Επιστήμονες αναπτύσσουν ένα μόνο τεστ για τον εντοπισμό του κινδύνου τεσσάρων καρκίνων στις γυναίκες

 

Σύμφωνα με δύο έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications οι ειδικοί μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιώντας κύτταρα από τεστ παπ ρουτίνας.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα επαναστατικό τεστ το οποίο θα προβλέπει την πιθανότητα ανάπτυξης των τεσσάρων αυτών καρκίνων

Χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας τα οποία λαμβάνονται από τον γιατρό κατά τη διάρκεια του τεστ Παπ, οι ειδικοί θα μπορούν να διακρίνουν αν ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών ή να προβλέψουν την πιθανότητα του να αναπτυχθεί.Το test αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να επιτρέψει την προγενέστερη ανίχνευση των τεσσάρων αυτών ειδών καρκίνου σε  νεαρές γυναίκες και ίσως να τον σταματήσει πριν ακόμη αυτός «ξεκινήσει».

Η δημιουργία ενός τέτοιου τεστ το οποίο θα ανιχνεύει τους τέσσερις πιο συχνούς τύπου καρκίνου που επηρεάζουν γυναίκες και ανθρώπους με γυναικεία όργανα – και συγκεκριμένα, αυτούς που σήμερα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν σε πρώιμο στάδιο– είναι ένα γεγονός επαναστατικό για την ιατρική.

Ο καρκίνος των ωοθηκών ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που συνδέεται με γυναικολογικούς καρκίνους. Επί του παρόντος , το 75% των καρκίνων των ωοθηκών διαγιγνώσκονται σε τελικά στάδια, όταν οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί. Η πιο γρήγορη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και συνήθως ανιχνεύεται μέσω της μαστογραφίας και στη συνέχεια βιοψίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού για γυναίκες κάτω των 50.

Στην έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από 242 γυναίκες με καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 869 χωρίς. Ύστερα μέτρησαν 14,000 επιγενετικές αλλαγές και αναγνώρισαν μια μοναδική αλληλουχία DNA που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει ή να προβλέψει την ύπαρξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν το 71,4% των γυναικών κάτω των 50 και το 54.5% των γυναικών άνω των 50 με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με ειδικότητα στο 75%.

Στη δεύτερη έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν επιγενετικές αλλαγές σε κύτταρα του τραχήλου της μήτρας 329 γυναικών με καρκίνο του μαστού με αρνητική πρόγνωση και σε 869 χωρίς την ασθένεια. Μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τις γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού χάρις στην μοναδική αλληλουχία DNA.

To τεστ θα ψάχνει για ενδείξεις στο DNA γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής της, καταγράφοντας αν υπάρχουν πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο. Θα επιτρέψει μια πιο προσωποποιημένη προσέγγιση στην πρόληψη και διάγνωση, όπου οι γυναίκες θα ελέγχονται, θα παρακολουθούνται και θα ακολουθούν θεραπεία βασισμένη στους δικούς τους ατομικός και μεταβαλλόμενους κινδύνους.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως χρειάζεται παραπάνω έρευνα και κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερο δείγμα για να επιβεβαιώσουν πως τα τεστ θα μπορούσαν να προβλέψουν αποτελεσματικά την πιθανότητα να εμφανίσουν οι γυναίκες καρκίνο.

https://www.theguardian.com/society/2022/feb/01/scientists-developing-single-test-to-detect-risk-of-four-cancers-in-women

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *