Καρκίνος: Οι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αποφύγετε

Περίπου το 38% όλων των περιστατικών καρκίνου (πάνω από 135.500) που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να προληφθούν χάρη σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με τον Μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cancer Research UK.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι παρότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν εξασφαλίζει την προστασία από τον καρκίνο, μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ μας.
Οι αριθμοί φανερώνουν ότι όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε να εμφανίσουμε καρκίνο.

Η πρόληψη είναι λοιπόν η πιο οικονομικά αποδοτική στρατηγική ενάντια στον καρκίνο.

Η σχετική μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, παρουσιάζει αναλυτικά τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο:

Η μελέτη του Cancer Research UK δείχνει ότι το κάπνισμα παραμένει ο νούμερο ένα τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια σταθερή μείωση στον αριθμό των καπνιστών. Στο κάπνισμα αποδόθηκαν περίπου 32.200 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των αντρών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον αντρικό πληθυσμό) και περίπου 22.000 περιστατικά καρκίνου μεταξύ των γυναικών (ποσοστό 17,7% όλων των καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό) ετησίως – συνολικά ποσοστό 15,1% όλων των περιστατικών καρκίνου.

Το υπερβολικό βάρος βρέθηκε στη δεύτερη θέση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Κάθε χρόνο, περίπου 22.800 καρκίνοι (6,3% όλων των περιστατικών) διαγιγνώσκονται στο ΗΒ σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω. Από αυτούς, 13.200 αφορούν άντρες και 9.600 αφορούν γυναίκες.Το υπερβολικό βάρος έχει συνδεθεί με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και των νεφρών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πάνω από 1 στα 20 περιστατικά καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί εάν το βάρος παρέμενε μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδόθηκε ποσοστό 3,3% όλων των περιστατικών καρκίνου σε ετήσια βάση,  ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που αποδόθηκε στην πολύ μικρή κατανάλωση φυτικών ινών.

Όλοι μπορούμε και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής να ελλατώσουμε τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι :

Ο καρκίνος προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στο DNA ενός κυττάρου. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να προκληθούν από τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και από τυχαία τύχη. Όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Τι προκαλεί όμως αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις;

Πράγματα μέσα και έξω από το σώμα μας μπορεί να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις. Οι φυσικές διαδικασίες της ζωής δημιουργούν μόρια που καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις. Τα καλά νέα είναι ότι τα κύτταρά μας έχουν εξελίξει κιτ επισκευής για να διορθώνουν μεταλλάξεις και να αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα πράγματα στο περιβάλλον μας και στον τρόπο ζωής μας μπορούν επίσης να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Οι ακτίνες U V από τον ήλιο μπορούν να διεισδύσουν μέσω του δέρματός μας, στα κύτταρα και να καταστρέψουν το DNA . 

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χημικές ουσίες που εισέρχονται στα κύτταρα στους πνεύμονές μας και προκαλούν βλάβες στο DNA.

 Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών στο σώμα μας . Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση των κυττάρων περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Και όσο περισσότερο διαιρείται ένα κύτταρο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να συλλάβει γενετικές μεταλλάξεις.

Η συνεχής έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κύτταρα μας. Και τότε είναι που εμφανίζονται γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου προκαλούνται επίσης από μόλυνση με έναν ιό, όπως ο ιός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο HPV. Αυτός ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα και παράγει πρωτεΐνες που λένε στο κύτταρο να διαιρείται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Χάρη στην έρευνα, έχουμε τώρα ένα εμβόλιο κατά του HPV. Αυτό το εμβόλιο έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο. Μην καπνίζετε, αποφύγετε να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο και διατηρήστε ένα υγιές βάρος μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης. Αλλά να θυμάστε, ο καθένας είναι διαφορετικός, και κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός, επομένως δεν υπάρχει μαγική σφαίρα.

https://www.worldwidecancerresearch.org/news-opinion/2021/august/what-causes-cancer/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *