Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία προτρέπει τις γυναίκες :” If You Feel Something, Say Something Again and Again”

If You Feel Something, Say Something Again and Again

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Δικτύου Δράσης κατά του Καρκίνου (ACS CAN) της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 1.236 ασθενείς με καρκίνο και επιζώντες που διαγνώστηκαν ή υποβλήθηκαν σε θεραπεία τα τελευταία επτά χρόνια, οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες (6% έναντι 3%) να αναφέρουν συμπτώματα πέντε ή περισσότερες φορές πριν λάβουν διάγνωση. Για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων (σε αντίθεση με εκείνους που διαγνώστηκαν μετά από έλεγχο),

οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους λήφθηκαν πολύ σοβαρά (31% έναντι 21%) ή ότι λήφθηκαν “καθόλου” σοβαρά (8% έναντι 1%).

Αυτοί οι μικροί αριθμοί της έρευνας απηχούν μια μεγαλύτερη τάση που μπορεί να βιώνουν οι γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους προς τον καρκίνο: ότι οι γιατροί δεν τις ακούνε. Η απόρριψη των αρχικών συμπτωμάτων του καρκίνου μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ιδίως για τις νεότερες, υγιείς γυναίκες που δεν ταιριάζουν στο προφίλ του τυπικού ασθενούς με καρκίνο, όπως πιστεύουν οι γιατροί. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα ACS CAN, οι γιατροί έχουν την τάση να αποδίδουν τα συμπτώματα των νεότερων ασθενών, όπως το αίσθημα κόπωσης, σε μια αγχωτική εργασία ή σε μια υπερβολικά πολυάσχολη ζωή, ενώ, στην πραγματικότητα, αφού πιέσουν για ραντεβού παρακολούθησης και πρόσθετες εξετάσεις, πολλές από αυτές τις γυναίκες διαγιγνώσκονται τελικά με καρκίνο.

The lesson I learned is that my voice about my body is a top priority…

Οι γυναίκες πρέπει να λένε ξανά και ξανά: “Όχι, αυτό δεν είναι φυσιολογικό για μένα” και να πιέζουν για περισσότερες εξετάσεις. Έτσι, αν πρόκειται για καρκίνο, μπορεί να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίτερα, με δυνητικά ευνοϊκότερη πρόγνωση. Για την κατάσταση αυτή δε φταίνε ατομικά οι γιατροί αλλά το σύστημα υψηλής πίεσης στο οποίο βρίσκονται. Τα μοντέλα περίθαλψης δεν είναι τόσο ασθενοκεντρικά όσο θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε να αλλάξει το σύστημα. Ως καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας σχετικά με τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε, να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε τις συνήθεις εξετάσεις μας, ώστε τα πράγματα να εντοπιστούν νωρίς. Πρέπει επίσης να βρούμε έναν γιατρό που να μας ακούει με τον τρόπο που πρέπει να μας ακούει. Αν αισθάνεστε κάτι, πείτε το ξανά και ξανά.

Δείτε αναλυτικά :

Women Less Satisfied With Cancer Care

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *