Γυμναστική και καρκίνος

Η γυμναστική αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Η ένταξη της σωματικής άσκησης στο πρόγραμμα μας μπορεί να θεωρηθεί ένα δύσκολο πρώτο βήμα, ειδικά για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν απλά, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους και φτιάχνοντας ένα σχέδιο.

Σε περίπτωση που προηγουμένως ήσασταν σωματικά ενεργός, μπορείτε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε τακτικά, με μέτριες 15λεπτες συνεδρίες ασκήσεων. Καλό θα ήταν να αρχίσετε με 5 συνεδρίες την πρώτη βδομάδα και στην συνέχεια να προσθέσετε σταδιακά πέντε, δέκα ή δεκαπέντε λεπτά ανά βδομάδα μέχρι η συνεδρία να ξεπεράσει τα 30 λεπτά.

Παρόλα αυτά, αν επιθυμείται να ξεκινήσετε όντως απλά, μπορείτε να δοκιμάσετε τον περίπατο. Με 30 λεπτά περπάτημά την ημέρα, 5 φορές την βδομάδα ανταποκρίνεστε στη σύσταση της AICR να είστε σωματικά δραστήριοι 150 λεπτά την εβδομάδα και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όμως σε περίπτωση που έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ήσασταν δραστήριος, ξεκινήστε με εύκολες έως μέτριες δραστηριότητες και αυξήστε σταδιακά το χρόνο και τα επίπεδα έντασης. Αρχικά, προθερμαθείτε και μόλις τελειώσετε την άσκησή σας, φροντίστε τους μυς σας κάνοντας διατάσεις για λίγα λεπτά.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο άσκησής για την βελτίωση τη φυσικής κατάστασης του ατόμου, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας και να προκαλείτε πόνο ή υπερβολική εξάντληση. Η αλλαγή της ρουτίνας μπορεί να κρατήσει ενδιαφέρουσα την δραστηριότητά σας.

Αφιερώστε χρόνο μέσα στην βδομάδα σε διαφορετικά είδη ασκήσεων:

  • αερόβια ( zumba ή το τζόκινγκ).
  • ενδυνάμωση (βάρη, ασκήσεις με το βάρος του σώματος ή χρησιμοποιώντας ζώνες αντίστασης).
  • ισορροπία (tai chi και γιόγκα).
  • ευλυγισία (διατάσεις).

Για τα άτομα που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μέγιστο από κάθε δραστηριότητα, μπορούν να συνδυάσουν την σκόπιμη σωματική δραστηριότητα με μία υγιείς διατροφή προκειμένου το άτομο να εξισορροπεί τις θερμίδες που προσλαμβάνει με αυτές που καίει, διατηρώντας το βάρος του.

Επομένως, η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μπορούν να έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η τακτική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να σας επιτρέψουν να απολαύσετε αυτά τα οφέλη.

Πηγή :

American Institute for Cancer Research.” Exercise and cancer: be physically active”. Αναρτήθηκε από: https://www.aicr.org/cancer-prevention/recommendations/be-physically-active/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *