Είναι γνωστό πως η πρώιμη διάγνωση οδηγεί στη βελτίωση της επιβίωσης, παρόλα αυτά η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να έχει αποτελέσει εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών σε δομές για προσυμπτωματικό έλεγχο όπως η μαστογραφία και η κολονοσκόπηση.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, συγκρίνει τη διαφορά σε αριθμό των πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου και των διαγνώσεων καρκίνου προχωρημένου σταδίου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 55 άνδρες και 467 γυναίκες, φάνηκε πως σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των επισκέψεων για διάγνωση κακοήθους νεοπλάσματος δεν είχε μεγάλη διαφορά μεταξύ του 2019 και του 2020.
Ακόμη, οι νέες διαγνώσεις ανά στάδιο κακοήθειας δεν διέφεραν επίσης σημαντικά, καθώς έναντι στο 31.9% των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνου πρώτου σταδίου το 2019, το 2020 καταγράφηκε το 29%. Αντίστοιχα για ασθένεια τέταρτου σταδίου, το 2019, το 26% διαγνώστηκε ενώ το 2020, το 26.4%.
Ωστόσο, ανησυχητικό εύρημα αποτέλεσε η διάγνωση ασθενών με καρκίνο του μαστού σε στάδιο 1, που ήταν σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από τη μία χρονιά στην άλλη με ποσοστά 63.9% το 2019 και 51,3% το 2020 ενώ από την άλλη οι διαγνώσεις ασθενών με καρκίνο του μαστού σταδίου 4 αυξήθηκαν, από 1.9% το 2019 σε 6.2% το 2020.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης του, ειδικά για τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού.
Υπάρχει έντονη ανησυχία όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας στη μείωση των ελέγχων, ιδίως τη στιγμή που η έρευνα αποδεικνύει πως ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο αυξάνεται.
Είναι επιτακτικής ανάγκης τα άτομα που έχουν καθυστερήσει την προληπτική φροντίδα κατά το πέρας της πανδημίας να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο το συντομότερο δυνατό.
Ερευνα: Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο εν μέσω κοροναϊού