Οι μικροοργανισμοί μέσα στο έντερο και ο ρόλος τους στην ανταπόκριση του ασθενούς στην ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τους όγκους, αλλά δεν λειτουργεί για όλους.

Οι έρευνες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα ότι οι μικροοργανισμοί μέσα στο έντερο παίζουν ρόλο στο αν κάποιος ανταποκρίνεται ή όχι στην ανοσοθεραπεία. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους τροποποίησης του μικροβιώματος ενός ατόμου για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον διακεκριμένο ερευνητή του NIH Dr. Giorgio Trinchieri έχει αποδείξει μια στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει βασιζόμενοι στο γεγονός ότι Οι μικροβιακές μεταμοσχεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ανοσοθεραπευτική ανταπόκριση.

Πιο συγκεκριμένα η εισαγωγή μιας ολόκληρης κοινότητας μικροβίων του εντέρου που δόθηκε από έναν ασθενή που ανταποκρίθηκε ευνοϊκά στην ανοσοθεραπεία σε έναν ασθενή για τον οποίο η ανοσοθεραπεία απέτυχε. Διαπίστωσαν ότι τέτοιες μεταμοσχεύσεις βελτιώνουν την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία σε ορισμένους ανθρώπους.

Το έντερο φιλοξενεί μια πολύπλοκη ομάδα βακτηρίων και άλλων μικροβίων και η σύνθεση αυτής της κοινότητας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η σύνθεση των μικροβίων επηρεάζει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την ανταπόκριση ενός όγκου στη θεραπεία με διάφορους τρόπους. Χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς ποια μικρόβια είναι πιο ευεργετικά, η ομάδα σκέφτηκε ότι το καλύτερο μέρος για να βρεθεί ένα μείγμα μικροβίων που ενισχύει την ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να είναι στο έντερο ενός ασθενούς που ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία. Θα μπορούσαν να παραδώσουν αυτό το πλήρες μείγμα χορηγώντας ένα δείγμα κοπράνων από δωρεά σε έναν παραλήπτη μέσω κολονοσκόπησης – μια διαδικασία γνωστή ως μεταμόσχευση μικροβίων κοπράνων.

Δείτε περισσότερα :

https://ccr.cancer.gov/news/milestones-2022/better-microbes-better-immunotherapy

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *