμβολιασμό

Η ζωή μετά τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο άρθρο των New York Times, η ελπίδα που φέρεται να συνοδεύει τα εμβόλια, δεν θα πρέπει να οδηγεί στην πεποίθηση πως συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας από εκεί ακριβώς που την αφήσαμε. Κάλυψη και Προστασία είναι δύο έννοιες οι οποίες θα μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό ακόμη.

Η Uma Karmakar, νευρο-οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της  Καλιφόρνια, συνιστά στους ανθρώπους να σκεφτούν “πως προχωράμε” και όχι “πως επιστρέφουμε στο φυσιολογικό ”, καθώς τα εμβόλια δεν αποτελούν το εισιτήριο για το 2019. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι το ίδιο προσεκτικά με πριν, τόσο για το δικό τους καλό όσο και για των άλλων.

Πρώιμα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν πως τα πρώτα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 κατά 95% περίπου. Σύμφωνα όμως με τον Dr. Ashish Jha, “το 5% ενός πραγματικά υψηλού αριθμού, εξακολουθεί να είναι ένα υψηλός αριθμός”. O Eric Lofgren, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε «Η ανοσία δεν είναι διακόπτης on / off, είναι ένα καντράν “.”Εάν είστε κάτω από την ανοσία της αγέλης ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στον πληθυσμό και υπάρχει πάντα η πιθανότητα το εμβόλιο να μην λειτουργεί για εσάς”.

Ίσως αυτό που αποτελεί και το δυσκολότερο κομμάτι της ζωής μετά την πανδημία, να είναι η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή ατόμων τα οποία έχουν εμβολιαστεί και ατόμων που δεν το έχουν πράξει. Η δυσκολία λοιπόν εναποτίθεται στο ρίσκο που είναι διατεθειμένα τα άτομα να πάρουν. Οι ειδικοί ζήτησαν από τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους ως προϋπολογισμό κινδύνου “Εάν δαπανήσετε μέρος αυτής της περιορισμένης προσφοράς συμμετέχοντας σε επικίνδυνες συμπεριφορές, θα χρειαστεί να μειώσετε άλλες πτυχές της ζωής σας. Τα εμβόλια μπορούν να επεκτείνουν τον προϋπολογισμό κινδύνου ενός ατόμου.” δήλωσε ο καθηγητής Lofgren. Αλλά δεν κάνουν τον προϋπολογισμό άπειρο!

Η πιο αποτελεσματική οδός για περισσότερη ελευθερία είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, λένε οι ειδικοί, καθώς λαμβάνουν επιπλέον προστασία από το εμβόλιο. Oι καθημερινές αποφάσεις θα γίνονται ευκολότερες καθώς ο καθένας κινδυνεύει από τον προϋπολογισμό. Πώς θα μοιάζει η νέα κανονικότητα; Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι περίμεναν να μάθουν πολλά πράγματα προτού αισθανθούν άνετα να κάνουν δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου, όπως πόσα άτομα καταλήγουν να εμβολιάζονται, πόσο διαρκεί η ανοσία (μετά τον εμβολιασμό και μετά τη μόλυνση) και αν ο ιός εξελίσσεται.  Εκείνοι είναι επίσης που λένε ότι είναι απίθανο η ζωή να μοιάζει πάλι με εκείνη του 2019.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

 

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *