3.12 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα «Ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρίες έχασαν δουλειές κατά τη διάρκεια της πανδημίας».Μην παραβλέπουμε τα στοιχεία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες). Η εορτή την ημέρα αυτή αποφασίσθηκε το 1992, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Λέγοντας ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι Αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση), Σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα), Νοητική καθυστέρηση, Χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Στην πατρίδα μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, με βάση αναλογικά ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους τα άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αποκλεισμό τους από τον εργασιακό βίο. Ας μην παραβλέπουμε τα στοιχεία.Οι έρευνες είναι αποκαλυπτικές .

Ηλικιωμένοι υπάλληλοι εργαζόμενοι με αναπηρία, τους λογίζουν ώς  ως πολύτιμες προσθήκες στο εργατικό δυναμικό μιας επιχείρησης ή ως θεωρούνται «βάρη» στις προσλήψεις;Μια κρίση πάντα αποκαλύπτει ποιος πήρε τις δύσκολες αποφάσεις, ποιές προκλήσεις αντιμετώπισε στο χώρο εργασίας και ποιος παρέλυσε. Το να αλλάξετε νοοτροπία σημαίνει να βλέπετε τις πραγματικές ευκαιρίες.

«Ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρίες έχασαν δουλειές κατά τη διάρκεια της πανδημίας».Μην παραβλέπουμε τα στοιχεία

Μια έρευνα του 2021 από τη McKinsey αποκάλυψε ότι το 87 τοις εκατό των στελεχών εξέφρασαν ανησυχία για ένα κενό δεξιοτήτων και λιγότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ήξεραν τι να κάνουν για αυτό. Χρειάζεσαι ένα σχέδιο για να ξεπεράσεις τόσο το μαθηματικό πρόβλημα όσο και το στίγμα και δεν χρειάζεται μαντικό καλάμι για να βρείτε την λύση .

Υπάρχουν νέες δεξαμενές ταλέντων γεμάτες με εργαζόμενους που θα προσθέσουν δεξιότητες, καινοτομία, θετικό ηθικό και ισχυρό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί με  ηγέτες παγιδευμένοι στα παλιά κλασσικά μοτίβα.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη κοιτάξει πέρα ​​από το ίδιο-παλιό? Αγνοια? Τεμπελιά? Εφησυχασμός; Φόβος για το άγνωστο; Φόβος για χαμηλότερα κέρδη; Ας επικεντρωθούμε στα κορυφαία στελέχη για ένα λεπτό: Τι θα συνέβαινε αν η ομάδα πρόσληψης σας έφερνε έναν υποψήφιο Οικονομικό Διευθυντή που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι; 

Ως άνθρωποι, όλοι έχουμε ελαττώματα, αλλά υπάρχουν και δύσκολες ερωτήσεις για τον εαυτό σας. Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας απέναντι από μια μαύρη γυναίκα με αναπηρία ή έναν ηλικιωμένο εργαζόμενο;  Τώρα βλέπετε την κοιλιά του θηρίου, όπου ζει ο φόβος της δυσφορίας. Αλλά εδώ είναι αυτό που είναι πραγματικά άβολο: η ήττα. Χάνοντας τον ανταγωνισμό για ταλέντο. Χάνοντας το πλεονέκτημα στον κλάδο σας. Αγνοήστε λοιπόν τις δεξαμενές ασυνήθιστων ταλέντων με δική σας ευθύνη, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν μετασχηματιστικά στοιχεία για τον οργανισμό σας. 

Πού είναι αυτοί οι ειδικευμένοι εργάτες; Είναι σε διάφορα δίκτυα, είναι εταιρείες του ενός, είναι όλοι ηλικίας, είναι άτομα με ποινικό μητρώο. Οι έξυπνοι ηγέτες μπορούν να μάθουν να βρίσκουν τις κατάλληλες προσλήψεις, να τις αναπτύσσουν αποτελεσματικά στη δουλειά και να τους κρατούν αφοσιωμένους με πάθος με τρόπο που δημιουργεί επίσης μια επιθυμητή κουλτούρα κοινότητας, συνεργασίας και καινοτομίας. 

Αυτό είναι ένα επιχείρημα αφύπνισης και έκκληση προς τους ηγέτες να αναγνωρίσουν αδιαμφισβήτητα γεγονότα, όπως το πώς οι ομάδες στις οποίες οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των μελών είναι πιο καινοτόμες ή πώς η πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρία αυξάνει τόσο το ηθικό όσο και τα ποσοστά διατήρησης , ή πώς δεν θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι να είναι τακτικοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης. Η σύγχρονη νοοτροπία δεν είναι μόνο να είσαι έτοιμος για αλλαγή. Είναι επίσης να βαρεθείς την έλλειψη αλλαγής και να έχεις την αποφασιστικότητα να κάνεις κάτι γι’ αυτό. 

Κάνε το καλό και κάνε το καλό 

Σύμφωνα με την έρευνα της Εταιρείας για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού (SHRM), όταν συζητάτε για τη στρατολόγηση με επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, το 48 τοις εκατό από αυτούς θα σας πουν το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι να βρουν μια αρκετά βαθιά δεξαμενή ταλέντων ώστε να μπορούν να κάνουν καλές επιλογές πρόσληψης. Όταν ρωτάτε τους διευθυντές ποια είναι η μεγαλύτερη απογοήτευσή τους με το HR, λένε ότι το HR δεν μπορεί να προμηθεύσει ταλέντα τόσο αποτελεσματικά όσο θα ήθελαν. Άρα υπάρχει πλήρης σύγκλιση.

Πρόκειται για την ανάπτυξη αυτής της δεξαμενής ταλέντων ώστε να περιλαμβάνει αναξιοποίητους πόρους, την αύξηση του αγωγού και το κλείσιμο του χάσματος δεξιοτήτων. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε το ταλέντο και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες εκτιμώντας τους εργαζόμενους που έχουν παραβλεφθεί, περιθωριοποιηθεί και απορριφθεί. Ηθικά, είναι μια κίνηση που συνάδει με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη. Ηθικά, όλοι μπορούμε να έχουμε ένα ζεστό συναίσθημα για αυτό. Αλλά από επιχειρηματική άποψη, είναι μια ψυχρή, σκληρή αναγκαιότητα.

Μου αρέσει να λέω, «Κάνε το καλό και κάνε το καλό». Διότι το θετικό είναι τεράστιο: η κοινωνία κερδίζει. οι επιχειρήσεις ευδοκιμούν. Έχουμε μιλήσει πολύ για την εκτίμηση των μαύρων και καφέ εργαζομένων, για τα εμπόδια στην ίση αμοιβή που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς ανεβαίνουν στις τάξεις, για τη φυλετική και φυλετική ποικιλομορφία. Τώρα ας σκεφτούμε επίσης μερικές μη παραδοσιακές, ολοένα και πιο διαφορετικές ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων μας. 

Εργαζόμενοι με Αναπηρία (Ικανοί και Πρόθυμοι)

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, ένας εντυπωσιακός τίτλος ήταν στην κορυφή ενός διαδικτυακού άρθρου ειδήσεων από το SHRM: «Ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρίες έχασαν δουλειές κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Ήταν δύσκολο να τυλίξουμε τα κεφάλια μας, αλλά ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2020 και επεκτείνοντας μέχρι το φθινόπωρο —όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ—1 στους 5 εργαζόμενους με αναπηρία απολύθηκαν από τους εργοδότες, σε αντίθεση με 1 στους 7 μεταξύ των ο γενικός πληθυσμός, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.

Ενώ θα υπάρχει ένας απολογισμός ανεργίας για όλους στον εργασιακό μας χώρο μετά την πανδημία, τελικά θα αντιμετωπίσετε τη συρρικνούμενη δεξαμενή ταλέντων και θα χρειαστεί να βρείτε εργάτες υψηλής εξειδίκευσης και με κίνητρα που θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για την επιχείρησή σας. Πρέπει να ενστερνιστούμε αυτό το γεγονός και να αναζητήσουμε εργαζομένους με αναπηρίες για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των αποτελεσμάτων μας. 

Η Voya Financial κάνει ακριβώς αυτό. Η εταιρεία καταρρίπτει τα στερεότυπα προσλαμβάνοντας υπαλλήλους με αναπηρία εδώ και αρκετά χρόνια. Η δημιουργία καταλυμάτων δεν είναι βάρος. είναι καλή δουλειά.

Το 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Voya ενώθηκε με εταιρείες όπως η Walmart και η Microsoft για να γράψει μια επιστολή σε άλλους CEO. «Έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι τη δυνατότητα για καινοτομία, βιωσιμότητα και κέρδος της ένταξης των ατόμων με αναπηρία», ανέφερε. «Μόνο το 33 τοις εκατό των ατόμων σε ηλικία εργασίας με αναπηρίες συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό – σε σύγκριση με το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό 63 τοις εκατό για τα άτομα χωρίς αναπηρία. Αποτυγχάνουμε να οικοδομήσουμε βιώσιμα μέλλοντα που ενδυναμώνουν όλους».

Η επιτυχία είναι μέρος της ενδυνάμωσης. Οι εταιρείες που ενσωματώνουν υποψήφιους θέσεις εργασίας με αναπηρία έχουν δει υψηλότερα έσοδα, υψηλότερο καθαρό εισόδημα, μειωμένο κύκλο εργασιών, χαμηλότερο κόστος πρόσληψης, αυξημένη παραγωγικότητα και βελτιωμένη προσέγγιση πελατών. 

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη από την Accenture, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Disability:IN και την Αμερικανική Ένωση Ατόμων με Αναπηρία, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν να προσλάβουν άτομα με αναπηρία είχαν καλύτερες επιδόσεις και είχαν, κατά μέσο όρο, 23 τοις εκατό υψηλότερα έσοδα.

https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/fall2021/Pages/the-power-of-people-you-overlook.aspx

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *