Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών έχοντας δημιουργήσει ενότητα για όλα τα δικαιώματα και τις περιπτώσεις συνηγορίας κάθε πολίτη εγκαινιάζει μια νέα πολιτική υποστήριξης των ευάλωτων ευπαθών ομάδων όπου εβδομαδιαια θα αναδεικνύονται θέματα που προκύπτουν με την επαφή τους με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η περίπτωση των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας που νοσούν είναι σημείο ιδιαίτερης βαρύτητας που δίνεται στο παρακάτω πεδίο στην ενότητα του ΚΑΠΑ3
https://www.kapa3.gr/dikaiomata-politon-dimosies-ypiresies/
Αναλυτικά σας εφιστούμε την προσοχή στα παρακάτω σημεία ενώ η ομάδα του Καπα3 παραμένει στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση:
Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα δικαιώματα σας, στο παρακάτω λινκ:
Συνοπτικά θα λέγαμε :
Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ στο Άρθρο 60 αντικαθιστά το άρθρο 9 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129) όπου αναφέρεται στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που είναι αρμόδιο για την υποδοχή, ενημέρωση σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών υγείας, την παρακολούθηση διακίνησης του λήπτη εντός του Νοσοκομείου ή σε εξωνοσοκομειακή υπηρεσία του, τη διοικητική υποστήριξη, τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων, τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στο Συνήγορο του Πολίτη, στις Εθνικές Επιτροπές Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Βιοηθικής, στις Επιτροπές Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Υγείας και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Τα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτων Υγείας είναι αρμόδια “να διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέσο την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ανθρώπων που περιγράφονται στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του α. 33 του ν. 4368/2016 ως 5 δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στα Νοσοκομεία που δεν λειτουργούν ακόμα ή δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων, οι διοικητικά υπεύθυνοι των Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίσουν άμεσα την Υπηρεσία του Νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τους δικαιούχους μέχρι την έναρξη λειτουργίας τους συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων η υγεία τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ή δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον.” σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο .
Τέλος με πρόσφατη εγκύκλιο που επισυνάπτεται αμέσως μετά δίνονται διευκρινήσεις σχετικά με το άρθρο 60 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/τ. Β ́/01-11-2018) όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Παροχές που δημιουργήθηκαν ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλονται έστω και αν στη συνέχεια αυτός απώλεσε για οποιαδήποτε λόγο την ασφαλιστική του ικανότητα».
1a4f7d5a-1c7d-47ec-a296-540321b66ad3
Δείτε αναλυτικά το νεο ΦΕΚ του Ε.Κ.Π.Υ 01 11 2018
ΦΕΚ 4898 τ Β 2018 – ΝΕΟΣ Ε.Κ.Π.Υ 01 11 2018
όπου στο άρθρο 3 παράγραφο γ. δίνονται λεπτομέρειες για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας
Ανασφάλιστοι: Κάθε πολίτης που έχει απωλέσει για οποιονδήποτε λόγο την ασφαλιστική του ικανότητα και έχει ανάγκη περίθαλψης, σύμφωνα με όσα ορίζονται κάθε φορά στην ισχύουσα νομοθεσία. Η ασφαλιστική ικανότητα ελέγχεται μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υφιστάμενων συστημάτων των Φ.Κ.Α. και η απόκτηση δικαιώματος στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης πιστοποιείται ηλεκτρονικά, με την επίδειξη έγκυρου βιβλιαρίου ή με κάθε άλλο τρόπο που ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Η ασφαλιστική ικανότητα για παροχή περίθαλψης αποκτάται σύμφωνα με τα οριζόμενα στους επί μέρους Κανονισμούς των Κλάδων ή Τομέων Υγείας των Φ.Κ.Α. που εντάχθηκαν ή άλλων ταμείων που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για όσους υπάγονται στους δικαιούχους ΕΚΠΥ, πιστοποιείται με ειδική διαδικασία που ορίζουν τα συναρμόδια υπουργεία.